För att få beteckningen ”Äkta Gränna polkagris” måste tillverkningen ske i Gränna socken, detta sedan polkagrisen fått en skyddad geografisk EU-beteckning. Polkagrisen får det näst högsta skyddet och står därmed över falukorven.
”Äkta Gränna polkagris” har fått en skyddad geografisk EU-beteckning. Beteckningen innebär att någon del av tillverkningen framöver måste ske i Gränna socken för att polkagrisen ska få kallas ”Äkta Gränna polkagris”.
Polkagrisen blir därmed ett av tolv svenska livsmedel och drycker med EU-skydd. Beslutet fattades av EU-kommissionen och enligt P4 Jönköping får karamellen EU:s näst högsta skydd och har därmed högre skydd än exempelvis falukorven, som har det tredje högsta skyddet.
– Polkagrisarna har en lång historia som är väldigt tätt förknippad med Gränna och den befolkningen och den entreprenörsandan, säger Tobias Kreuzpointner, näringsutvecklare vid Jordbruksverket till TV4.
Polkagrisens moder
Grännas polkagristillverkning grundar sig i entreprenören Amalia Erikssons företagsamhet i Gränna där hon efter sin mans död började tillverka polkagrisar för att försörja sin familj. Hon fick tillstånd av Magistratet i Gränna 1985 och kunde efter en tid försörja sig helt på tillverkningen. Polkagrisen har sedan dess varit starkt förknippad med orten och butiker som tillverkar karamellen har blivit resmål för flera godissugna turister.
Läs även: Huggormarna har vaknat till liv – så gör du om du blir biten