Facebook noscript imageBelägg saknas för att destruktiva normer i skolan leder till kvinnomord
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Belägg saknas för att destruktiva normer i skolan leder till kvinnomord
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Märta Stenevi gav anekdotiska exempel på acceptans för tafsande som förklaring i partiledardebatt om nyliga kvinnomord. Men enskilda rötägg på en skola i Malmö bevisar inte systematisk acceptans för destruktiva normer. Dessutom saknas belägg för att 14-åriga killars tafs i förlängningen orsakar brutala kvinnomord, skriver Mattias Lindberg.

Fem kvinnor har på kort tid mördats av en man de haft en nära relation till. För några veckor sedan hävdade Märta Stenevi att det finns destruktiva mansnormer som gjorde att pojkar växer upp till män som slår. Dessa mansnormer skulle bekämpas redan i förskolan. I partiledardebatten häromdagen hade hon bytt argument. Då sa hon att vi måste ”bura in de män som slår och dödar idag, men vi måste också börja arbeta med de unga killar som håller vid liv den här kriminaliteten”. Dessa unga killar som Stenevi lastar för kvinnomord exemplifieras med tafsande killar i en skola som en 14-årig tjej i Malmö poddar om.

Läs även: Annika Borg: Barn ska inte fasta

Anledningen till att Märta Stenevi lämnat argumentet om destruktiva normer i förskolan därhän är troligen på grund av den massiva kritik det påståendet rönte. Folk i allmänhet känner inte igen beskrivningen. De föräldrar som har barn i förskola och skola idag vet att skolan arbetar hårt mot all slags mobbning och våld. Man ser i allmänhet inte mellan fingrarna med barn som slår andra jämnåriga barn. Det är absolut inte så att svensk skola accepterar att pojkar slår flickor.

Nu blev det alltså istället tafsande killar i en högstadieskola i Malmö som fick bli Märta Stenevis belägg för att det finns acceptans för destruktiva mansnormer i skolan. Normer som i förlängningen tänks leda till mord av kvinnor. Det är självklart olyckligt när tafsande ursäktas. Det är bra att acceptans av dåligt beteende uppmärksammas där så skett, och att det beivras. 

Självklart ska inte tafs eller trakasserier accepteras någonstans. Viktigt i sammanhanget är dock att exemplen från Malmö är anekdotiska. Några enstaka rötägg bevisar knappast att acceptans för tafs är systematiskt. Dessutom saknas belägg för att 14-åriga killars tafs skulle leda till ett så pass sällsynt och brutalt brott som mord.

Acceptansen för våld mot kvinnor är sedan lång tid stadigt minskande i Sverige. Lagen om kvinnofrid, som förbjöd överfall och kidnappning av kvinnor, stiftades före och bekräftades 1280. Våldtäkt inom äktenskapet förbjöds 1962. Idag finns inte någon acceptans i den svenska lagen för våld mot kvinnor. 

I rapporten om dödsfallsutredningar 2016–2017 hade hälften av förövarna vid dödligt våld i nära relationer psykisk ohälsa, hälften hade missbruksproblem och en fjärdedel hade tidigare dömts för våldsbrott mot närstående. I ungefär en femtedel av fallen ansågs gärningsmannen ha haft ett hedersmotiv. 

Givet sådana data känns det långsökt att dra starka paralleller mellan exempel på dåligt beteende hos unga killar på en högstadieskola och dödligt våld mot kvinnor. Istället antyder data att det mest fruktbara arbetet mot relationsvåld vore hårdare lagstiftning mot sådana brott, att försöka upptäcka och förebygga psykisk ohälsa och missbruksproblem, samt motverka hederskultur. 

Det finns inga belägg för att dödligt våld i nära relationer har ökat, men hedersmotiv har ökat bland dessa mord. Dessutom har inte mindre än tre av de fem misstänkta gärningsmännen i de nyligen uppmärksammade kvinnomorden utländsk bakgrund. Då blir det väldigt motsägelsefullt att Märta Stenevi låtsas vara en uttalad kämpe mot kvinnovåld i Sverige samtidigt som hon kämpar för högre migration vilket sett för sig ökar våldet mot kvinnor här.

Läs även: Diamant Salihu: Allt fler unga beredda att bli mördare

TEXT: Mattias Lindberg

De åsikter som framförs är skribentens egna.  

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.