Nedstängningen av Cementas fabrik på Gotland närmar sig. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) hade inga konkreta förslag för att förlänga driften under sitt digitala besök hos näringsutskottet på onsdagen. Det säger Lars Hjälmered (M) och Mattias Bäckström Johansson (SD) som kallar träffen för en ”besvikelse”. Ibrahim Baylan vill avvakta en rapport som kommer nästa vecka.
Den 31 oktober löper Cementas tillstånd för produktion av cement i fabriken i Slite på Gotland ut. På onsdagen var näringsministern med på ett digitalt möte med riksdagens näringsutskott för att informera om vad som görs för att behålla produktionen.
– Jag tycker mötet var en besvikelse, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet, till SVT. Syftet med att kalla Ibrahim Baylan till utskottet var två saker, säger han.
– Det ena var att presentera en konkret plan för att undvika en cementkris. Det andra var att tydligt beskriva konsekvenserna av om till exempel viktiga infrastrukturprojekt som Västlänken eller Förbifart Stockholm kan genomföras eller ej. Vi fick inte svar på nån av de frågorna.
– Det var innehållslöst sett till åtgärder. Det fanns inga konkreta förslag alls. Det var den stora besvikelsen, säger Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till Bulletin.
– Jag tror att det är viktigt att få mer fakta på bordet. Att få en oberoende analys och agera utifrån den istället, säger näringsminister Ibrahim Baylan till SVT. Han kommer att invänta en slutrapport som kommer nästa vecka.
Baylan betonade att regeringen kommer att göra det som krävs för att minimera riskerna för bostadsbyggande och infrastrukturbyggande.
Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson säger att det är bråttom.
– Vi kan inte stå utan cement i höst. Det hotar hundratusentals jobb.
Han föreslår att regeringen tillfälligt förlänger Cementas tillstånd under tiden som en prövning görs.
– Det finns inget problem att regeringen skulle fatta ett sånt beslut. Det är enda sättet att inte försätta Sverige i akut kris, säger Bäckström Johansson.
– Socialdemokraterna är beroende av Miljöpartiet för att behålla regeringsmakten och MP på Gotland vill stänga ner kalkstensbrytningen helt. Man verkar leva i någon slags fantasivärld.
Läs även: LKAB om Cementakrisen: ”Svårt att hitta ersättning”
Läs även: Svensk Betong om cementbristen: ”2-3 år minst att ställa om”
Läs även: Återvinning löser inte cementbristen
fakta
Domen om Cementa
Domstolen skriver: ”Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön.”
Beskedet innebär att tillståndet för brytning av kalk- och märgelsten till cement i Västra brottet och File hajdar-täkten nära Slite på östra Gotland löper ut den 31 oktober 2021.
Betong är cement blandad med vatten, grus, sand och sten. Cementas lager av råvaror räcker någon månad.
Den 22 juli begärde Cementa prövningstillstånd i Högsta domstolen för att överklaga domen. Bolaget begär att domen ska undanröjas och den tidigare instansens ja till brytning ska gälla.
HD har sagt nej till att hantera målet med förtur.
Cementa hävdar att det finns allvarliga brister i hur Mark- och miljööverdomstolen har handlagt målet, till exempel vilken kompetens domstolen haft tillgång till samt att domen kom så långt efter huvudförhandlingen i oktober 2020.
Cementa begär att HD genom en deldom ska ge tillstånd att i ett år ytterligare bryta sten i enlighet med det nuvarande tillståndet.
Källor: Mark- och miljööverdomstolen, Cementa