Allt fler civila vill fly från striderna mellan talibanerna och regeringsstyrkor i Afghanistan. Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger att bistå den afghanska armen med att bygga upp försvarsförmågan gynnar dem mer än att öppna Sveriges gränser. Wiechel säger också att han inte vill att Sverige ställer upp med militär i Afghanistan.
Striderna har trappats upp dramatiskt sedan Nato och USA började dra tillbaka sina trupper i maj i år. Talibanernas framryckningar rapporteras dagligen och i nuläget är Afghanistans huvudstad Kabul omringad i samband med att talibanerna erövrat närstående städer.
– Det är en fruktansvärd och djupt tragisk situation vi ser i Afghanistan och det är ingen tvekan om att talibanernas snabba och hänsynslösa frammarsch är oroväckande, säger Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till Bulletin.
Markus Wiechel säger att det ännu finns ett antal områden som inte erövrats av talibanerna.
– Som det ser ut finns fortfarande ett antal områden, främst i centrala delarna av landet, som är stabila, och vi hoppas naturligtvis att den afghanska regeringen klarar av att behålla dessa områden. Det är bara naivt att tro att det går att förhandla med talibanerna i detta läge, säger Wiechel.
Läs även: Wallmark (M): Omvärlden behöver vara redo för afghaner som flyr Afghanistan
Västerländska insatser
Den amerikanske presidenten Joe Biden står ännu fast vid att dra tillbaka sina trupper från landet trots den rådande situationen i Afghanistan.
– Afghanska ledare måste komma samman. De måste kämpa för sig själva, kämpa för sitt land, sade Joe Biden vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen.
Markus Wiechel kommenterar vilka eventuella åtgärder Sverige bör vidta.
– Vi står fast vid vikten av ett effektivt och generöst bistånd som riktas dit där det gör mest skillnad, så som exempelvis FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är de enskilda organisationerna som tar emot stödet som bäst avgör hur och var biståndsmedel fördelas i syfte att hjälpa så många som möjligt.
Wiechel kommenterar även huruvida Sverige bör ingripa militärt.
– Nej. Vi har som bekant sedan tidigare haft trupp i Afghanistan och det finns ingen anledning att i dagsläget åka dit igen. Istället kan vi eventuellt försöka bistå den afghanska armén med att bygga upp sin nationella försvarsförmåga.
Wiechel säger även att Sverigedemokraterna inte anser att EU ska genomföra några större militära insatser.
Potentiell flyktingvåg
Då allt fler civila vill fly från striderna har många sökt sig till grannländerna.
I samband med tidigare krig i Afghanistan flydde hundratusentals människor över gränsen till Pakistan. Längs den 260 mil långa gränslinjen mellan Afghanistan och Pakistan löper ett fyra meter högt staket. Bygget av staketet påbörjades 2017 och stod klart i juni i år. Utöver staketet är gränsen även minerad, rapporterar SVT.
Något som gör det riskabelt för afghanska flyktingar att försöka ta sig förbi.
Trots att många flyktingar söker sig till Afghanistans grannländer har diskussioner förts om att striderna mellan regeringsstyrkorna och talibanerna kan leda till en potentiell flyktingvåg.
– Även om situationen i Afghanistan är fruktansvärd står det dock klart att vi inför en potentiell flyktingvåg inte hjälper genom att öppna Sveriges gränser för personer 4 500 kilometer bort. Det mest effektiva och humana sättet vi kan bistå är genom bistånd till närområdet, säger Markus Wiechel.
Läs även: Talibanerna: Vi kontrollerar 85 procent av Afghanistan