Facebook noscript imageSkogkär: Morgan & Gängknäckargänget jagar en hägring
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Morgan & Gängknäckargänget jagar en hägring
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Regeringen har lovat att knäcka gängen. Men gängen verkar allvarligt talat inte särskilt brydda. På onsdagen presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) nya åtgärder. Såväl mängd- som ungdomsrabatt ska begränsas. Men regeringen förblir steget efter de kriminella, steget efter brottsutvecklingen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) – på väg att knäcka den organiserade brottsligheten sedan 2014.

Fast som alla märkt har han än så länge inte nått ända fram.

Det är inte ens något som tyder på att han och gängknäckargänget, den rödgröna regeringen, närmat sig målet.

Så här har det låtit de två senaste mandatperioderna.

Regeringsförklaringen 2014: “Arbetet mot organiserad brottslighet och hatbrott kommer att prioriteras.”

Regeringsförklaringen 2015: ”Kampen mot den grova organiserade brottsligheten intensifieras.”

Regeringsförklaringen 2016: “Krafttag tas under året för att bryta trenden och bekämpa den organiserade brottsligheten.”

Regeringsförklaringen 2017: “Organiserad brottslighet har ingen plats i Sverige.”

Regeringsförklaringen januari 2019: “Kriminaliteten ska bekämpas med samhällets fulla kraft.”

Regeringsförklaringen september 2019: “Kampen mot den grova brottsligheten är långsiktig och kommer att innefatta både framgångar och bakslag.”

Regeringsförklaringen 2020: “Det är fullt möjligt att trycka tillbaka den grova brottsligheten.”

Läs även: M: Sveriges gängkriminalitet liknar Italiens eller Sydamerikas

Det har varit mycket snack. Och även en del verkstad, det medges. Straff har skärpts. Polisen har fått nya verktyg i brottsbekämpningen. Men utvecklingen rullar likafullt på åt fel håll.

På en digital presskonferens på onsdagen (21/7) presenterade justitieminister Johansson två nya åtgärder för att sätta åt den grova brottsligheten. Den så kallade ungdomsrabatten ska tas bort för dem som är 18–20 år för allvarliga brott där lägstastraffet är ett år.

En utredning ska dessutom se över mängdrabatten.

“Vi vill ha en skärpt syn på flerfaldig brottslighet för att man ska använda hela straffskalan i större utsträckning”, förklarade Johansson.

Att dessa åtgärder ska få de effekter när det gäller straffmätning och annat som Johansson ställer i utsikt ska inte tas för givet. En god tumregel är att aldrig utgå från att det regeringen lovar eller påstår är med sanningen överensstämmande.

Mantrat om att Sverige aldrig haft fler poliser, för att ta ett exempel, självfallet upprepat av Johansson på onsdagen, kan i bästa fall beskrivas som en halvsanning. Sverige har i stort sett lika många poliser idag som 2010 medan befolkningen ökat med omkring en miljon människor. Polistätheten är därför lägre nu än för tio år sedan.

Regeringens gängjakt har påtagliga likheter med jakten på en fata morgana – en hägring. Fast i det här fallet bör det kanske kallas fata Morgan.

Hägringen är en luftspegling, en förvrängd bild av något som finns, fast på en annan plats. Samma sak med det trygga land som regeringen Löfven så ofta talar om, ett land där grov, organiserad brottslighet inte är en ständig källa till oro och skräck. Detta Sverige finns, inte på någon annan plats men väl i en annan tid. I dåtid.

Läs även: Morgan Johanssons uttalande från 2018 hamnar i riksdagen

De senaste tre åren har 136 människor skjutits ihjäl i Sverige enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. De allra flesta unga män i åldern 20–29 år. Det är de många dödsskjutningarna i denna åldersgrupp som gör att Sverige sticker ut statistiskt i Europa – 18 avlidna per miljon invånare jämfört med 0–4 i de flesta andra länder.

Internationella polisinsatser – som när den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och chattjänsten Sky ECC hackades – och Operation Trojan Shield, där en särskilt utvecklad meddelandeapp helt kontrollerad av polis spreds i kriminella kretsar, har på senare tid lett till hundratals gripanden, åtal och domar enbart i Sverige.

Med så många ledande figurer ur den kriminella världen bakom lås och bom finns en möjlighet att allvarligt försvaga gängen – om återväxten kan stoppas. Det hoppas såväl höga poliser som åklagare. Det tillfället tycks vara på väg att glida Polisen och andra myndigheter ur händerna.

”Jag är överraskad över med vilken kraft alla de som vi har satt i fängelse har ersatts av yngre”, sade Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, i Aktuellt i SVT (19/7).

Tidpunkten för när regeringen ska ha knäckt gängen flyttas efter hand fram. Rikspolischefen Anders Thornberg har sagt att Sverige kan få leva med skjutningarna i tio–femton år.

”Jag hoppas att vi ska se resultat betydligt fortare än så”, sade Morgan Johansson på presskonferensen.

Det – som så mycket annat – lär kräva en annan justitieminister och en annan regering.

Läs även: Dödsskjutningar: Sverige i Europas topp – unik ökning

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu