Läget mellan Kina och Taiwan är kritiskt. Kina har vid upprepade tillfällen kränkt taiwanesiskt territorium och luftrum. Senaste veckan har spänningarna intensifierats ytterligare i och med Kinas hotfulla militära övningar nära den taiwanesiska gränsen. Kommer Kina att invadera Taiwan?
Det nuvarande läget mellan Kina och Taiwan påminner mycket om upptrappningen inför Rysslands invasion av Ukraina i februari tidigare i år. Det var inte många som trodde att ett krig skulle utbryta när Ryssland stationerade sina förband längs den ukrainska gränsen, men ändå så skedde det. Idag är kriget i Ukraina inne på sin 168:de dag och ett slut är inte i sikte.
Men läget är slående likt hur det såg ut mellan Ryssland och Ukraina i början av året, innan invasionen blev ett faktum: Kinesisk närvaro vid den taiwanesiska landsgränsen, tuffa militära övningar och ett flertal kränkningar av taiwanesiskt territorium. Bara den senaste veckan har dessa ytterligare ökat i antal.
I dagarna har Kina placerat ut krigsfartyg, skjutit ballistiska missiler och ökat sin närvaro av stridsflyg vid Taiwans gränser, och kränkt dessa upprepade gånger. Detta som en del av en av Kinas största militärövningar någonsin.
Militärövningen förväntades ha avslutas under söndagen, men den fortsattade även under måndagen, och nya militära övningar från kinesisk sida väntas. Taiwans försvarsdepartement har kallat övningarna för “höggradigt provokativa”.
Är Kina på väg att göra samma sak mot Taiwan som Ryssland gjorde mot Ukraina?
Historia
Den uppkomna situationen mellan Kina och Taiwan är en eskalering av parternas komplexa inbördes historia.
Det var först efter av andra världskriget som Taiwan bröt sig ut från Kina. Efter inbördeskriget mellan det kinesiska kommunistpartiet och de nationalistiska regeringsstyrkorna på Kinas fastland, separerade sig Taiwan.
Kommunisterna vann inbördeskriget 1949 i Kina och tog kontroll över landet. Det nationalistiska partiet Kuomintang flydde till Taiwan. Sedan dess har Kuomintang varit ett av Taiwans största och mest framstående politiska partier, som har styrt över ön under större delen av landets moderna historia.
Men Kina hävdar än idag att Taiwan fortfarande är en del av landet. Enligt Kina är Taiwan en utbrytarregion som så småningom kommer att återgå till att bli en del av landet.
Denna bild delar inte Taiwan. De menar att ön är självständig och har sin egen identitet med egna demokratiska val, parlament och konstitution.
Det är få länder som erkänner Taiwan som ett självständigt land, bland annat på grund av tuffa diplomatiska påtryckningar från Kina. Ett land som däremot uttryckt stöd till Taiwan och på så sätt bidragit till att Kina eskalerat situationen är USA.
Spänt läge
Den amerikanske presidenten Joe Biden har tidigare uttryckt stöd för Taiwan, vilket har mötts av häftiga reaktioner från Kina. Nu senast har det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosis besök i Taiwan förvärrat läget avsevärt.
Pelosis officiella besök till Taiwan tolkas av Kina som ett erkännande av Taiwans suveränitet. Det ses som ett direkt ställningstagande för Taiwan och mot Kina, som beskriver händelsen som ett “extremt farligt” drag.
Som svar på USA:s agerande påbörjade Kina sin största militära övning någonsin i sex olika zoner nära Taiwans gräns i förra veckan. Tre av dessa zoner korsar taiwanesiska gränsen och både kinesiska fartyg och stridsflygplan ska ha kränkt taiwanesiskt territorium.
Kina är rasande över USA:s agerande och det officella besöket i Taiwan, och har varnat Joe Biden att inte “leka med elden” och att allvarliga konsekvenser är att vänta. Kinas utrikesminister Wang Yi säger i ett uttalande:
– Taiwan är kinesiskt territorium, inte en del av USA, säger Yi enligt Reuters.
De kinesiska militära övningarna har blockerat både det taiwanesiska luftrummet och dess territorialvatten. Det finns en rädsla för att övningarna kommer att övergå i en blockad och senare en invasion.
Hur troligt?
Den kinesiske presidenten Xi Jinping är tydlig med sitt mål, en återförening mellan Kina och Taiwan. Det är ett viktigt mål för den kinesiske presidenten som visat sig vara en av landets starkaste ledare i modern tid.
Att Xi Jinping skulle vika sig för internationell press är inte särskilt troligt. USA:s agerande och uttalanden på sistone upprörde det kinesiska ledarskapet avsevärt, och den nuvarande kinesiske presidenten är inte någon som tar lätt på provokationer.
Framför allt inte då Kina är en växande stormakt på dagens politiska arena med en betydande ekonomi. Därtill är omvärldens relativt saktfärdiga reaktion på Putins invasion av Ukraina säkerligen en inspiration för Jinping.
Kinas militära kapacitet är betydligt större än Taiwans. Den totala siffran över aktiva soldater i den kinesiska militären ligger på 2 035 000, medan samma siffra för Taiwan är 169 000. Med andra ord ett klart underläge för Taiwan om Kina skulle invadera.
Om det sker en invasion eller inte går inte att säga med säkerhet, men det är högst troligt. Med det osäkra säkerhetsläget, Kinas uppgång och vad som uppfattas som USA:s provokationer är en invasion av Taiwan ett högst troligt scenario i dagens läge.
Läs även: Skogkär: Farmanbar (S) fabulerar vidare om billig el i överflöd