Facebook noscript imageDahlman: Lööf hallucinerar om SD
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Lööf hallucinerar om SD
Mån om hur hon själv ser ut. Foto: Christine Olsson
Mån om hur hon själv ser ut. Foto: Christine Olsson

Centern vill ändra lagar för att stoppa ett folkvalt parti med en femtedel av väljarstödet. Detta utifrån fria fantasier om vad SD står för. Man kan därför undra vad Annie Lööfs högtravande utspel om demokrati egentligen är värt.

KRÖNIKA. ”Annie Lööf vill ändra grundlagen – som skydd mot SD”, skrev Aftonbladet på måndagen (30/8).

Lööf ville skydda Sverige mot snabba förändringar av grundlagen ”i händelse av ett maktövertagande av auktoritära partier”. C såg att friheter och demokratiska rättigheter var på tillbakagång i flera länder, och menade därför man att det behövs skydd (DN 29/8).

Till Aftonbladet sa hon: ”Vi får inte vara naiva inför att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att de inifrån monterar ner grundläggande fundament i den liberala demokratin”.

Hon lyfte i sitt sommartal hur partier i Ungern och Polen vunnit makten via legitima val ”för att sedan montera ned den liberala demokratin inifrån. Man har avvecklat domstolarnas oberoende, begränsat oppositionens inflytande, inskränkt pressfriheten och använt public service i propagandasyfte” (30/8).

Jag – som är frihetsälskande högerliberal – vill självklart också värna om demokratin. Rösträtt, oberoende domstolar, marknadsekonomi, press- och yttrandefrihet är det enda rimliga om man respekterar varje enskild individ.

Men menade Centerns partiledare på fullaste allvar att Sverigedemokraterna är ett hot mot dessa värden? Att de har storsläggan redo för att demolera våra fri- och rättigheter om de får samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna? Och att M och KD skulle tillåta det?

Det blir lite fånigt.

I juli sa Lööf till SvD att SD var en av de krafter som motarbetar de liberala värdena. ”De säger själva, helt öppet, att de är motståndare till den liberala samhällsmodellen (6/7).”

När jag frågade Centerns pressavdelning var någonstans som SD helt öppet säger detta var svaret att jag bara en googling bort kunde finna att de pratat om sig själva som ”liberalismens huvudfiende”.

Jag började genast kolla igenom nätet efter sådana uttalanden av SD. Men icke. De enda som använder begreppet är mittenpartierna när de påstår att SD säger så. Liberalernas pressavdelning gav mig för några år sedan förklaringen att det var en tolkning av ett stycke i Åkessons bok Satis polito från 2013 där han skriver: ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade – själlösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss. Vi bekämpar det.”

Själv kan jag tycka att det är en smula överdrivet att påstå att det är att utmåla hela liberalismen som en fiende.

Så jag gick vidare och frågade SD:s pressavdelning var jag kunde hitta artiklar där de helt öppet säger att de är emot den liberala samhällsmodellen.

Pressekreteraren vidarebefordrade ett ilsket svar från Jimmie Åkesson (SD): ”Hej Carolin, du kommer inte hitta några sådana ställningstaganden på vår sajt eller någon annanstans eftersom de inte existerar. Det är påhittade anklagelser vars främsta källa, föga förvånande, är Annie Lööf själv. Sverigedemokraterna ser demokratifrågan som oerhört viktig och är relativt ensamma i riksdagen om att aktivt driva på för fler folkomröstningar och mer direktdemokrati. Att, likt Annie Lööf, medvetet utmåla Sverigedemokraternas kritik av allvarliga och akuta samhällsproblem som ett ’demokratihot’ är patetiskt, barnsligt och polariserande.”

Jag förstår hans upprördhet. Visst finns det saker att kritisera hos SD, men debatten förtjänar sakliga samtal grundade i fakta. Dock vill tydligen de som vill sitta kvar vid makten hellre brun- och svartmåla sina motståndare än ta debatt.

För Centern har motståndet mot SD blivit en del av varumärket. Lööf är fast hos det röda blocket och måste vårda sin plats. Därför vrider hon upp volymen kring SD och till och med slirar med sanningen.

Visst kan man vinna val på lögnaktiga skrämselattacker. Men en upplyst, sund demokrati förtjänar bättre.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Läs gärna också

M och KD måste ha en plan för SD-samarbetet

SD-beröringsskräcken skadar Sverige

De röda tjuter i falsett om SD – för att själva få behålla makten

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.