Nu kommer Barnläkarföreningen ut med nya allmänna riktlinjer om att barn under 2 år bör undvika skärmtid helt. Barn mellan 2 och 5 år bör begränsa sin skärmtid till högst en timme per dag. Rekommendationerna går i linje med de råd som redan finns i USA och en rad europeiska länder.
Svenska Barnläkarföreningen har tagit fram allmänna rekommendationer angående skärmtid för små barn. Detta eftersom det finns en stor efterfrågan från allmänheten, barnhälsovården och förskolor om kunskap på området.
Enligt Barnläkarföreningen bör barn under 2 års ålder undvika skärmtid helt, medan barn mellan 2 och 5 år bör begränsa sin dagliga skärmtid till högst en timme.
Och det gäller alla typer av skärmar, både mobiler, paddor och tv.
Rekommendationerna är baserade på den ackumulerade forskningen om små barns användning av digitala skärmar och dess inverkan på deras utveckling.
Flera risker
Riskerna med att barn konsumerar för mycket tid framför skärmar är flera. Några exempel är försenad språkutveckling, försämrad koncentrationsförmåga, sömnsvårigheter samt ökad närsynthet. Det kan även påverka träningen av andra förmågor, som att hantera känslor.
– Vi tycker att det är så stor efterfrågan från både allmänhet, BVC och förskola, och samtidigt har forskningen ackumulerats. Det har kommit så mycket forskning på små barn, skärmtid och språkutveckling att vi känner att vi måste dela med oss av det till landets föräldrar, säger Ulrika Ådén, ordförande för Barnläkarföreningen samt professor i barnmedicin och barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.
Rekommendationerna överensstämmer med råd som redan ges i flera europeiska länder och i USA.
Samtidigt håller Folkhälsomyndigheten på att utreda och ta fram nya riktlinjer för barn och unga, vilket Bulletin rapporterat om.