Facebook noscript imageGudmundson: Äntligen röstades Stefan Löfven ner
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Äntligen röstades Stefan Löfven ner
Statsminister Stefan Löfven (S) vid misstroendeomröstningen. Foto: Claudio Bresciani, TT.
Statsminister Stefan Löfven (S) vid misstroendeomröstningen. Foto: Claudio Bresciani, TT.

Det var ett historiskt ögonblick när Sveriges riksdag för första gången förklarade att den saknar förtroende för statsministern.

För första gången i Sverige har riksdagen förklarat att den saknar förtroende för statsministern. Voteringen resulterade i att en tydlig majoritet, 181 ledamöter, röstade för misstroende. Vad händer nu?

Strax innan omröstningen kunde Aftonbladet rapportera om ”en regeringskälla” som uppger ”att det lutar åt att det blir extra val”. Att det blir extra val ska naturligtvis inte uteslutas, men det finns flera anledningar för Socialdemokraterna att sprida det ryktet just nu. Statsminister Stefan Löfven (S) har en vecka på sig att avgöra om han vill utlysa extra val. Han hinner då forma ett nytt regeringsunderlag innan talmannen tar över processen och exekverar riksdagens beslut. Hotet om extra val kan vara till hjälp för Löfven.

Vänsterpartiet skulle gå stärkta ur ett extra val. Men extra val skulle kunna leda till högerregering. Och som Mernoosh ”Nooshi” Dadgostar (V) förklarade i talarstolen vid misstroendeomröstningen: ”Vänsterpartiet kommer aldrig att släppa fram en högernationalistisk regering”. Det argumentet kommer Löfven att använda för att locka tillbaka V in i ett nytt regeringsunderlag.

LÄS OCKSÅ: Historiskt – Riksdagen saknar förtroende för Stefan Löfven

Centerpartiet och Annie Lööf har samtidigt investerat hela sitt politiska kapital i att isolera Sverigedemokraterna. Hon kan aldrig släppa fram en regering som ger inflytande åt SD. Därmed är C mer eller mindre tvunget att släppa fram Socialdemokraterna igen.

Stefan Löfven kommer att försöka tvinga henne att välja: antingen stryker du hyresreformen, en punkt av 73, eller så hamnar du i historieböckerna bredvid Franz von Papen. Annie Lööfs egen retorik har målat in henne i det rödgröna hörnet.

Statsministern lär alltså kunna lämna in sin avskedsansökan men ändå vara säker på att få nytt förtroende när talmannen ska ordna fram en ny regering. Det var kanske därför han lät så lugn på sin pressträff efter voteringen. ”Nu har jag en vecka på mig”, sade Löfven gång på gång, som för att inskärpa att han inte behövde känna press.

Sveriges styresskick vilar på så kallad negativ parlamentarism. Det gäller, med andra ord, för den som vill bli statsminister att inte få en majoritet emot sig. Vid en kommande talmansrunda lär det visa sig att Moderaternas 70 mandat, Kristdemokraternas 22, Sverigedemokraternas 62, samt möjligen Liberalernas 20 mandat, inte summerar till 175 den här gången heller.

En gissning är således att Svensson kan fira midsommar som vanligt. Statsministern har förvisso fallit. Men statsministern sitter kvar, och har utmärkta förutsättningar att fortsätta som statsminister i en ny regering – Löfven III – efter helgen, när hans veckas betänketid är över.

LÄS OCKSÅ: En sak tycks säker – förtroendet finns inte

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.