Ett företag i Helsingborg har utvecklat en bärkasse som är gjord av nedbrytningsbara material och som enligt tester går att använda 50 gånger. Men enligt Högsta förvaltningsdomstolen gäller plastpåseskatten ändå – utseendet är för likt en vanlig plastpåse.
– Jag har jobbat med material i hela mitt liv för att vi ska bidra till att vi kan rädda vår planet från klimatförändringar, säger Åke Rosén, som utvecklat påsen på företaget Gaia BioMaterials i Helsingborg.
För att utveckla bärkassen kom han tillbaka från pensionen. Projektet fick 30 miljoner kronor av EU:s miljöprogram Life som stödjer klimatanpassningsprojekt.
Påsen började säljas i ett 80-tal butiker 2015 och företaget nyanställde personal och investerade i utrustning för cirka 40 miljoner kronor. Produkten är gjord av ett material som är fullt nedbrytbart, och det bildas inga mikroplaster vid nedbrytningen.
Läs även: Miljökasse beskattas som plastpåse
– Rätt var det var skulle man sedan betala skatt om man inte kunde bevisa att man kan använda påsen flera gånger, säger Åke Rosén.
Kan användas länge
Företaget lät därför det statliga forskningsinstitutet Research Institutes of Sweden (RISE) testa påsen för att se om den kunde godkännas som flergångsbärkasse. Den certifieringen kräver att kassen kan användas 50 gånger, vilket den kunde.
Sedan dess har man dessutom förbättrat materialet så att det ska hålla ännu längre, menar företaget.
Men när certifieringen från RISE var på plats uppstod nya problem: i januari beslutade Skatterättsnämnden att produkten skulle omfattas av plastpåseskatten som infördes i maj 2020, vilket Tidningen Näringslivet rapporterat om.
Företaget överklagade, men i veckan kom besked från Högsta förvaltningsdomstolen: skatten gäller.
– Vi fick besked att påsen inte blev godkänd eftersom vi hade samma design som en plastpåse. I och med att vi hade samma design som en plastpåse så kunde inte konsumenten avgöra om det var plast eller någonting annat.
Läs även: Pandemin bromsar ny plastskatt
I sin dom skriver domstolen: ”Den enda väsentliga skillnaden mellan kassen i detta mål och den som var föremål för bedömning i rättsfallet är att den nu aktuella kassen är tillverkad av ett miljövänligt material som kan brytas ner i naturen utan att det bildas mikroplaster.
Som lagstiftningen är utformad finns det emellertid inte utrymme för att väga in miljöaspekten vid prövningen av om rekvisitet avsedd för varaktigt bruk är uppfyllt.”
Jobb skapas utomlands
Åke Rosén är kritisk till de politiker som infört plastpåseskatten, som han inte tror kommer att leda till mindre plast i naturen.
Gaia BioMaterials kommer nu att flytta sin produktion utomlands – planer finns redan på tillverkning i Asien och Nordamerika. Därmed går Sverige miste om de jobb företaget skapar, konstaterar han.
– Det har kostat många miljoner och svenska skattebetalare har varit med och betalat för den här utvecklingen, säger han.
Text: Sören Billing
soren.billing@bulletin.nu