Barn föddes med covid-19 – smittades i magen
Vetenskap
Barn föddes med covid-19 – smittades i magen
En gravid kvinna.
Foto: Gorm Kallestad/NTB.
En gravid kvinna. Foto: Gorm Kallestad/NTB.

Ett för tidigt fött barn i Skåne testades positivt för covid-19 när det bara var två dagar gammalt. Enligt en ny studie har det gått att utesluta att barnet smittats utanför mammans mage.

3 Mar 2021 12:07
Uppdaterad:
3 Mar 2021 12:22

Barnet förlöstes med akut kejsarsnitt sedan mamman kommit till sjukhuset med covidliknande symptom och barnet i magen visat tecken på syrebrist och sjunkande hjärtljud. Efteråt behövde barnet hjälp med andningen och separerades från mamman.

När det visade sig att barnet var smittat undersöktes moderkakan.

”Vi kunde konstatera att moderkakan var infekterad på både barnets och mammans sida”, säger läkaren Mehreen Zaigham i ett pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus.

Klarade sig bra

Barnet klarade sig bra, men fick i början andningshjälp och de vårdinsatser som brukar ges barn som är för tidigt födda.

Personal som hade vårdat barnet bar inte på smittan. Samma virusstammar fanns hos mamman, barnet och i moderkakan, vilket ytterligare stärker slutsatsen att barnet smittades i magen.

Barnet fick bara en lindrig infektion och hade bildat egna antikroppar, vilket Philip Tannenberg, läkare i barnmedicin, tycker är glädjande. Men samtidigt anser han det oroande att barnets hälsa var så pass påverkad precis före födseln.

Moderkakan delvis förstörd

Trots att mamman hade en mild infektion var moderkakan delvis förstörd i sin struktur och fungerade inte som den skulle.

”Det kan nog vara så att vi behöver tänka om lite kring övervakningen av gravida som har covid-19, och betrakta dem som en tydligare riskgrupp än vi gör i dag”, säger Mehreen Zaigham i pressutskicket.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Obstetrics & Gynaecology.

TEXT: TT