Facebook noscript imageAhmed: Ett större krig i Mellanöstern är på väg
Luai Ahmed
Krönikörer
Ahmed: Ett större krig i Mellanöstern är på väg
Hamasmedlemmar begraver de döda efter tisdagens påstått israeliska attack. Foto: Timmy Augustsson / Hussein Malla/AP/TT
Hamasmedlemmar begraver de döda efter tisdagens påstått israeliska attack. Foto: Timmy Augustsson / Hussein Malla/AP/TT

Den 7 oktober förändrade allt och fick många att inse att Väst faktiskt raskt marscherar mot det beramade 30-talet, om än till tonerna av en arabisk orkester. Samtidigt ökar risken för ett storkrig i Mellanöstern som kan leda till återupptagen muslimsk massinvandring till Europa, skriver Luai Ahmed.

I veckan som gått lyckades en israelisk drönare döda en av Hamas viktigaste profiler i Libanon. Israel har inte officiellt tagit på sig ansvaret för den riktade operationen, men alla vet att det är de som ligger bakom insatsen. Det är den första högt uppsatta Hamas-ledaren som dödats sedan 7 oktober, något som Israel lovat att göra med samtliga av rörelsens ledare.

Läs även: Sandström: Hamas är Hitlers arvtagare

Drönarattacken ägde rum i södra Beirut, i Hezbollah-kontrollerat område. Den träffade en trevåningsbyggnad som förmodligen huserade ett Hamas-kontor. Tre personer dödades, varav en var Hamas-ledaren Saleh Al-Arouri, och ytterligare elva skadades.

sätt och vis säger oss elimineringen av Al-Arouri att all förstörelse och alla civila förluster i Gaza inte varit förgäves, att Israel kommer att lyckas med att slå ut de huvudansvariga bakom 7 oktober-massakern. Den högt uppsatte Hamas-ledaren var en nyckelperson i kommunikationen mellan Hamas militära och politiska grenar och var direkt ansvarig för den 7 oktober.

Men på andra sätt öppnar dödandet av Hamas-ledaren dörrarna för ett mer omfattande regionalt krig.

Det faktum att han representerade Hamas i södra Beirut innebär att han var en nyckelperson för samordningen mellan Hamas, Hezbollah och Iran. Rapporter säger att han var tänkt att träffa Hezbollahs högste ledare Nasrallah under veckan, vilket om det stämmer gör det hela ännu mer dramatiskt. För Israel var Al-Arouri något av ”lågt hängande frukt” eftersom han bodde i Beirut och inte i Doha eller Ankara.

Men de politiska implikationerna av attacken blir dock förmodligen stora.

Eftersom attacken ägde rum i hjärtat av Hezbollah-kontrollerat område kommer den att uppfattas som en direkt attack mot Hezbollah. Beroende på hur Hezbollah svarar kan vi stå inför en allvarlig eskalering i Libanon och vid Israels nordgräns. Det kan till och med innebära att 2024 kan bli året för en israelisk invasion av Libanon.

Alla iranska aktörer har redan fördömt den israeliska riktade operationen: Irans utrikesdepartement, Hezbollah och houthierna i Jemen. Även Hamas-supportrar på PA-kontrollerade Västbanken gick ut och protesterade mot operationen, även om Aljazeera i vanlig ordning överdrev omfattningen av dessa demonstrationer.

Israel har redan attackerat mål i Syrien, och USA förbereder militära operationer mot Jemen, efter Iranstödda milisers beskjutning av amerikanska baser och fartyg i regionen.

Om det blir ett fullskaligt krig i Mellanöstern kommer det att skörda oerhört många människoliv, som i sin tur skulle skapa stora flyktingvågor till Europa. I en tid då Västeuropa kanske inte helt inser att massinvandringen har förstörande konsekvenser, är det sannolikt att Västeuropa kommer att ta emot många flyktingar.

Läs även: Gästkrönika: Vidriga vittnesmål från frisläppt Hamas-gisslan

Trots att 7 oktober har fått många att inse att Europa, tack vare den förda migrationspolitiken, huserar många antisemiter som vill utrota judar, finns det i Väst fortfarande en stark tendens att tycka synd om araberna och palestinierna, vilket sannolikt kommer att hålla gränserna öppna. We shall overcome, och så vidare.

Jag kan redan se framför mig hur massiva manifestationer samlar tusentals demonstranter som skanderar Refugees welcome!bärande på bilder av döda barn i Palestina, och skyller all misär på Väst.

Samtidigt som arabländerna stänger sina gränser, eftersom de redan tagit emot många flyktingar från Palestina och det inte har gått särskilt bra för dem.

Jag känner en viss hopplöshet när det kommer till Europas och framförallt Sveriges gränser.

Läs även: Koraszewski: Hamas och ett nödvändigt krig

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu