Landets liberala arbetskraftsinvandringsregler utnyttjas av den organiserade brottsligheten och leder till lönedumpning. Regeringen vill därför återinföra en arbetsmarknadsprövning och begränsa arbetskraftsinvandringen till bristyrken från länder utanför EU.
Skärpta regler kring arbetskraftsinvandringen kommer att träda i kraft den 1 juni. Bland annat kommer det att krävas ett bindande anställningsavtal för att få arbetstillstånd. Men det räcker inte enligt integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.
– Vi har ett av världens mest liberala regelverk för arbetskraftinvandring. […] Det har utnyttjats av den organiserade brottsligheten och öppnat upp för lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Det har inneburit att arbetslösa och människor som fått asyl i Sverige har fått det svårare att komma i arbete, säger Ygeman vid en pressträff.
Regeringen vill nu utreda återinförandet av en arbetsmarknadsprövning, då det uppstått missbruk av reglerna och utnyttjande av arbetstagare, främst inom lågkvalificerade yrken där det inte råder någon brist på arbetskraft. Bland annat ska behovet av arbetskraftinvandring kontrolleras och prövas mot arbetsmarknadens behov och förhandskontroller av arbetsgivare skärpas, enligt Ygeman.
– Arbetskraftsinvandring från länder utanför EU ska begränsas till de yrken där det råder brist på arbetskraft, tillägger Ygeman.
Regeringen föreslår också att familjemedlemmar till arbetskraftsinvandraren endast ska beviljas uppehållstillstånd om de kan försörja sig och familjemedlemmarna. Detsamma skall gälla familjemedlemmar till spårbytare, alltså personer som efter avslag på asylansökan istället söker uppehållstillstånd för arbete.
Utredningen ska tillsättas före sommaren.