Facebook noscript imageUniversitet börjar erbjuda terapi mot klimatångest
Nyheter
Universitet börjar erbjuda terapi mot klimatångest
Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: Isabell Höjman/TT

Personer som lider av klimatångest erbjuds nu terapisamtal av Linköpings universitet. Den internetbaserade behandlingen ClimatCope syftar till att lindra klimatrelaterad psykisk ohälsa.

– I vår studie definierar vi detta [klimatångest] brett, det vill säga att det är inte enbart fråga om att känna sig oroad eller ha ångest inför framtiden. Det är även känslor av hopplöshet, nedstämdhet och att inte känna att det man gör duger, säger psykologiprofessorn Gerhard Andersson, som leder ClimatCope till Bulletin.

”Många kan även uppleva stress och ha sömnproblem. När problemen påverkar ens vardag kan psykoterapeutisk hjälp behövas”, enligt ClimateCope:s hemsida.

ClimateCope utgår från kognitiv beteendeterapi, vilket vanligen benämns KBT. Behandligen, som arbetats fram av forskare och psykologer vid Linköpings universitet, pågår i åtta veckor och utförs av psykologkandidater med psykoterapiutbildning under handledning av legitimerade psykologer, något som SVT rapporterat om.

En studie utförd i Finland under våren 2019 – ett par månader efter att Greta Thunbergs skolstrejk börjat uppmärksammas – visade att en fjärdedel av finländarna led av klimatångest. Ju yngre desto högre var klimatångesten, enligt en studie utförd av den finska innovationsfonden Sitra.

Det bekräftas av en studie utförd av the Lancet bland 10 000 unga vuxna mellan 16 och 25 år i tio länder som publicerades i höstas: Åtta av tio unga svarade att de upplevde en viss grad av klimatångest. Nästan hälften av ungdomarna uppgav att den påverkade deras dagliga vardag och sättet de äter och sover.

Läs även: Sandström: Klimatdogmatismen dödar nödvändig diskussion

Allmänna ångesten ökar

– Vi inledde ett samarbete med forskare på miljövetarprogrammet. De var de som berättade om detta [klimatångesten] för oss, svarar Andersson när han får frågan om när fenomenet började uppmärksammas.

Klimatångesten har sannolikt ökat de senaste två–tre åren, men det är inget som teamet vid Linköpings universitet undersökt, säger Andersson. Det är svårt att veta då de två senaste åren kompliceras av pandemin.

Andersson och hans kollegor har även forskat om annan ångest, de psykologiska besvär som uppstått i samband med den pågående pandemin. Skräddarsydda KBT-behandlingar visade sig vara ett lovande sätt att minska psykologiska problem i samband med covid-19-pandemin, enligt studien publicerad i Frontiers in Psychology .

KBT-terapi inför annan oro som över den egna framtiden från ett ekonomiskt perspektiv och den egna säkerheten planeras inte av forskargruppen i nuläget.

– Men jag vet att det finns projekt på gång om psykisk ohälsa bland studenter, säger Andersson.

Läs även: Höglund: Klimatångest är inte vår arvedel

Dorothée Enskog