Den 24 februari valde den ryska presidenten Vladimir Putin att invadera Ukraina. Idag har de passerat över 100 dagar av krig och ett slut tycks inte vara i sikte. Kriget har resulterat i stora förluster för Ryssland ute på fältet och massor av sanktioner. Frågan är om dessa sanktioner verkligen hjälper?
Ryssland har fört ett hänsynslöst krig i Ukraina. Tiotusentals civila har dött, miljontals ukrainare har flytt landet och förstörelse av infrastruktur uppgår mot flera miljarder kronor.
Omvärlden har reagerat och agerat, Världsbanken, EU, enskilda nationer, privata företag med mera, har alla försökt påverka Ryssland med det inflytande och den makt de besitter. Det har resulterat i hårda sanktioner riktade mot Ryssland och landets ekonomi. Flertalet privata företag har helt stängt ner sin verksamhet i landet. Bland de första att göra så var Apple, Ikea, McDonald’s med flera.
Sanktionerna är till för att påverka och rubba Ryssland och på så sätt försvaga landet och få Putins regim att lämna Ukraina ifred. De infördes för att stoppa kriget utan att ingripa militärt – sett till Rysslands historia är inte detta ett vinnande koncept för att få landet att stoppa sitt agerande.
Rysslands historia
Ser man till landets historia har de länge utsatts för olika typer av sanktioner och utfrysningar vid olika tider, både från sina egna ledare och även internationellt. Något som har gjort den ryska befolkningen och landet i helhet väldigt uthålligt.
Även med de sanktioner som nyligen tillkommit i och med annekteringen av Krim 2014 och varit direkt riktade mot den ryska ekonomin, så klarade sig landet relativt bra – Ryssland står orubbat.
Varför tror man att det skulle vara annorlunda denna gång? Visserligen är sanktionerna fler och betydligt tuffare än de under 2014, men principen kvarstår. Ryssland är uthålligt och sanktioner är inte något som kommer att stoppa dem från kriget ute på fältet.
Ryssar är inte i behov av välkända märken som Apple, Gucci, Burberry, eller välkända företag som Ikea och McDonald’s. Märkena introducerades ganska nyligen till befolkningen om man jämför med andra länder. De är inte en nödvändighet i Ryssland, som de kan tänkas vara i andra länder.
Ett tydligt exempel på detta är det faktum att McDonald’s stängde ner all sin verksamhet i Ryssland. Verksamheten övertogs av den ryske affärsmannen Alexander Govor och har nu öppnat igen, bara under ett annat namn.
Stöd av Kina och Indien
Utöver det faktum att den ryska befolkningen i stort inte är lika beroende av mainstream-produkter eller -tjänster, så finns andra aktörer som kan förse Ryssland med detta. Aktörer som även kan vara alternativa köpare av Rysslands export av tjänster och varor.
Sedan tidigare är det känt att Kina har goda relationer med Ryssland. Kina har fortsatt att stötta Ryssland trots dess val att invadera Ukraina. Kina är även ett av de länder som Ryssland exporterar allra mest till, likaså Indien. Utöver detta är både Kina och Indien kända för sin viktiga roll i export och distribution i världen. De har inte brutit bandet med Putin, snarare tvärtom tycks ländernas relation växa sig starkare.
Detta är viktigt för att det är just dessa nationer som kan komma att överta typiska företagspositioner i Ryssland. Alla de välkända företag som stängt ner kan därför komma att ersättas med liknande ryska, kinesiska eller indiska kopior.
På så vis blir återigen sanktionerna och nedstängningarna inte ett problem, då de byts ut mot liknande alternativ. Allt från rysk McDonald’s till kinesiska bilar och till indiska kläder med mera. På så vis drabbas inte ekonomin lika hårt.
Ryssland är inte beroende av dessa jättar som valt att stänga ner sin verksamhet i landet. De har sig själva, men framför allt Kina och Indien att backa upp med alternativa ersättare.
Påverkan i framtiden?
Den hårdaste sanktionen mot Ryssland har kanske fått ett beslut nu. EU har kommit överens om ett hårt ryskt oljeembargo. Något som kommer att påverka den ryska ekonomin betydligt i oljans vitala roll i Rysslands export. Det kommer säkerligen att resultera i hårda konsekvenser för Ryssland. Dock är det svårt att se att det skulle vara konsekvenser som skulle vara så pass allvarliga att den ryska ekonomin inte skulle kunna återhämta sig eller att Kreml skulle retirera från Ukraina.
Det är viktigt att komma ihåg att Ryssland geografiskt sett är ett stort land. Landets egna tillgångar är lika stora som flertalet europeiska länder tillsammans. Mycket av deras egna behov behöver de inte ens importera, utan kan själva producera det. Såsom gas, olja och spannmål med mera. Även om majoriteten i väst väljer att sluta köpa olja och gas från Ryssland så får man inte glömma landets goda kontakter med alla andra länder och regioner. Allt från Indien i Asien till Syrien i Mellanöstern.
Alla dessa är viktiga för import såväl som export. Därför ska man inte för en sekund tro att dessa sanktioner som visserligen är tuffa, kommer att bryta ner Ryssland eller stoppa landet från att föra krig i Ukraina.
Sanktioner fungerar inte
EU, USA, Storbritannien med flera kan alla införa hur många sanktioner som helst. Det kommer inte att stoppa Putin från att fortsätta sitt krig i Ukraina. Ryssland kommer alltid att hitta alternativa lösningar till sanktionerna eller begränsningarna.
Det är viktigt att komma ihåg att Ryssland inte är likt de andra länderna i Väst. Sett både historiskt, politiskt och socialt. De sanktioner som Väst tänker kan påverka ett vanligt land gäller inte för Ryssland. Det enda sättet att faktiskt stoppa Ryssland från att föra krig i Ukraina är på marken. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har satt press på vikten av att väst ingriper, utan något gensvar.
Putin kan bara stoppas där han påverkas. Vilket är ute på fältet och inte i ekonomiska termer eller sociala. Sanktioner är inte lösningen på Ukrainakriget. Hur många eller tuffa de än må vara.