Facebook noscript imageDahlman: Helt okej att sno cyklar i slappa Sverige?
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Helt okej att sno cyklar i slappa Sverige?
Cyklar för en kvarts miljard kronor stals i Sverige förra året. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT/Karl Gabor
Cyklar för en kvarts miljard kronor stals i Sverige förra året. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT/Karl Gabor

Så länge den som begår brott inte bestraffas lär egoister fortsätta stjäla och skjuta. Om lagarna inte helt ska förlora betydelse måste vi höja straffen och radikalt öka risken att åka fast och dömas.

KRÖNIKA. Cyklar för en kvarts miljard kronor stals i Sverige förra året. 77 000 stölder anmäldes, men bara ynka fyra promille av stölderna klarades upp. Majoriteten av anmälningarna lades ner direkt (Ekot 1/8).

En polis förklarade det med att ”det kommer annat emellan”. De tvingas helt enkelt lägga cykelärenden åt sidan för att hantera mer akuta ärenden.

Självklart är det viktigare att lösa mord, men vad är vitsen med förbud om den som snor en hoj ändå kan räkna med att ordningsmakten varken har tid eller resurser att hitta skurkar? Jag kan tycka att det är lurendrejeri gentemot medborgarna att ha en lag men sen inte kontrollera att den följs.

Tyvärr finns fler exempel på att det som är förbjudet nästan kan anses tillåtet på grund av uteblivna påföljder.

12 000 båtmotorer har stulits i Sverige de senaste fem åren. Men bara vid 100 av fallen har någon gripits (SR 4/7).

Redan 2017 rapporterade SVT att endast vart sjunde vardagsbrott – som inbrott, stöld eller skadegörelse – klarades upp. Över hälften skrevs av innan någon utredning ens inletts.

Även butiker utsätts i ökande grad för stöder, hot och våld, enligt Svensk Handel. Ändå är det bara 43 procent som anmäler eftersom det ändå sällan leder till åtal eller dom (2/7).

Alltså, vad tusan är poängen med att ens förbjuda snatteri eller rån? Signalen som samhället skickar är: ”Hejsvejs, gå in och ta din nya höstgarderob för du kommer ändå undan”.

Det sägs att polisen prioriterar grövre brott, men klarar man ens av att hantera dessa? Mord med skjutvapen klaras alltmer sällan upp. I början av 90-talet lyckades rättsväsendet reda ut 80 procent, men med åren har andelen sjunkit stadigt – ända ner till 21 procent 2015-16. Och 2019 sände Uppdrag Granskning ett reportage om att inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år ledde till åtal (13/3 -19).

Onekligen behöver polisen betydligt mer pengar och fler verktyg. Men finns de? Polisen räknar med att gå minus med en halv miljard i år, vilken riskerar att slå mot arbetet mot organiserad brottslighet. Trots Sveriges gigantiska behov av fler poliser är det nu övertidsstopp och anställningsstopp (DN 2/8).

Kastade fimpar eller stöld av båtmotorer och cyklar lär därmed inte hamna i fokus, om jag får gissa…

Förutom att polisen inte har nog kraft att få skurkar bakom lås och bom innehåller vårt rättssystem ett antal lättnader.

  • Unga får straffrabatt. Häromdagen rapporterade SVT att allt fler barn under 15 år anmäls för innehav av vapen, ofta då de utnyttjas av äldre.
  • Villkorlig frigivning, det vill säga att man släpps efter två tredjedelar av straffet, är norm.
  • Vi har tyvärr fortfarande mängdrabatt, som gör att den som döms för fler än ett brott oftast ändå bara får straff för det grövsta.
  • Straffen kan bli lindrigare om gärningsmannen riskerar att bli av med jobbet.
  • De som döms till utvisning kan därför få lägre straff.

För att vi ska återta Sverige från de kriminella måste mycket göras. Politikerna måste sluta lägga värdefulla skattepengar på trams och familjeveckor och höja anslagen till polis, tull, domstolar och kriminalvård. Sätt in fler ordningsvakter där det fattas poliser. Ge Socialtjänsten order om att ingripa tidigt när skola eller föräldrar varnar för att barnen kan vara på glid. Kräv disciplin i skolan. Med mera, med mera…

Slappheten måste få ett slut. Respekten för oss hederliga medborgare måste upprättas omedelbart!

En man berättade för SVT att hans båt blev stulen, men 45 minuter efter hans polisanmälan var förundersökningen nedlagd. ”För de som gör sånt här är det ju mer eller mindre riskfritt”, sa han (13/3 -17).

Mitt hjärta brister. En skattebetalare sparar och gnetar, väljer noggrant ut en båt och ser fram emot ljuvliga dagar på vattnet. Men sen snor en fräck skurk båten – och makthavarna som tar ut skatt för att se till det råder ordning sviker mannen grovt. Boven går fri. Den tidigare båtägaren får aldrig sitta där och lyssna till vågorna.

Det sägs ibland att man får det man förtjänar. Men inte i Sverige. Här får den som tar.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Läs gärna också: Straff med kryphål för kriminella hotar tryggheten

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.