Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder skriver på Twitter att han vill ”städa upp” inom Polismyndigheten och att olämpliga poliser inte ska jobba kvar. Flera personer tolkar uttalandet som att Söder vill begränsa polisernas åsiktsfrihet.
”Noterar att det finns mycket att städa upp på Justitiedepartementet efter Morgan Johansson”, skriver Björn Söder i en tweet under tisdagskvällen.
”Särskilt inom EMA (Enheten för migration och asyl). Därefter finns mycket att städa upp inom Polismyndigheten, där olämpliga poliser inte ska jobba som poliser”, fortsätter han.
Läs även: Tv-polisen i tweet från 2014: Israel är mänsklig cancer
Tidigare under dagen har en rad uppseendeväckande tweets från polisen och tv-profilen Nadim Ghazale diskuterats flitigt i sociala medier. Bland annat liknar Ghazale i en tweet från 2014 staten Israel vid ”mänsklig cancer”.
Flera personer tolkar Björn Söders uttalande som att han vill kunna sparka poliser på grund av deras åsikter.
”Vem ska avgöra vem som är lämplig eller ej? Du vill alltså frångå dagens process för när en polis ska avskiljas från sitt arbete?” skriver Peppe Larsson, ingripandepolis i Göteborg city och aktiv i Polisförbundet.
”Poliser som griper kriminella är lämpliga poliser. Om polisen i sin yrkesutövning begår tjänstefel ska vederbörande sparkas. Inte för att denne tycker något”, skriver journalisten och historikern Johan Romin. Även Bulletins krönikör Carolin Dahlman undrar vad som menas med uttrycket ”olämpliga poliser”.
Läs även: Carolin Dahlman: Tacka poliser, åklagare och lärare som skvallrar
Under onsdagen bekräftar Björn Söder att det var Nadim Ghazales tweet som fick honom att tala om att ”städa upp” bland olämpliga poliser, men avvisar att det skulle innebära ett hot mot polisers åsiktsfrihet.
– Det är klart att det är en balansgång med att poliser ska ha yttrandefrihet. De ska också kunna engagera sig politiskt. Men någonstans finns det gränser, och jag anser att han har passerat gränsen med råge, säger han.
– Polisyrket kan inte vara förenat med att man är en politisk aktivist som uttrycker sig på det här fruktansvärt grova sättet om över en miljon människor, tillägger han med hänvisning till antalet personer som röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2018.
När polisen Peter Springare kritiserades 2017 för att i ett Facebookinlägg ha uppmärksammat att människor med utländsk bakgrund är överrepresenterade i brottsstatistiken kallade Björn Söder det för ”civilkurage”. Att han skulle ha olika måttstockar för olika typer av åsikter nekar han till.
– Med reservation för att jag inte har läst allt som Peter Springare har uttalat sig om, så har han aldrig varit på den här låga nivån, säger han.
Flera Sverigedemokrater har vittnat om hur de har blivit av med jobb och fackliga uppdrag på grund av sina politiska åsikter. Ändå tror Björn Söder att partiets väljare håller med honom.
– Jag är helt övertygad om att de flesta resonerar på det sättet att det handlar inte om att totalförbjuda poliser från att yttra sig, men att det måste finnas gränser för hur man kan yttra sig.
Läs även: Springare: Det är skillnad på poliser med rätt åsikter och poliser med fel
Björn Söder menar att grunden till problemet är vad han uppfattar som politiserade tillsättningar av polischefer.
– Jag är inte ute efter att tjänstemän ska vara SD-lojala om vi skulle komma till makten, absolut inte. Men ska vi förändra det här måste vi återgå till tjänstemän som är lojala mot sina uppdrag och inte till någon partibok, säger han.