
Vänsterpartiet har den senaste tiden skakats av antisemitiska skandaler med företrädare som spridit judehat och hyllat terrorister. Den tidigare medlemmen Magnus Utvik, som skrivit två böcker om Vänsterpartiets historia, säger att han inte är förvånad över vad som uppdagats mot bakgrund av engagemanget i Palestinafrågan. – Antisemitismen kommer på köpet och partiet kan inte hantera det, säger han till Bulletin.
Det är Sydsvenskan som rapporterat om hur Ali Hadrous, invald för Vänsterpartiet i Landskronas kommunfullmäktige, har spridit konspirationsteorier om judisk världskontroll och dragit paralleller mellan Israel och Nazityskland. Något som enligt IHRA:s arbetsdefinition är antisemitism.
Utöver det har han anklagat Sydsvenskans reportrar för att ”tjäna den globala sionismen”. I ett sms till tidningen hävdar Hadrous att reportrarnas arbete är ”betalt och den internationella sionismen är den som sponsrar detta arbete”.
En annan V-företrädare som uppmärksammats är Orwa Kadoura, vice ordförande för Vänsterpartiet i Malmö. Han har ertappats med att sprida antisemitiska budskap och en video som hyllar Hamas terrorattack den 7 oktober förra året i sociala medier.
Magnus Utvik är författare och före detta medlem i Vänsterpartiet. Han har skrivit två böcker om partiets historia, Partiet på kant med (v)erkligheten: En historia om solidaritet (2018) och Partiet som kom in från kylan (2022). Utvik säger till Bulletin att han inte är ett dugg förvånad över det som på senare tid uppdagats inom partiet.
– Jag kan förstå att människor tycker att detta är väldigt märkligt och konstigt att den här antisemitismen finns runt omkring Vänsterpartiet. Men totalitära strömningar, extrema rörelser och extrema åsikter har funnits runt Vänsterpartiet ända sedan partiets bildande 1917, säger han.

”Antisemitismen kommer på köpet”
Vidare menar Utvik att Vänsterpartiet sedan Berlinmurens fall fram till idag har varit väldigt duktiga på att framställa sig som ett alltigenom demokratiskt parti.
– Men nu kommer de här revolutionära antikapitalistiska vindarna och Vänsterpartiet och ungdomsförbundet har hittat en ny fråga som, precis som Vietnamkriget, förenar hela rörelsen. Det har liksom blossat upp ett väldigt engagemang kring detta, säger han och syftar på kriget i Gaza och Palestinafrågan.
– Antisemitismen kommer på köpet och partiet kan inte hantera det.
Att Vänsterpartiet hamnat där ser Utvik inte som något konstigt.
– Man kan inte kämpa stenhårt mot islamofobi och samtidigt erkänna att många av de människor som har kommit till Sverige från MENA-länderna också är antisemiter. Partiet får inte ihop det där, och det går inte ihop. Det gör att det blir väldigt svårt för partiet att gå in aktivt och bekämpa antisemitismen.

Läs även: Dadgostar: Gazafrågan fick oss att lyfta
Dubbla standarder
Enligt Utvik skulle Vänsterpartiet aldrig ursäkta rasism mot svarta eller hat mot transpersoner och de som gjort sig skyldiga till det hade uteslutits direkt. Men samma nolltolerans gäller inte när rasism, hat och fördomar riktas mot judar, menar han.
Han tror att partitoppen snarare ser de företrädare som uttrycker antisemitism som ”osmarta”.
– Man plockar en människa här och där och läxar upp dem litegrann. Men helt enkelt bara för att de är väldigt ”osmarta”. Jag tror att Aron Etzler (partisekreterare i V) säger så här: ”Fan vad du är osmart, du uttrycker dig så klumpigt. Bara tona ner det det där så ska vi fixa kvar dig i partiet.”
Varför tror du att den här sortens företrädare har lockats till V?
– Därför att Vänsterpartiet har en tradition av att stödja PLO och palestinska intressen. Sedan att det nu är Hamas är på något sätt olyckligt för Vänsterpartiet.
”Vänstern kan inte ta i det”
Utvik berättar att när han var med i Vänsterpartiet var det inte ovanligt att folk hade ett märke på rockslaget där det stod ”för ett demokratiskt Palestina”.
– Det handlade om att Israel skulle upplösas som statsbildning och sedan skulle man ha ett demokratiskt Palestina för både judar och palestinier.
Idag är Vänsterpartiets officiellt sett för en tvåstatslösning. Trots att Vänsterpartiets officiella linje idag är att Israel har rätt att existera tycker Utvik att antisemitismen nu är mycket grövre än vad den var på exempelvis 70-talet.
– Det fanns säkert en antisemitism och man kan säga att det var antisemitism i sig självt att vilja krossa Israel. Men jag hörde inte de där sakerna som man kan höra idag, den här ogenerade antisemitismen.
– Den har också kommit med en ganska stor invandring och människor från Mellanöstern. Vänstern kan inte ta i det, för man ser det som att det är förtryckta människor som kommit till Sverige, att de är utsatta för islamofobi och av rasism och de kanske uttrycker sig klumpigt, men de står på rätt sida.
”Väldigt ångerfull”
I kölvattnet av avslöjandena har Vänsterpartiet inlett ett uteslutningsärende mot Ali Hadrous i Landskrona. Vad gäller Malmöpolitikern Orwa Kadoura har man emellertid inte gjort det.
– Han har tagit ner inläggen och är väldigt ångerfull, säger Aron Etzler till P1 Morgon.
– Vi har fått intrycket att han inte riktigt har förstått, tillägger han.

En tredje vänsterpartist det talats om är Kristofer Lundberg, ordförande för partiet i Angered i Göteborg. Han har dessutom en bakgrund som frontfigur för Rättvisepartiet Socialisterna (idag Socialistiskt Alternativ).
Lundberg har talat vid flera Palestinademonstrationer i staden och den islamistgranskande sajten Doku rapporterar att han bland annat har velat ta bort terrorklassningen av de palestinska terrorgrupperna PFLP och DFLP, som deltog attacken mot Israel den 7 oktober.
Läs även: V-politiker pekade ut journalist i publiken: ”Fientlig media”
Enligt Etzler förs det diskussioner med ordföranden i Angered.
– Om du är ordförande för en partiförening i Göteborg kan du inte ha en egen utrikespolitik, då är det Vänsterpartiets utrikespolitik som gäller, säger partisekreteraren till P1 Morgon.

Historiskt mönster
Magnus Utvik tror att partiledningen är tagna på sängen över radikalismen i Palestinarörelsen och att man hoppades på att de skulle ta avstånd från Hamas. Men går man tillbaka till tiden då partiet var öppet kommunistiskt kan man se ett mönster i agerandet, menar han.
– Det sätt som partiledningen behandlar antisemitismen i partiet nu och stödet till Hamas ligger i linje med hur partiet hade sina kontakter med de socialistiska diktaturerna i Östeuropa, där man förklarade bort deras brott mot mänskliga rättigheter och tyckte att de ändå stod på rätt sida för att de var antiimperialister och för att det fanns någonting som var progressivt i de här statsbildningarna.
– Man tog avstånd från invasionen i Tjeckoslovakien, men man fortsatte att ha kontakter med tjeckoslovakiska kommunistpartiet. Man tog avstånd från invasionen i Afghanistan 1979, men man fortsatte att ha kontakter med sovjetiska kommunistpartiet.
– Nu så tar man avstånd från Hamas och antisemitism, men man fortsätter att låta de här krafterna vara kvar i partiet. Och man kan inte läxa upp sina aktivister för mycket, för om man skulle läxa upp dem och utesluta varenda människa som är antisemit eller uttrycker sådana åsikter, då skulle den här rörelsen kunna vända sig mot partiet och helt plötsligt finns det demonstrationer utanför partihögkvarteret på Kungsgatan i Stockholm.
Läs även: V-politiker tar tillbaka avgångsbeslut efter antisemitismanklagelser