Det blir allt vanligare att religiösa ledare tar ställning i politiken och det är något som partier försöker utnyttja för att generera röster. Socialdemokraterna har en lång historia av detta i och med sitt tidigare samarbete med Sveriges muslimska råd och nu verkar historien återupprepa sig.
Shejk Saeed Azzam, är ledaren för Fatwa-rådet i Sverige. Azzam tillsammans med andra viktiga islamiska ledare, bland annat representanter från Islamiska förbundet i Sverige, träffade under måndagen socialministern Lena Hallengren i Malmö.
Parterna diskuterade flera viktiga frågor för de muslimska väljarna, likt lagen om barn- och ungdomsvård (LVU) samt vikten av politiskt deltagande bland muslimer.
Efter mötet utfärdade Shejk Saeed Azzam ett officiellt uttalande där han uppmanade sina anhängare att rösta på Socialdemokraterna. Han skriver att muslimerna inte borde rösta på högern, då det kommer att ha negativa konsekvenser för dem. En muslim bör därför rösta vänster i politiken och helst Socialdemokraterna, som man har ett gott samarbete med.
Vanligt
Det är ett vanligt fenomen att imamer eller ledande muslimska figurer uppmanar sina väljare till att rösta för ett visst parti. Sedan tidigare är det känt att Socialdemokrater för tro och solidaritet samarbetat med Sveriges muslimska råd. I utbyte mot medlemmarnas röster skulle Socialdemokraterna jobba för muslimska frågor och lovade platser till muslimska representanter inför kommande val.
Det är problematiskt när ledande religiösa figurer gör upp med politiska partier för sin egna vinning och lovar i utbyte röster eller uppmaning till att rösta på motpartens parti.
Socialdemokraterna har gjort det tidigare och mötet mellan Azzam och Hallengren kan ha varit frågan om en liknande uppgörelse. Ledaren för Fatwa-rådet i Sverige har en betydande roll och att han uppmanar alla sina anhängare att rösta vänster och absolut inte höger efter möte med S är bekymmersamt.
Politiska partier ska inte kunna göra uppgörelser med religiösa grupper för att få röster. Religiösa ledare i sin tur ska inte heller uppmana sina anhängare att rösta på ett visst sätt. Det svenska valet är fritt och alla ska kunna rösta på vem de vill, utan yttre påverkan.