Facebook noscript imageYüksel: ”De används för att locka röster”
Fokus
Yüksel: ”De används för att locka röster”
Mikail Yüksel, Partiet Nyans partiledare, hävdar att partierna till vänster använder invandrarpolitiker som röstmagneter men vill undvika att ge dem praktiskt inflytande. Magdalena Andersson (S) till höger har varit i blåsväder om partikamraten Jamal El-Haj. Foto: Pressbild/Henrik Montgomery/TT
Mikail Yüksel, Partiet Nyans partiledare, hävdar att partierna till vänster använder invandrarpolitiker som röstmagneter men vill undvika att ge dem praktiskt inflytande. Magdalena Andersson (S) till höger har varit i blåsväder om partikamraten Jamal El-Haj. Foto: Pressbild/Henrik Montgomery/TT

Partier som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna hycklar om Palestina och Israel. Enskilda partiföreträdare visar stöd för Palestina och är Israelkritiska medan partierna driver en helt annan politik i riksdagen. Det säger Mikail Yüksel i en intervju med Bulletin. – Högerpartierna är i allafall ärliga. De har alltid varit Palestinakritiska, säger Yüksel.

Dagarna efter Hamas terrorattack på Israel den 7 oktober ställde sig samtliga partiledare för riksdagens partier bakom Israels rätt att försvara sig och fördömde terrorattacken.

Den efterföljande tiden har olika företrädare för bland annat Vänsterpartiet och Socialdemokraterna skiftat fokus för sin kritik till Israels svar och militära operationer mot Gaza.

Men Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel tycker inte att det finns någon större praktisk skillnad på riksplanet mellan partier till höger och vänster.

– Många fokuserar på högerpartierna men högerpartierna är i allafall ärliga. De har alltid varit Palestinakritiska. Vänstern, Socialdemokraterna Vänsterpartiet och Miljöpartiet, håller på med hyckleri just nu, säger Yüksel.

Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Björn Larsson Rosvall

Han pekar särskilt på hur partiledare till vänster under SVT:s partiledardebatt (dagen efter terrorattacken, reds anm) hävdade Israels rätt att försvara sig.

– Det är väldigt förvånande och sen särskilt Vänsterpartiet som hela tiden driver [Palestinafrågan] vid demonstrationer. Det är Vänsterpartiets representanter som håller i många av dessa demonstrationer och oftast tar avstånd från Hamas. Samtidigt som partiet och partiets representanter uppträder på möten som arrangeras av andra terrorstämplade organisationer (vänsterpartister har tidigare samordnat med företrädare för organisationer kopplade till den kurdiska terrororganisationen PKK, reds anm), säger Mikail Yüksel.

”Påverkar inte partipolitiken”

Att enskilda vänsterpartister eller lokalföreningar för Vänsterpartiet de senast veckorna har varit aktiva i propalestinska demonstrationer och i kritik av Israel har inte enligt Mikail Yüksel någon praktisk betydelse.

– Det finns enskilda [politiker för Vänsterpartiet som varit tydliga med stöd för Palestina och kritik mot Israel] absolut. Men det påverkar inte partipolitiken. Vänsterpartiet använder sina enskilda politiker för att visa att att de stödjer Palestina samtidigt som partiet bedriver en helt annan politik i riksdagen som är separat, säger Yüksel.

Hur då?

– [Vänsterpartiet] har ju haft hur många tillfällen som helst att förhandla med regeringen när sossarna styrde landet. Då kunde man ju lyft frågan vid regeringsförhandlingarna. Till exempel så krävde Vänsterpartiet tidigare att Kinas ambassadör skulle utvisas från Sverige. Varför gör man inte det med Israels ambassadör? Och varför vill man inte införa sanktioner mot Israel, frågar Mikail Yüksel retoriskt.

Hur skulle förklara varför frågan om Palestina [ter sig så] viktig för många svenskar med invandrarbakgrund (utomeuropeisk)?

– Det är faktiskt en otroligt viktigt fråga. Just därför har vi fått många röster i valet också, säger Mikail Yüksel och fortsätter:

– Men låt mig förtydliga en sak. Och det är väldigt viktigt att det kommer med i artikeln: Vi driver inte den här frågan för att locka röster. Vi struntar om Palestina är en fråga som ger oss röster eller inte. Det är en fråga för oss som vi brinner för. Vi kommer att fortsätta driva den frågan oavsett vilket parti man röstar på.

Och varför tror du att frågan är viktig [för många väljare med bakgrund i Mellanöstern]?

– Det är en ockupation som har pågått väldigt länge. Man ser hur palestinier är väldigt utsatta och vi har ju en kultur att ställa oss på den sidan som är utsatt. Att vi står upp för mänskliga rättigheter, säger Mikail Yüksel.

”Värre än vad Ryssland gör”

Han tycker att det går att jämföra med den svenska solidariteten med Ukraina när Ryssland invaderade.

– Sen är det många som har rötter i Palestina som bor i Sverige. De vill ju påverka politiken här och de vill gärna rösta på ett parti som vill lyfta Palestinafrågan. Jag tänker att det är helt förståeligt, säger Mikail Yüksel.

– Det Israel gör är samma sak eller värre än vad Ryssland gör. Så vad är egentligen skillnaden, frågar han retoriskt.

Mikail Yüksel har tidigare argumenterat för att terrororganisationen Hamas’ terrorstämpel ska tas bort. Även terrorstämpeln på den till Fatah kopplade Al Aqsamartyrernas brigader vill han ta bort.

Samtliga riksdagspartier har entydigt fördömt Hamas. Hur ser du på det?

– Riksdagspartierna måste skilja på saker. Den här attacken mot civila ska vi fördöma, det är en sak. Men att fördöma Hamas för att de försvarar Palestina är en annan sak, säger Mikail Yüksel.

Snart drar EU-valskampanjen igång och då tänker Partiet Nyans driva frågor
om sanktioner mot Israel hårt. Foto: Christine Olsson/TT

Bland muslimska invandrargrupper uppfattas inte det entydiga fördömandet av Hamas på ett positivt sätt tror Mikail Yüksel.

– Det uppfattas som ett ställningstagande mot Palestina egentligen. Många som jag har talat med tar avstånd från våldet – och när det gäller attackerna mot civila så är det ingen som gläds över det. Det är inte som det beskrivs i sociala medier att [folk gläds över attacker mot civila]. Samtidigt tycker man att Hamas försvarar Palestina och att det inte är någon annan som gör det, säger Mikail Yüksel.

Videoklipp på hur en bilkaravan med Palestinaflaggor åkte runt och tutade i Malmö efter terrorattacken har spridits på sociala medier.

”Används för att locka röster”

Inom partier till vänster finns politiker med en tydlig propalestinsk profil. Politiker som riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) och Mohammed Nuur (lokal vänsterpartist i Stockholms västra förorter).

Jamal El-Haj
Jamal El-Haj (S) i riksdagen. Foto: Sveriges Riksdag

Vad har de för betydelse för sina partier?

– De har noll inflytande över sina partiers politik, säger Mikail Yüksel.

– De [här politikerna som Jamal El-Haj] används för att locka röster. Det är sanningen och den måste vi prata om. Man försöker bara locka Palestinavänliga muslimska grupper.

Det är ganska rakt på sak att säga att de används för att locka röster.

– Jo, men det är så. Det är ett sätt som generellt alla partier gör. Det är egentligen inte bara vänsterpartierna. Man placerar dom här politikerna med invandrarbakgrund längst ner någonstans på riksdagslistan så att de inte blir valda, samtidigt så kan de dra röster.

– Det är en medveten taktik som man har använt i många år 30-40-50 år kanske. Det är väldigt få [invandrarpolitiker] som lyckas ta sig upp på listan och förbi andra och kryssa sig in i riksdagen. Och då får inte heller de frågorna som är viktiga för deras väljare plats.

Från borgerligt politiskt håll har det kommit krav på att Socialdemokraterna ska klippa banden med Jamal El-Haj. Mikail Yüksel gör en annorlunda tagning.

– Jag förstår faktiskt inte varför Jamal El-Haj fortfarande sitter kvar [som socialdemokrat]. Det är väl uppenbart för alla att han bara tillfälligt placerats på riksdagslistan. Han hade gjort större nytta för Palestina om han hade markerat mot Socialdemokraternas hyckleri

”Inte vad vi förväntar oss”

Mikail Yüksel återvänder till det han ser som hyckleri. Att Socialdemokraterna under sin tid i regering tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte drev igenom sanktioner mot Israel.

– Vad har man gjort konkret förutom att dansa och sjunga vid demonstrationer? Det är inte vad vi förväntar oss, säger Yüksel.

Om Partiet Nyans skulle få en chans att påverka svensk Palestinapolitik skulle den se annorlunda ut lovar Mikail Yüksel.

– Om vi hade haft mandat i riksdagen nu så hade det med stor sannolikhet varit den avgörande rösten. Då skulle vi aldrig släppa fram ett alternativ som inte inför sanktioner mot Israel och sett till att Sverige utvisar Israels ambassadör och kallar hem ambassadören från Israel.

Satsar på EU-valet

Det låter lite grann som ett vallöfte?

– I EU-valet där vi ställer upp behöver vi 160 000 röster för att komma in med ett mandat. Vilket inte är omöjligt. Det här kommer bli en fråga som vi definitivt kommer att driva. Kommer vi in kommer vi att verka för att både EU och FN ska införa hårda sanktioner mot Israel.

– Vill man ha ett större gehör för Palestinafrågan i Sverige så behöver man faktiskt hitta andra än vänstergrupper som inte kan gå längre än att sjunga och dansa vid demonstrationer. Det är vi trötta på. Det vi vill ha är handlingskraft. Vi vill ha handlingskraft från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Det är lätt att skylla på högerpartierna men de har varit tydliga och ärliga med sin politik. Ebba Busch har variti Israel tidigare och även Kristersson har varit där och festat. Det kände vi till. Men de här vänsterpartierna har inte agerat när dom hade möjligheten i regeringen.

Vad skulle du säga till dem inom vänstern som är Palestinavänner som tycker att du är illojal? Att du borde fokusera mer på att kritisera högerpartier och inte kritisera de partier som faktiskt ändå är mer lutande åt Palestinahållet?

– Jag kritiserar dem till höger, på sociala medier hela tiden. Men högerpartierna har alltid varit emot Palestina och de är fortfarande emot. Men det är de andra partierna (till vänster) som utnyttjar den här frågan samtidigt som de inte lyfter ett finger.

– Det tycker jag faktiskt är mycket allvarligare.

Pelle Zackrisson