Facebook noscript imageDahlman: Cementkrisen måste lösas på riktigt – inte med duttande
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Cementkrisen måste lösas på riktigt – inte med duttande
Foto: Karl Melander/TT
Foto: Karl Melander/TT

Experter menar att det får enorma konsekvenser för Sverige att börja ställa om cementbrytningen från Slite på Gotland. Att börja importera skulle vara uselt för miljön. Men av någon anledning tassar regeringen kring detta. Nu måste oppositionen kräva handling.

KRÖNIKA. Franska tidningen Le Monde uppmärksammade på torsdagen turbulensen kring Cementas tillstånd att bryta kalk. Man skrev i rubriken att Sverige hotas av ”cementkris” och uppmärksammade att bostadsbyggandet snart kan upphöra samt att 280 000 jobb kan vara i fara. Le Monde skrev att det var ”ett mycket kontroversiellt beslut i Sverige, eftersom dess konsekvenser kan bli förödande för landets ekonomi”.

Inte jättefin reklam för Sverige direkt… Men skönt att någon törs tala klarspråk.

Sveriges regering verkar dock inte vara särskilt orolig. Märta Stenevi (MP) vill ju att byggsektorn ställer om snabbt och blir mindre beroende av cement. Hon varnade för att det kunde bli tvingande lagstiftning om branscherna inte raskade på. MP på Gotland vill importera.

Men argumenten håller inte enligt experterna. Peter Wennblad på Svenska Dagbladets ledarsida skrev på onsdagen om en myndighetsrapport apropå cementkrisen som hamnat lite i skymundan. ”Konsekvensbedömning av utebliven cementproduktion i Slite” är författad av Sveriges geologiska undersökning, SGU, och beställd av Näringsdepartementet.

Experterna var inte nådiga i sin tolv sidor långa text. I sammanfattningen skrev SGU:

”Det kommer att bli omöjligt att ställa om brytningen för cementproduktion från Slite till någon annan täkt i Sverige på kort sikt. Det i sin tur kommer att innebära stora konsekvenser för infrastrukturutbyggnad, bostadsbyggande, och för vindkraftsutbyggnad i Sverige. Det kommer i så fall också att innebära stora varsel för bygg- och anläggningsindustrin i landet.”

SGU dissade en omställning där betong tas fram på annat sätt. Man sågade upphandling på en internationell marknad. Och man skrev typ ”struntprat” kring tanken att miljön skulle må bättre av ett stopp.

”Generellt så är standarden i Sverige mycket hög vid en jämförelse. Sverige har därtill en förhållandevis mycket fördelaktig energimix, jämfört med både många europeiska och utomeuropeiska länder, och är världsledande med sitt arbete att ställa om till koldioxidneutral cementproduktion. Därutöver innebär långa transporter med stora volymer av gods en ökad miljöbelastning. En omställning till import skulle alltså sannolikt medföra att Sveriges globala miljöavtryck ökar.”

Argumenten flödade. Med siffror, statistik och belägg.

Till Miljöpartiets förtret menade experterna att med fortsatt inhemsk produktion av cement ”skulle Sverige följa de intentioner som är förenliga med Parisavtalet och Agenda 2030”.

”Och vi tycker att vi ska ta ansvar för vår egen konsumtion och inte exportera miljöpåverkan”, la enhetschefen till i mail till mig.

Men slutsatserna tycks ha hamnat i någons skrivbordslåda, för när jag söker på regeringens hemsida finns inga pressmeddelanden eller kommentarer till rapporten som kom den 20 augusti.

Wennblad skrev att källor sagt att det funnits önskemål från Näringsdepartementet att ”samordna kommunikationen”.

Jaså jaha. Eller så fick SGU ett visst grönt regeringsparti att gnissla tänder.

Socialdemokraterna har nog förstått allvaret i det hela och i all hast fick man fram ett lagförslag som ska ge Cementa en tidsfrist på åtta månader. Förslaget har gått på remiss fram till på fredag.

Men detta desperata duttande gör knappast byggnadsföretag eller vindkraftsbolag glada. För dem är åtta månader pyttepyttelite.

Det rimliga nu vore att förlänga förändringen av Miljöbalken och sedan finna en lösning som håller länge. Svensk industri behöver sannerligen långsiktiga förutsättningar i stället för kortsiktiga förlängningar mot ena regeringspartiets vilja. Vad händer annars om åtta månader? Varsel och byggstopp igen?

Nej, välkomna teknisk utveckling och svenskt försprång i kampen för att ta fram miljövänliga sätt att jobba. Att MP tycks anse att det är okej att bo i självbyggda hyddor, äta råa morötter och värma upp husen med gruppkramar får inte stoppa S från att ta kommandot nu.

Oppositionen måste också verkligen kliva upp ur hängmattan och ryta till. Regeringens tafatthet kan leda till en samhällskris. ”Förödande för svensk ekonomi”, spådde Le Monde.

Merde.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Läs gärna även:

Ytterligare bakslag för Cementa, hotas med böter för störande buller

Miljöpartiet hotar industrin - och därmed jobben, välfärden, miljön

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.