Facebook noscript imageCharlie Weimers till Bulletin: ”En pakt för att möta Bryssels behov”
Fokus
Charlie Weimers till Bulletin: ”En pakt för att möta Bryssels behov”
Sverigedemokraternas Charlie Weimers i Europaparlamentet. Foto: Fredrik Persson / TT
Sverigedemokraternas Charlie Weimers i Europaparlamentet. Foto: Fredrik Persson / TT

EU-parlamentet har röstat igenom ett förslag om en ny asyl- och migrationspakt som har skapat diskussion bland svenska politiker. Bulletin har intervjuat Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers.

– En pakt som inte är skapad för att fungera, utan för att möta Bryssels behov, förklarar Weimers.

Pakten innebär bland annat att länder ska kunna ställa upp för varandra och omfördela nyanlända.

Ett förslag som bland annat Moderaterna varit med och tagit fram samt röstat igenom.

Sverigedemokraterna har starkt motsatt sig förslaget. Partiets EU-parlamentariker Charlie Weimers säger till Bulletin att pakten går på tvärs med målen som finns för Sverige på hemmaplan.

– Det är i strid med våra visioner i Sverige, att hålla asylmigrationen på miniminivå.

– Det handlar om att EU-kommissionen ges rätt att diktera migrantkvoter till Sverige. Det är huvudproblemet med det här förslaget som Moderaterna varit med och författat samt röstat igenom i Europaparlamentet, säger Weimers.

I pakten ingår regler för hur personer vid EU:s yttre gräns ska granskas, för asyl- och migrationshantering, inrättandet av en krishanteringsmekanism och procedurerna vid asylhanteringen. Framför allt talas det om en “tvingad solidaritet” som Weimers är ytterst skeptisk till.

– Om medlemsstater inte lever upp till de behov som EU-kommissionen har fastställt för asylmottaganden, så har de rätt att fördela migranter bland EU-länderna.

Annan problematik

Andra delar som Weimers finner problematiska med den nya asyl- och migrationspakten är att det inte finns något tak för hur många migranter som kan tänkas omfördelas.

– Ytterligare problem i detta sammanhang är att det inte uppges något tak för hur många migranter som kan omfördelas till Sverige, förklarar Weimers.

Sverige har under det senaste året sett en ökning med 300 procent gällande migration till landet i jämförelse med åren innan. De nuvarande migrationsnivåerna kan jämföras med trycket under 2015–2016.

– Går det här igenom, kommer det att innebära högre asylmigration till Sverige. Det är ju något som den svenska regeringen har uttalat att man inte vill se, man vill snarare se en stram asylpolitik. Att då överföra makten till Bryssel, det är mycket problematiskt.

Pakt skapad för Bryssel

Enligt Weimers finns det vissa bra delar med pakten och de handlar dels om gränskontroll, dels om förslagen på att man bättre ska kunna identifiera dem som passerar den yttre gränsen.

Däremot menar han att den är helt felkonstruerad och han är hoppfull om att man kan bygga ett motstånd mot förslaget i Europeiska rådet och på så vis stoppa den nya asyl- och migrationspakten.

– Det handlar om att bygga ett motstånd i rådet mot detta.

Weimers ser inte hur ett sådant förslag kan vara fördelaktigt och han menar att pakten inte är gjord för att hantera det stora migrationstryck som Europa står inför.

– En pakt som inte är skapad för att fungera, utan för att möta Bryssels behov av godhetssignalering, avslutar Weimers.

Gabriella Mait

Reporter