Facebook noscript imageBränslepriset sänks med 50 öre i maj – om oppositionens förslag röstas igenom
Ekonomi
Bränslepriset sänks med 50 öre i maj – om oppositionens förslag röstas igenom
Foto: Terje Pedersen/TT
Foto: Terje Pedersen/TT

Finansdepartementet skickade igår ut ett förslag om att sänka energiskatten på bensin och diesel från och med den 1 maj. Det skulle motsvara en sänkning av priset vid pump med 50 öre per liter bensin och diesel.

I och med att KD–M–SD:s gemensamma budget antogs i november, tvingas nu Finansdepartmentet föreslå en sänkning av energiskatten med 40 öre per liter bensin och diesel som skulle träda i kraft den 1 maj. Det skulle motsvara en sänkning av priset vid pump med 50 öre per liter bensin och diesel, enligt en promemoria som Finansdepartmentet igår skickade ut på remiss.

Förslaget bygger på ett gemensamt förslag från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Liberalerna lämnade de gemensamma budgetförhandlingarna förra månaden på grund av den förslagna sänkningen av bensinskatten.

Liberalerna ser dock ”budgeten som en helhet” och kommer att rösta för, sa partiets skattepolitiska talesperson Gulan Avci till Sveriges Radio tidigare i veckan. De fyra partierna har totalt 174 mandat i riksdagen, där det krävs 175 mandat för en majoritet.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsätter sig förslaget. Centern och Socialdemokraterna har ännu inte gett några besked.

Läs även: Svenska dieselpriset nu högst i världen

Privatbilist sparar runt 450 kronor per år

”Ett åkeri som använder ett fjärrbilsekipage som framförs 12 000 mil om året och förbrukar fyra liter diesel per mil får genom förslaget minskade kostnader på 19 200 kronor per år”, enligt promemorian.

”För bilister som kör ungefär 1 500 mil per år innebär skattesänkningen på bensin lägre kostnader med 450 kronor per år [...] Vid motsvarande redovisning för en privatbilist som kör på diesel kan sänkningen antas innebära lägre kostnader med ungefär 300 kronor per år”, enligt promemorian.

Skatteintäkterna beräknas minska med 2,4 miljarder kronor 2022 till följd av förslaget enligt Finansdepartementets beräkningar. Förslaget är ute på remiss till och med den 12 januari.

Läs även: Larmet: Höga bränslepriser tvingar bönder att dra ner produktionen

Dorothée Enskog