Den 13 september greps Mahsa Amini av moralpolisen i Teheran i Iran. Anledning till arresteringen var att hon inte bar sin huvudsjal på rätt sätt. Kort efter dog Amini och polisen beskylls för hennes död. Som resultat har massiva demonstrationer spridit sig i Iran och dessa pågår än idag. Vad är det som egentligen händer?
Mahsa Amini var en 22-årig kurdisk kvinna som bodde i Iran. Hon hade inte på sig sin huvudsjal på rätt sätt och stoppades i Teherans gator av moralpolisen. Hon förhördes och sedan misshandlades hon av den iranska polisen enligt lokala uppgifter.
Den 16 september dog Mahsa Amini efter att ha legat i koma på sjukhus. Hennes familj beskyller den iranska polisen för deras dotters död, men den iranska regimen menar att man inte har något med Aminis död att göra, utan att hon dog av hälsoproblem, hjärtsvikt.
Sedan den islamiska revolutionen på slutet av 70-talet har det varit obligatoriskt för iranska kvinnor att bära huvudsjal. Det blev ännu striktare sedan kvinnor började trotsa sjaltvånget 2017. Enligt artikel 638 i den islamiska strafflagen i Iran är det ett brott för kvinnor att offentligt visa sig utan hijab eller liknande huvudsjal.
Moralpolisen i landet har rätt att stoppa kvinnor som inte följer lagen och till och med gripa dem. Det var precis det som skedde med Mahsa Amini den 13 september, hon fick betala med sitt liv för att hon bröt mot sjaltvånget.
Stora demonstrationer
Under Aminis begravning bröt protester ut, som sedan utvecklades till stora demonstrationer runt om i landet. De flesta av Irans provinser har hållit demonstrationer för Aminis orättfärdiga död och mot sjaltvånget. I demonstrationer har kvinnorna bland annat tagit av sina hijabs och bränt dessa, andra har klippt håret.
De iranska säkerhetsstyrkorna har svarat med att skjuta mot demonstranterna och de har även använt sig av tårgas. Flera personer har dött och enligt statens officiella uppgifter är det 41 personer som mist livet i demonstrationer, men enligt demonstranterna är det betydligt fler.
Internetuppkopplingen har även stoppats av den iranska regimen och det har gjort det svårare för människor att mobilisera sig för ytterligare demonstrationer, såväl som att sprida information om vad som försiggår i landet.
Dessa demonstrationer har även spridit sig utanför landets gränser och flertalet protester har ägt rum i flera andra länder, bland annat i USA, Storbritannien och Sverige. Under lördagen hölls demonstrationer på Sergels torg i Stockholm där kvinnor brände sina sjalar och klippte av sig håret.
Riktiga anledningen?
Demonstrationerna har fått ett starkt genomslag och har spridit sig runt om i Iran. De har pågått i över en vecka och demonstrationerna är de mest omfattande som setts i Iran på flera år.
Självfallet är anledningen bakom demonstrationerna Aminis orättvisa död på grund av de strikta hijablagarna i landet, men det finns även andra underliggande faktor till varför demonstrationerna har kunnat få en så stor spridning.
Det är en blandning av frustration och irritation över alla tidigare protester som ägt rum i landet och inte gett effekt, men även det ökade missnöjet med den ledande eliten bland allt fler iranier. Ekonomin i landet är blödande och inflationen når rekordhöga nivåer. Detta har påverkat allt fler iranier i deras vardag och många har fått nog.
Iranierna är även missnöjda med hur landets ledning skött utrikespolitiken. Iran blir alltmer isolerat och sanktionerna mot landet kommer från flera håll. Dessa sanktioner har en direkt påverkan på ekonomin och har försämrat situationen för den iranska befolkningen.
Demonstrationerna som därför tar plats i nuläget, bottnar i mycket mer än bara rättvisa för Mahsa Amini, det är en ökad irritation och missnöje bland iranierna mot deras regim och därför har dessa protester fått en sådan stor spridning och kunnat hålla i flera dagar.
Framtiden
Protesterna bottnar i mycket, rättvisa för Mahsa Amini, missnöje med regimen, dålig ekonomi och stränga lagar. Det kan vara anledningen till att just dessa protester faktiskt kan få effekt. Olika protester har ägt rum i Iran genom åren, men stoppats ganska snabbt. Denna gång har protesterna fått ett stort genomslag och de bottnar i flera faktorer som berör många.
Internet har visserligen stängts av och det försvårar demonstranterna från att fortsätta göra uppror, men SpaceX-chefen Elon Musk har fått grönt ljus av USA:s regering att aktivera sin satellitinternettjänst Starlink i Iran.
Med hjälp av denna kan han förse den iranska befolkningen oberoende internet som regimen inte kan kontrollera och det gör att protesterna kan fortgå. Just internetuppkoppling är en av huvudanledningarna till att demonstrationerna i Iran ständigt skingrats och inte lyckades ge effekt.
Det kan snart bli ett problem mindre när satellitinternettjänst är i gång och då är frågan hur långt det iranska folket är berett att gå. Har folket fått nog på riktigt nu? Kan dessa demonstrationer vara början på en förändring i Iran? Inget går att säga med säkerhet, men en sak är säker och det är att dessa protester är de mest omfattande Iran sett på flera år och förutsättningar för att de fortsätter ser goda ut.