Facebook noscript imageAltstadt: När islamismen kom till Hylte
Ann Charlott Altstadt
Krönikörer
Altstadt: När islamismen kom till Hylte
Islamister vill att kvinnor ska täcka sig – kvinnor i burka i Afghanistan. Foto: Karl Gabor / Petros Giannakouris/TT
Islamister vill att kvinnor ska täcka sig – kvinnor i burka i Afghanistan. Foto: Karl Gabor / Petros Giannakouris/TT

Många opinionsbildare ser fortfarande SD, inte islamism, som det stora demokratihotet. Men även utanför städernas förorter växer islamistiska parallellsamhällen fram, skriver Ann Charlott Altstadt.

Den svenska islamismen är ett fenomen vi brukar placera i förorten.

Klanernas parallellsamhällen, småflickor i hijab, koranskolor, salafistiska moskéer och personkryssade politiker med forntidsvärderingar hör fortfarande rent mentalt hemma i städernas utanförskapsområden.

Skjutningar och gängkriminella börjar vi så smått förknippa också med mindre orter. Men sällan nås vi av nyheter om islamismen i exempelvis Hylte.

Enligt den antirasistiska forskaren Tobias Hübinette är Sverige det land i västvärlden med störst andel muslimer. Hans egna överslagsberäkningar visar att antalet religiösa, kulturella, eller icke utövande 2016 var ungefär 1 022 816, alltså lite drygt tio procent av befolkningen. Och han uppskattar att cirka en tredjedel av dem är utövande muslimer.

Så vad kommer att hända när den religiösa gruppen växer i storlek även utanför miljonprogrammen och gör avtryck på landsbygdens sociala och politiska liv? Vad var det som hände när islamismen kom till Hylte?

Läs även: Lars Åberg: Nej, islamismen är inte någon befrielserörelse

Vid valet 2018 fick SSU-ordföranden, med somalisk bakgrund, tillräckligt med personröster för att hamna i fullmäktige. Och behöll uppdragen trots att han på sociala medier uppmanade kvinnor och flickor att täcka hela kroppen med undantag för ena ögat. När han backad av politisk legitimitet också lade upp en film som grafiskt visar hur otrogna förgörs i helveteselden så var det inte bara ett slag mot den sekulära demokratin. Det innebar också skrämsel och hot riktat mot muslimer i Hylte att inte avvika från religiösa lagar och traditioner.

För de allra flesta är det uppenbart att arbetarrörelsens värderingar inte är kompatibla med en islam som inte är sekulär och reformerad.

Men det var inte partikamrater som avsatte politikern.

Den före detta toppmoderaten Maj Brodin Johansson har berättat på sociala medier om hur Hyltebor uppmärksammade henne på S-politikerns facebookinlägg. Då Brodin Johanssons partikollegor förhöll sig passiva skrev hon om politikern på Hyltes diskussionssida. Hon delade också uppgifter om en skolanställd som var ordföranden för en somalisk förening och på sin facebooksida postat bild på en salafistisk hatpredikant och en predikan av en annan salafistanknuten person.

Läs även: Makram: Hedersförtrycket måste få ett slut

Hallandspostens vinkling av islamismen i Hylte är typisk för den moraliskt uppfyllda men reflexmässigt hala hanteringen av frågan. Artikeln om Brodin Johansons inlägg om den skolanställde, med rubriken ”Han kan döda sina barn”, fick moderaterna att sparka henne från sina politiska uppdrag och hon lämnade partiet.

På diskussionsforumet hade Brodin Johansson delat ett kort stycke om salafismen i Hylte från ett längre inlägg på Mona Lagerströms Purdahbloggen. Det innehöll foton på den skolanställdes barn som Lagerström hämtat från hans offentliga facebooksflöde. Och några rader om pojkens framtid i frihet, såvida han inte kommer ut som homosexuell, i jämförelse med de hijabklädda flickornas begränsade liv, med avslutningen att hedersmord förekommer om olika normer bryts.

Det var förstås fel av Brodin att inte anonymisera personen, för vilket hon bett om ursäkt. Men vad ska man säga om Hallandspostens nyhetsartikel som rentvådde den skolanställde? ”Enda skälet till påhoppen tycks vara att (han) är muslim.” Det framgår dock av tidningens egen uppräkning över vad de hittat på mannens sociala medier att så inte var fallet.

När Hallandsposten skrev om S-politikerns avhopp efter en ”facebookstorm” berättade man däremot inte om innehållet på hans sociala medier. De valde istället en diffus formulering för att förklara kritiken – att ett av inläggen ”beskrivits som en uppmaning till kvinnor att använda slöja”. Men utan att nämna i vilken extrem grad kvinnor ska täcka sig eller att citatet kom från en saudisk koranvariant som i miljoner exemplar spridits över världen.

Hallandsposten ledarskribent krävde Brodin Johanssons uteslutning med motiveringen att hon spridit uppgiften att den skolanställde var ”barnamördare”. Ledaren menade att ”Hatet mot muslimer måste bekämpas” men berörde inte huruvida vi också bör bekämpa islamismen.

Läs även: Egyptson: Utred hela Islamiska Förbundets nätverk

Så jag undrar: Hur många Hylte finns det egentligen i Sverige, och hur ser det saudiska inflytandet ut över vårt land? Hur många är de folk- och förtroendevalda som inte delar demokratins grundvärderingar?

Då så få numera är manade att engagera sig öppnar partier och föreningar villigt alla dörrar för dem som vill inträda. Och utan en stark motopinion verkar de sträcka sig långt för att möta religiösa extremister i hopp om att de är röst- och medlemsmagneter.

Det behövs inga konspirationer, bara vetskapen om hur olika processer samverkar för att inse riskerna för att samhället långsamt slirar mot någon form av framtida folkhemssharia.

För de flesta politiker och journalister är däremot SD det stora demokratihotet. Och kanske är förvirringen så stor att de fortfarande tror att det här med att böja sig inför islamister är ett sätt att bekämpa Sverigedemokraterna.

Ann Charlott Altstadt

Ann Charlott Altstadt är journalist och författare. Hon har gett ut Liten ordbok för underklassen och Strejken på Toys R Us. Altstadt var redaktör för tidskriften TLM 1992-2002 och har bland annat skrivit artiklar och krönikor för LO-tidningen-Arbetet, Flamman, Journalisten, Fokus, Göteborgs-Posten, Arbetaren, Finanstidningen, Svenska Dagbladet och Arbetet. För närvarande är hon medarbetare på Aftonbladet Kultur och skriver krönikor i Lag & Avtal.