Liberalerna lämnade idag in en anmälan till Konstitutionsutskottet, KU, för att granska näringsminister Ibrahim Baylans (S) hantering av SGU:s larmrapport om Cementa. Rapporten varnar för de mycket allvarliga ekonomiska konsekvenser ett driftsstopp vid Cementas Slitefabrik skulle få för hela landet.
Baylan frågades idag ut vid näringsutskottets sammanträde om varför rapporten, skriven av Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, inte omedelbart offentliggjordes vid dess publicering den 20 augusti. Rapporten blev bara offentlig vid SGU:s hemsida efter att Svenska Dagbladet skrivit om dess mörkande.
– Baylan fick idag chansen att förklara sig. Han hade kunnat hålla med oss om att departementets försök till att mörka allvaret i cementkrisen är oacceptabelt och lovat utreda vad som gått snett och varför departementet lagt sig i myndigheternas arbete. Det gjorde han inte, vilket givetvis väcker frågor om statsrådets egen roll i det här, säger Liberalernas näringspolitiska talesperson Arman Teimouri.
Avsaknaden av klargörande svar gör att Liberalerna nu KU-anmäler Baylan. KU har som uppgift att granska att regeringen följer reglerna.
– Det är tydligt att Näringsdepartementet har utövat påverkan mot myndigheterna. Regeringen gillar inte dåliga nyheter, tillägger Teimouri.
SGU-rapporten är politiskt känslig då den varnar för att ett driftstopp vid Cementas kalkstensfabrik på Gotland kommer att ha långtgående konsekvenser för Sverige. Stora varsel inom byggbranschen samt en negativ påverkan på grundvattnet är sannolikt, enligt SGU:s konsekvensbedömning.
Läs även: Larmrapport: Stora varsel om Cementa stängs ner
Cementa står inför ett driftsstopp i höst sedan mark- och miljödomstolen, MMD, i juli avvisade Cementas ansökan om ett fortsatt och utökat tillstånd att bryta kalk vid dess kalkbrott i Slite. Fabriken står nämligen för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Möjligheten att importera cement är i nuläget nästintill obefintlig.
Regeringen snabbutreder för närvarande en lagändring i miljöbalken som skulle tillåta Cementa att ansöka om ett förlängt tillstånd. Den skulle enbart sträcka sig åtta månader – till den sista juni 2022. Cementa kräver nu att tillståndsperioden för det akuta brytningstillståndet utökas upp till tre år.
Läs även: Cementa kräver snabba besked för att fortsätta verksamheten