Facebook noscript imageDahlman: De rödgröna bluffar om sin tuffhet
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: De rödgröna bluffar om sin tuffhet
Foto: Anders Wiklund/TT/Karl Gabor
Foto: Anders Wiklund/TT/Karl Gabor

Regeringen gör sitt bästa för att verka ta krafttag mot kriminaliteten. Men i själva verket agerar de rödgröna svagt, långsamt och ofta efter press från oppositionen. Man får hoppas att väljarna ser igenom och synar.

KRÖNIKA. På fredagen presenterade regeringen ett antal åtgärder mot grov brottslighet, som slopad straffrabatt, utökning av Sluta skjut och avhopparverksamhet.

På ytan såg det kaxigt ut. Justitieminister Morgan Johansson (S) talade om expansion, historisk satsning och kraftfull utbyggnad. Men faktum är att det hade skett ännu större satsningar med en borgerlig regering. M, KD, L och SD hade gått längre.

Vad gäller straffskärpningar och verktyg till polisen för att komma åt brott går oppositionen i dag före, medan S och MP följer dem i hasorna.

”Sen vi tillträdde har vi gjort ett 60-tal straffskärpningar”, berättade ministern. Men en del av dem är frampressade av högern.

Dessutom är förslagen ofta svagare.

Straffrabatten tas exempelvis bara bort för dem över 18 år, men behålls i lägre åldrar, så konsekvensen kan tyvärr bli att än yngre barn utnyttjas av gängen.

Johansson skröt om nya verktyg för hemlig dataavläsning. Men här går man inte långt nog, eftersom det måste finnas reell misstanke om brott. Polisen vill ha mer. Oppositionen likaså.

Regeringen vill heller inte låta vittnen få vara anonyma, vilket oppositionen har föreslagit. Man verkar i stället nöja sig med kronvittnen.

Problemet med regeringens halvdana lösningar blir att de insatser man gör inte får maximal effekt. Till exempel blir en utbyggnad av projektet Sluta skjut, som sägs ha gjort att antalet skjutningar i Skåne gått ner, bara effektiv om straffen är höga och upptäcktsrisken är hög.

Polisforskaren Stefan Holgersson skrev till mig att: ”det finns ett starkt stöd för att fokuserad avskräckning har preventiva effekter, men den styrka i hotet som krävs för att ge effekt i den aktuella gruppen finns inte i det svenska rättssystemet till skillnad från det amerikanska”.

Bland annat pekade han på att möjligheten att ge kännbara straff är större i USA, varifrån projektet är importerat. ”Grundidén i Sluta skjut har därför inte förutsättningar att lyckas i den svenska kontexten.”

”Sedan kan det vara lockande att dra sådana slutsatser med tanke på att skjutningarna sjönk i Malmö, men då missar man att det var en kraftigt sjunkande trend redan innan projektet påbörjades.”

Johannes Knutsson, professor emeritus vid norska polishögskolan, skrev i Kvartal att det inte gick att se någon effekt av Sluta skjut. ”Den minskning som inträffade är inte statistiskt säkerställd.” (26/5)

Ändå ska projektet rullas ut nu. När Moderaterna i Stockholm berättade för justitieministern att de fått bättre effekt via sitt individbaserade avhopparprogram och därför kanske inte ville ha Sluta skjut anklagade han dem för att låta ”prestige” styra.

Ja, ohederlig argumentation är tyvärr Johanssons melodi.

Han upprepar gång på gång att brister i polisen 2021 beror på att Alliansregeringen sänkte skatter för över ett decennium sedan. Detta utan att se att de rödgrönas satsningar på familjevecka och stora kulturbudgetar också kan minska utrymmet för resurser till rättsväsendet.

Väljarna kan lätt förledas att tro att de stora orden från Stefan Löfvens regering tyder att den kan göra skillnad. Men de rödgröna har suttit vid makten sedan 2014 nu, och vi kan alla se i tidningarnas nyhetsflöde hur bra de har klarat av sitt arbete.

Det är inget tjusigt cv direkt.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Läs gärna också ”Sluta skjut” floppar så länge de röda tillåter mesigt rättssystem

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.