
I Riyadh presenterade Donald Trump på tisdagen sitt hittills mest sammanhängande utrikespolitiska linjetal. Med kronprins Mohammed bin Salman i första raden redogjorde presidenten för en helhetssyn på USA:s roll i världen – en vision som både allierade och kritiker nu måste förhålla sig till, skriver Pelle Zackrisson.
Det var tydligt i talet att Donald Trump vill knyta Saudiarabien närmare USA. Han smickrade kronprins Salman upprepade gånger, kallade honom ”en otrolig man” och välkomnades med kunglig pompa. Kontrasten mot Bidens tidigare mottagande i Riyadh, av en underordnad tjänsteman, var slående.
Likt hans linjetal om kulturkriget vid Mount Rushmore 2020 – där kriget mot ”woke” utlystes och som fortfarande formar den amerikanska högern – etablerar detta tal grunden för den utrikespolitik som med rätta kan kallas ”Trumpdoktrinen”.
Oavsett vad man tycker om Donald Trump personligen, erbjuder talet den hittills tydligaste beskrivningen av hans utrikespolitiska filosofi. Han tänker mindre som ideolog och mer som en affärsman.
Talet innehöll ett par nyheter, den kanske största det omedelbara hävandet av alla sanktioner mot Syrien.
– Sanktionerna var brutala och förlamande... men nu är det [Syriens tur att skina], sade Trump som haft samtal med bin Salman och Turkiets president Erdogan.
Donald Trump distanserade sig också tydligt från neokonservatismens ”nation building”-agenda.
– De så kallade nationsbyggarna förstörde fler nationer än de byggde, sade han och positionerade sig mot den doktrin som präglat republikansk utrikespolitik under Bush-eran.
En central ambition för Donald Trump är att få Saudiarabien att ansluta sig till Abrahamavtalen och erkänna Israel.
– Det kommer att bli en speciell dag i Mellanöstern med hela världen som vittne när Saudiarabien ansluter sig till oss, sade Donald Trump som också sade att alla måste fördöma Hamas terrorattack den 7 oktober 2023.
– Gazas folk förtjänar en mycket bättre framtid, men det kan inte bli av så länge Hamas kidnappar och torterar oskyldiga, sade Donald Trump.
Av intresse för Sverige och EU (och Ukraina) är att de tidigare nedsättande orden om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var borta. Istället konstaterade Trump att han vill få slut på dödandet i Ukraina. Det amerikanska tålamodet med Rysslands diktator Vladimir Putin tycks tryta allt mer.
När det gällde Iran fortsätter Donald Trump att hålla dörren öppen för ett avtal om den iranska regimens kärnvapenprogram. En linje som skapat oro hos israeliska och republikanska politiker för att Trump låter sig luras av den iranska regimen.
Donald Trumps utrikespolitiska vision vilar på motstridiga men kompletterande fundament: militär styrka (”Peace through strength”) och samtidigt motvilja till interventioner.
Samtidigt som Trump tidigare upprepade gånger kritiserat andra Natoländer och Europa för att inte dra sitt strå till stacken, varnade Donald Trump under sitt tal i Riyadh länder för att attackera USA:s allierade.
– Som president för USA kommer mitt val alltid vara fred och partnerskap, sa Donald Trump, medan han betonade att USA:s militär är ”starkare än någonsin.”
USA förblir världens supermakt, och påverkar alla – från Mellanöstern till Sverige. Donald Trump erbjuder en värld där Amerika är starkt men selektivt i sitt engagemang, och där pragmatism prioriteras framför ideologi.
Mellanöstern har lyssnat. Nu återstår att se hur resten av världen anpassar sig till Trumpdoktrinen.