Facebook noscript imageGudmundson: Intervjun med MP-språkröret värst för S
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Intervjun med MP-språkröret värst för S
MP-språkröret Märta Stenevi påminde i SVT om vad en röst på Socialdemokraterna ger. Foto: Ur SVT:s 30 minuter.
MP-språkröret Märta Stenevi påminde i SVT om vad en röst på Socialdemokraterna ger. Foto: Ur SVT:s 30 minuter.

Valåret är i gång. Först ut i SVT:s partiledarintervjuer var Miljöpartiets Märta Stenevi. Språkröret fick en svår stund. Men värst var framträdandet för Magdalena Andersson och Socialdemokraterna.

Märta Stenevi har egentligen bara en enda fördel. Den är att praktiskt taget inga väljare vet vem hon är och vad hon representerar. Hon var minister i Stefan Löfvens regering under bara nio månader. Och trots en framskjuten roll i Miljöpartiet – där hon tidigare var partisekreterare – har hennes namn ännu inte blivit synonymt med De gröna. Hon har varit språkrör i knappt ett år.

Stenevi kan alltså hoppas att slippa något av den belastning som det utgör att vara känd som miljöpartist i Stefan Löfvens S/MP-koalition. Och kanske kan hon delvis undkomma att förknippas med partiets långa historia av huvudlösa beslut inom energi-, närings-, justitie-, infrastruktur- och migrationspolitik som nu frustrerar svenska väljare.

Allt annat talar emot Stenevi.

MP bedriver fortfarande samma politik som har fört partiet ner till under 3,5 procent i opinionen. Partiet måste samarbeta i en otroligt spretig koalition för att nå makten. Konkurrensen om partiets speciella väljargrupp är också hård – både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet knaprar på MP:s underlag. Och generation Greta har knappt fått rösträtt.

Med åtta månader till dagen D har valåret nu dragit i gång. I veckan har både Dagens Nyheter och Sveriges television inlett serier med partiledarintervjuer. Nästa vecka håller TV4 partiledardebatt. Stenevi har varit först ut i bägge intervjuerna.

Onsdagkvällens grillning i SVT:s 30 minuter med Anders Holmberg lär knappast ha hjälpt henne. Inledningen handlade om Rysslands militära upptrappning – och Stenevi kunde inte svara rakt ens på frågan om det är bra att försvarsalliansen Nato finns. Mittensegmentet avhandlade energipolitik. Stenevi hävdade då att de kärnkraftverk MP har tvingat bort inte har påverkat energipriserna negativt. Alla svenskar med en elräkning inser att hon slirar på sanningen.

Läs även: Farmanbar fabulerar om kärnkraftens förutsättningar

Inte heller hjälpte intervjun hennes statsministerkandidat. I avslutningen fick Stenevi välja vilka som skulle ingå i hennes tänkta regering. Hon valde först sig själv och det egna partiet, förstås. Därefter Socialdemokraternas Magdalena Andersson som statsminister, samt i ett svep både Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Centerpartiets Annie Lööf.

De fyra partierna tillsammans. Det är vad man får om man röstar på S. Inget annat. Det är en realitet som kommer att plåga Magdalena Andersson ända fram till september.

Stenevi själv är det nog inte många väljare som vet vem det är i morgon heller.

Läs även: Tack och adjö till Miljöpartiets syn på jordbruk

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.