På minnesdagen över folkmorden av assyrier/syrianer och armenier valde utrikesminister Ann Linde att beskriva det som ”massövergreppen”. Nu får hon stenhård kritik i sociala medier. ”Regeringens undfallenhet och anpassning inför Erdogans diktatur är beklämmande”, skriver Jonas Sjöstedt, tidigare partiledare för V, på Twitter.
När Sveriges utrikesminister Ann Linde på lördagen på Twitter skulle uppmärksamma minnesdagen för folkmordet 1915 undvek hon ordet folkmord och beskrev det i stället som ”massövergreppen”:
”24 april är minnesdag över massövergreppen 1915 i dåvarande Osmanska riket. Skildringar från 1915 vittnar om stort mänskligt lidande och skoningslös grymhet som aldrig får glömmas eller upprepas”, skriver Linde i sin tweet.
Den turkiska regimen motsätter sig kraftigt att massdödandet av kristna assyrier/syrianer och armenier i det dåvarande Osmanska riket (dagens Turkiet) kallas för folkmord.
Däremot är det ett etablerat faktum bland historiker att massmördandet av kristna 1915 var ett folkmord. Den statliga myndigheten Forum för levande historia anger antalet mördade till ”omkring en miljon” och skriver:
”Den absoluta majoriteten av forskare är idag eniga om att massakrerna var ett folkmord som planerades och beslutades av den ungturkiska ledningen i syfte att utrota de kristna folken i det Osmanska riket.”
[…]
”En handfull, främst turkiska, historiker som på ett eller annat sätt är knutna till den turkiska staten hävdar dock att det som hände inte var eller inte kan betecknas som folkmord.”
Redan 2007 gick en grupp etablerade forskare, bland dem flera med inriktning mot forskning på Förintelsen och folkmord, ut i ett gemensamt uttalande där man konstaterade att ”ingen seriös politiker” kan fortsätta att förneka folkmordet 1915. Att inte benämna massmördandet 1915 folkmord är att betrakta som förnekelse, skrev forskarna.
”Idag är informationen om folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker så omfattande att ingen seriös politiker med hedern i behåll kan hänvisa till bristande forskning som ursäkt för att inte erkänna det brott som begåtts. Vägran att erkänna ett etablerat faktum baserat på kvalitativ och kvantitativ forskning kan betraktas som likvärdigt med förnekelse.”
Redan 2010 erkände riksdagen massmorden som ett folkmord i ett så kallat tillkännagivande, men det är upp till en regering att fatta beslutet då det rör en utrikesfråga. Den dåvarande Moderatledda regeringen undvek att följa riksdagsbeslutet.
Socialdemokraternas kongress fattade ett beslut 2009 om att massmorden ska klassificeras som ett folkmord, och Löfven lovade under valrörelsen 2014 att driva frågan.
Men i regeringsställning har Socialdemokraterna backat från kravet, bland annat med hänvisning till att ett eventuellt fördömande har utretts och att frågan är ”komplex”.
Läs även: ”Vår utrikesminister Ann Linde är naiv när det gäller Kina”
På Twitter och Facebook får Ann Linde hård kritik från flera olika politiker och opinionsbildare.
Förre partiledaren för Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, konstaterar i en tweet att det var ett folkmord och att Turkiet förnekar och förfalskar historien.
”Det är Sveriges uppgift att tydligt säga som det var. Regeringens undfallenhet och anpassning inför Erdoğans diktatur är beklämmande”, skriver Sjöstedt.
”Trots riksdagens tillkännagivande om att folkmordet ska erkännas och trots Socialdemokraternas tidigare vallöften om att erkänna det fortsätter man att svika alla offren genom att vägra erkänna folkmordet 1915. Det är en skam”, skriver riksdagsledamoten Björn Söder (SD) på sin Facebooksida.
Även Liberalernas riksdagsledamot Gulan Avci är mycket kritisk. Hon refererar i en tweet till det färska förslaget från S–MP-regeringen om att förbjuda förnekande av Förintelsen.
”När ni hör en sosse säga att det ska vara brottsligt att förneka Förintelsen så kom ihåg att de kallar 1900-talets första folkmord Seyfo för ’massakrer’. Allt handlar om maktspel för detta parti. Vill verkligen inte nämna Förintelsen i sammanhanget men klarar inte av hyckleriet!”, skriver Avci som i en uppföljande tweet även kritiserar det tidigare borgerliga styret:
”I 8 år med Alliansen tassades det på tå för att inte reta upp Erdoğan och UD lät som ett eko av Ankara. Nu knäböjer sossarna för samma diktator. Var finns värdigheten? Lindes uttalanden är lika skamlösa som Bildts var då. Att erkänna Seyfo är att visa anhöriga i Sverige respekt!”
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) skriver på Twitter om hur kristna kvinnor korsfästes under folkmordet 1915.
”Dessa handlingar kallades bokstavligen ’Den slutgiltiga lösningen på den Armenska frågan’”. 1 miljon slaktades och Turkiet etniskt rensades på en kristen minoritet. Om detta ej är folkmord – då är inget folkmord”, skriver Bali.
Skepsis om Ann Linde finns även hos partikamrater. Maria Hind Alias – som har syrianska rötter – ifrågasätter öppet Ann Lindes uttalande på Twitter.
”Jag vill gärna förstå varför du kallar slakten av mina farfäder för massövergrepp, alla mördade och överlevare förtjänar ett svar. Att inte kalla folkmordet på mina farfäder för folkmord är kristofobi. Inget annat”, skriver Hind Alias.
USA:s president Joe Biden blev på lördagen den förste amerikanske president sedan Ronald Reagan att använda begreppet folkmord om massmorden 1915. Statsminister Stefan Löfven väljer att hänvisa till sin utrikesminister. I en kommentar till TT skriver Linde:
”Jag noterar president Bidens erkännande av massövergreppen mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter år 1915 som ett folkmord. Det råder ingen tvekan om att det begicks fruktansvärda massakrer mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter i det sönderfallande Osmanska riket under tiden för det första världskriget”, skriver Linde som själv undviker att kalla det för folkmord.
Läs även: Nu har det blivit dags för den miljöpartistiska pyramiden
Text: Pelle Zackrisson/TT