Facebook noscript imageDahlman: Kommunkoreograf – ett KOKO hån mot skattebetalarna
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Kommunkoreograf – ett KOKO hån mot skattebetalarna
Foto: Karl Gabor/P4 Malmöhus
Foto: Karl Gabor/P4 Malmöhus

Malmö stad söker en person som ska skapa dans på bibliotek. För pengar som kunde ha gått till de gamla och svaga. Ja, ni läste rätt – efter kommunpoeten kommer nu ytterligare ett vansinnigt påhitt.

KRÖNIKA. ”Det ska bli mer dans på biblioteken i Malmö”, berättade Malmö stad i ett pressmeddelande häromdagen. Under våren finansierar man en ”kommunkoreograf” inom projektet KOKO (7/2).

”Det handlar om att man ska utforska möjligheterna vad som händer när dans och litteratur och bibliotek möts”, berättade stadsbibliotekarien Torbjörn Nilsson för P4 (7/7).

Jojo. Det är i alla fall en uppvisning av vad som händer när skattebetalarnas pengar och kulturfolk möts. När människor som tror att de ska få äldreomsorg, skola och socialtjänst blir brutalt trampade hårt på tårna av kultureliten som tar deras pengar och lattjar.

Alla kommuner som via skatteutjämningen tvingas dela med sig i Malmö tycker nog också att det blir snurrigt. Ungefär en fjärdedel av Malmö stads intäkter kommer från det kommunala utjämningssystemet. 6,2 miljarder kronor får de av oss andra totalt. Varsågod.

Varken public service eller kommunen brydde sig om att berätta vad skattebetalarna tvingas betala för kommunkoreografen, men efter lite rotande fick jag fram att projektet kostar 400 000 kronor under ett år. 100 000 kronor kommer från staden, 150 000 från riksteatern och 150 000 från Kulturrådet.

Från dig och mig alltså.

Tyvärr är det inte bara Malmö som lägger dina pengar på kommunkoreografer.

Jag hittar sådana i Norrtälje, Helsingborg, Varberg, Vallentuna. Kalmar fick nyss 300 000 kronor från Kulturrådet för att tillsätta en kommunkoreograf i Västervik.

Vänersborg är just nu på jakt efter kommundansare för åren 2022–2023. Tre andra kommuner i Västra Götaland har också fått stöd – Mölndal, Härryda och Tjörn.

Pengarna till dem kom från kommunerna, Kulturrådet och Västra Götalandsregionen. Totalt kostade det 400 000 per kommun och år.

Under 2020 skapades till exempel dansmöten i Härryda. En särskild dans togs fram, med rörelser från kommunen. Intresset verkar dock ha varit måttligt från dem som betalade. 233 personer gillade dansgruppens Facebooksida och cirka 400 hade sett dansen på Youtube.

Totalsumman över landet för att kulturarbetare ska kunna ta sig en svängom är knepig att få fram, men några hundra tusen hit och några hundra tusen dit blir det, och till slut blir det miljoner.

Som tas från annat. Tas från BUP som så förtvivlat behöver resurser. Tas från poliserna som skulle vilja få löneförhöjning. Tas från fritidsgårdar.

Skattepengar är ju inte oändliga dessvärre. När de tar slut är de slut. Prioriteringar är ett måste.

Apropå felprioriteringar och slöseri var det Malmö stad som köpte en jättestor rosa enhörning för 900 000 kronor. Och som la 485 000 kronor på en ljudidentitet för Malmö (en ljudfil som hade laddats ner en gång på tio månader när Kvällsposten kollade (1/12 -20).

Och Kulturrådet var storfinansiären bakom kommunpoeten i Tranemo….

Som vanligt när jag kritiserar satsningar på kultur kommer jag i och med denna text att anklagas för att hata kultur och vilja skapa ett tristare Sverige.

Men det är en orättvis anklagelse. Jag respekterar helt enkelt dig som skattebetalare och anser att du själv ska få bestämma vad du tycker är roligt att lägga dina pengar på.

Politikerna ska inte svassa iväg och bestämma vad du uppskattar. De ska sköta det viktigaste. Varje krona de lägger på poeter, enhörningar och koreografer tas från annat.

Klirr klirr.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman
Youtube.com/carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.