Under söndagen var det val i Italien. Det preliminära valresultatet visar att högerkoalitionen går mot seger. Den största vinnaren blev Italiens bröder, med flest röster i parlamentsvalet i Italien. Vad innebär valresultatet för Italien och EU?
Valdeltagandet inför årets val var lågt, endast 64 procent av landets 51 miljoner röstberättigade invånare valde att rösta. Det är en minskning på cirka nio procentenheter från valdeltagandet förra valet.
Ytterhögerns Italiens bröder blir största partiet med ett stöd på närmare 26 procent enligt de preliminära beräkningarna. Det är en markant ökning från förra parlamentsvalet 2018, då partiet endast fick fyra procent av rösterna.
De stora förlorarna blev Socialdemokratiska Demokratiska partiet i Italien och Femstjärnerörelsen. Demokratiska partiet tvingades erkänna sig besegrade med cirka 19 procent av rösterna. Femstjärnerörelsen som var det största partiet i valet 2018, backade markant och fick endast 15 procent av rösterna.
Italiens bröders partiledare Giorgia Meloni kan bli Italiens nya premiärminister. Hon blir dels den första kvinnliga premiärminister, dels den första premiärministern från yttersta högerkanten som Italien haft sedan andra världskriget.
Det återstår dock några veckor innan Italien får en ny premiärminister. Det är landets president Sergio Mattarella som utser vem som blir premiärminister. Även valresultatet väntas ta flera dagar innan det fastställs helt, men för närvarande ser högerkollationen ut att gå mot seger och Meloni väntas bli Italiens nästa premiärminister.
Italiens bröder
Giorgia Meloni har varit aktiv i politiken sedan tonåren. Hon var bland annat med i högerextrema Italienska sociala rörelsen (MSI), men sedan lämnade hon och fokusera mer på politiken och var ungdomsminister. Meloni har varit partiledare för Italiens bröder sedan 2014.
Italiens bröder klassificeras som ett ytterhöger parti med konservativa och nationalistiska värderingar. Partiet förespråkar “naturliga” kärnfamiljen, är emot massinvandring och ifrågasätter EU. “Italien först” och “Gud, familj och fosterland” är vanliga slogans som partiet använder sig av.
– Varför är familjen en fiende? Varför är familjen så skrämmande? Det finns ett enda svar på alla dessa frågor, för att det definierar oss. För det är vår identitet. För allt som definierar oss är nu en fiende, för de som vill att vi inte längre ska ha en identitet och att helt enkelt bara vara perfekta konsumentslavar, säger Meloni i ett tal.
Wow. Italy’s new Prime Minister Giorgia Meloni sums it up perfectly. No wonder the elites and establishment don’t want her to succeed. pic.twitter.com/aYdecShaNs
— Malcolm Roberts 🇦🇺 (@MRobertsQLD) September 26, 2022
Italiens bröder blir därmed det största partiet och väntas bilda ett koalitionsstyre med partierna Lega och Forza Italia, som fick 8,8 procent respektive åtta procent av rösterna. Det ser därför ut att bli en högermajoritet i båda kamrarna, det vill säga i både underhuset och i senaten.
Det innebär dock inte ett fläckfritt samarbete. Högerkoalitionen är inte helt enad inom flera punkter. De störa skiljaktigheterna handlar om kriget Ukraina, synen på Ryssland och sanktionerna samt den ekonomiska krisen.
Legas ledare Matteo Salvini vill till exempel minskade sanktioner mot Ryssland och Forza Italias ledare Silvio Berlusconi har goda relationer till Putin. Samtidigt vill inte Meloni se minskade sanktioner eller övergång till ryskt stöd. Meloni vill även se nedtonat EU, som inte ska styra i Italien lika mycket som idag, det är inte hennes resterande koalition helt överens om.
Framtiden
Den kommande högerkoalitionen är därför inte helt riskfri. Som tidigare nämnt finns flera punkter som parterna inte är överens om.
Utöver detta vill Meloni med sitt Italiens bröder ta till hårda förändringar som rör illegal invandring, synen på Italiens roll i EU och sociala frågor. Det kan påverka resterande av EU som kommer få en förändrad italiensk röst och ett striktare Italien gällande invandring, som de måste anpassa sig till.
Det är en markant förändring i den italienska politiken, som länge har varit skakig. Flera regeringar har tillkommit och avgått. Senaste regeringen bestod av Demokratiska partiet, Lega, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel.
Efter att partiet Femstjärnerörelsen drog tillbaka sitt stöd till premiärminister Mario Draghis koalition i juli, tvingades den italienske president Sergio Mattarella utlysa nyval. De senaste åren har i den italienska politiken präglats av liknande händelser. Bara de senaste tio åren har Italien haft sju olika premiärministrar.
Den återstår att se vad den nya högerkoalitionen med Meloni i spetsen kommer att koka upp. En förändring för Italien och EU är att vänta.
Läs även: Intervjun med MP-språkröret värst för S