Facebook noscript imageSvensk Betong om cementbristen: ”två–tre år minst att ställa om”
Nyheter
Svensk Betong om cementbristen: ”två–tre år minst att ställa om”
Arkivbild. Cementas fabrik i Slite på Gotland. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT och Malin Löfsjögård, vd, för Svensk Betong. Foto: Boel Ferm
Arkivbild. Cementas fabrik i Slite på Gotland. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT och Malin Löfsjögård, vd, för Svensk Betong. Foto: Boel Ferm

Tidigare i år beslutade Mark- och miljööverdomstolen att Cementa inte fick förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Nu larmar Svensk Betong om konsekvenserna. ”Det kommer ta flera år att ställa om för att helt ersätta Slite med import”, konstaterar Malin Löfsjögård, vd, i en kommentar till Bulletin.

Vilka alternativ finns det till att köpa cement från Cementa?

”Inom överskådlig tid finns det få alternativ att kunna ersätta hela Slites cementproduktion”, skriver Malin Löfsjögård i ett mejlsvar till Bulletin.

Hon uppger att Cementas fabrik i Slite står för 75 procent av den cement som används i Sverige.

”Det handlar om 2,3 miljoner ton cement årligen från den fabriken. Det finns inte cement att tillgå i tillräcklig mängd inom närområdet och Europa. Något som beror på hög byggtakt och att cement ofta är en lokal produkt”, skriver Löfsjögård.

Alternativet till den svenska cementen är import. Men det är inget som görs i en handvändning, enligt Malin Löfsjögård.

”Det tar två–tre år minst att ställa om till det. Viss mindre ökad mängd import på kort sikt går att lösa men det är inte säkert att det hjälper då andra delar står still. Det är så stora mängder cement som det handlar om. Allra mest kritiskt är det för cement till infrastrukturbyggen”, skriver hon.

Läs även: Domstolsbeslut kan stoppa det mesta av svensk cementtillverkning: ”Krisläge”

Om Cementas fabrik i Slite stängs ner, hur länge förväntas det vara byggstopp i Sverige?

”Det kommer ta flera år att ställa om för att helt ersätta Slite med import – så det behövs dels lösning nu på kort akut sikt, dels ett långsiktigt perspektiv”, skriver Malin Löfsjögård.

Hon poängterar att det behövs en permanent lösning. Annars kommer problemen tillbaka om ett halvår eller ett år.

”Det är stor risk för påverkan på byggsektorn under längre tid om inget görs nu. Då betong används i merparten av alla byggnationer även om det byggs med andra material så blir det en stor påverkan som riskerar att hålla i sig ett bra tag”, varnar hon.

Utöver byggindustrin, vilka andra industrier och underleverantörer hotas?

”Gruvnäringen får väldigt stor påverkan. LKAB har rapporterat om risk för produktionsbortfall på 50–80 procent och det kommer att påverka stålindustrin och sen i sin tur de industrier som är beroende av stål”, skriver Malin Löfsjögård.

”Jag såg en nyhetsartikel nyss om att det då kommer påverka vidare ut med risk för arbetslöshet även i Europa. Sen kopplat till detta finns alla teknikkonsulter, arkitekter, projektörer. Så det är tyvärr risk för stor spridning. Små företag och underleverantörer har ju svårt med likviditeten vid längre stopp. Det finns risk för kompetensbortfall vid stora varsel som kan ta lång tid att återta”, skriver hon.

Läs även: LKAB om Cementakrisen: ”Svårt att hitta ersättning”

Läs även: Miljöböter för Cementa på vägen mot klimatmål

Lyssna: Radio Bulletin med betongsossen Jan Emanuel Johansson

Nyhetsredaktionen