Den pågående granskningen som görs av det amerikanska representanthuset av stormningen av Kapitolium den 6 januari behövs. Tack vare två republikaner som deltar får granskningen legitimitet och minskar risken för att bli en politisk cirkus, skriver Ronie Berggren.
Stormingen av amerikanska Kapitolium i Washington DC den 6 januari skakade USA. Hela världen såg bilderna när folkhopen pressade sig in genom dörrar och fönster.
President Donald Trump hade fått dem att tro att de kunde tvinga vicepresident Mike Pence att stoppa certifieringen av Joe Bidens valseger. Samtidigt som somliga av hans anhängare ropade ”Häng Mike Pence!, höll han sig passiv och förvirrad.
Men Trump tog sig snart samman och fortsatte driva på att Demokraterna hade fuskat till sig segern. Hans anhängare backade upp honom och det republikanska ledarskapet som initialt hade gett Trump skulden för upploppen, tystnade.
Men Demokraterna tystnade inte. Representanthusets talman Nancy Pelosi ville i februari tillsätta en fullskalig kongressutredning, en kommission likt 9/11-kommissionen från 2001, där det skulle finnas lika många representanter från båda partier.
Donald Trump motsatte sig detta och det republikanska partiets ledarskap föll återigen in i ledet och röstade nej. Det blev ingen bipartisansk 6 januari-kommission.
Nu har Nancy Pelosi sjösatt plan B, en specialkommitté i Representanthuset som ska vända på stenarna. Kommittén inledde sina första förhör den 27 juli när poliser som skyddade Kapitolium vittnade. Men eftersom kommittén i huvudsak leds av ett parti så har den inte samma trovärdighet som en riktig kongresskommission skulle ha haft.
Bara två republikaner sitter i kommittén och båda är Trumpkritiker. Republikanerna avfärdar därför kommittén som ett vänsterjippo men ignorerar att den uppkommit för att de själva tackade nej till en fullskalig kongressutredning.
Är då specialkommitténs granskning av den 6 januari meningslös?
Inte alls. Om den inte görs blir det nämligen ingen annan utredning av den värsta skändningen av Kapitolium sedan britterna brände ner byggnaden 1814.
Hoppet om att granskningen görs seriöst ligger i händerna på kommitténs två republikaner, Liz Cheney och Adam Kinzinger. De har vågat stå emot Donald Trump trots hot om att sparkas från kommittéer och att röstas ut efter nästa års kongressval.
Vid beskedet om att Pelosi ämnade ta med dem i sin kommission, avfärdades de också av sin egen republikanske minoritetsledare Kevin McCarthy som ”Pelosi-Republikaner”. Kinzinger fnös åt hoten och Liz Cheney sade i sitt inledningsanförande i tisdags att hon var en konservativ republikan, inte demokrat:
”Jag har varit en konservativ republikan sedan 1984 när jag röstade på Ronald Reagan. Jag har varit starkt oense … med nästan alla demokratiska medlemmar i denna kommitté. Men i slutändan är vi en nation under Gud. Våra författningsfäder såg faran med polariserad politik, och ansåg det hota politikernas främsta uppgift, att försvara konstitutionen.”
Det hon säger är viktigt.
Donald Trump vill, men bör inte tillåtas, släta över det som hände den 6 januari.
Demokraterna vill, men bör inte tillåtas, använda den 6 januari som ett partipolitiskt vapen.
Cheney och Kinzinger skänker kommittén den integritet som garanterar att det i brist på en storskalig kongressutredning, ändå kan framställas en saklig rapport om vad som utspelades den där ödesdagen i januari.
Läs även: Skogkär: Morgan & Gängknäckargänget jagar en hägring
Läs även: Skogkär: Sveriges skadligaste parti