Facebook noscript imageDahlman: Strunta i familjeveckan och ge barnen trygghet
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Strunta i familjeveckan och ge barnen trygghet
Foto: Karl Gabor
Foto: Karl Gabor

Två barn skottskadades på lördagen. Statsministern ”blir förtvivlad”. Men vi behöver mer än hans tårar och tomma ord. Sverige behöver kraftfulla insatser. Bara så kan barn känna sig trygga.

KRÖNIKA. De var ute och lekte och så PANG.

Två oskyldiga små offer. Ännu några som bara råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade sig vara ”förtvivlad och förbannad”.

Jaha. Så brukar det låta från honom. Även i sitt tal på Järvaveckan i juni sade han sig vara förbannad, förtvivlad och bestört över gängkriminaliteten.

Ord. Ord. Ord. Sådana finns det minsann i överflöd. Hur många gånger har vi inte hört ministrar säga att de ska ”knäcka gängen” och ”inte backa” för dem?

Men trots dessa verbala utfall föreslog den rödgröna regeringen familjevecka! Mitt i kris, elände och tårar skulle miljarder läggas på att medelklassen ska få lite extra ledigt.

Det ger mig kväljningar.

Om Löfven verkligen brydde sig om barnen skulle han i stället ta itu med gängkriminaliteten och brottsligheten på allvar. Familjeveckan sägs kunna kosta 33 miljarder kronor om året. Herregud, vad de pengarna behövs till annat.

Nationellt forensiskt centrum skulle behöva mer. Liksom Tullen, Kriminalvården, Polisen och kommunerna. Dessutom behöver straff höjas. Straffrabatter och lättnader måste slängas på tippen. Polisen behöver fler verktyg. Skolan behöver styras upp. Kraven på arbetslösa bör höjas.

Om statsministern har minsta tanke på barnens trygghet bör han prioritera om.

De två barnen skottskadades i Visättra i Flemingsberg utanför Stockholm. 2018 skedde tre mordförsök mot tonåringar och en granatexplosion i området och polisen startade en särskild insats. Men året efter var fallen inte lösta då polisen måst prioritera bort utredningarna (Mitti 17/9 -19).

”Brottsligheten ökar i en annan takt än vi får resurser,” berättade Jan Dagquist, polis i Huddinge kommun för två år sedan (SvD 28/3 -19). ”Vi hinner inte jobba brottsförebyggande i god tid innan det får fäste”.

Och som konsekvens fortsätter problematiken. Plötsligt en lördagskväll får två små barn kulor i benen när de är ute och njuter av sommarlovet.

Flemingsberg är inte med på listan över utsatta områden även om området har legat nära. I utsatta områden är lag och ordning den allra viktigaste politiska frågan. Cirka hälften av de boende vill flytta på grund av kriminaliteten, vilket inte är så konstigt, då betydligt fler i de utsatta områdena utsätts för brott än andra svenskar.

”Exempelvis har en fjärdedel av dem i särskilt utsatta områden själva, eller någon närstående, utsatts för skjutvåld, mot 3 procent för alla svenskar. 42 procent har sett öppen droghandel, mot 32 procent för övriga, och omkring 20 procent har själva eller någon i sin närhet som utsatts för rån, mot 13 procent av övriga svenskar.” Detta enligt en undersökning från Stiftelsen The Global Village och Novus (TT 5/7).

I en annan studie sade varannan svarande i en trygghetsundersökning i Stockholmsområdet Järva att de kände någon som dött efter våld (Dagen 10/12).

Men Stefan Löfven verkar inte riktigt fatta. För han flirtar glatt med medelklassföräldrar med familjevecka. Han säger sig vara förbannad när mikrofonen är på och journalisterna antecknar, men det är ingen ilska som leder till handling.

”Jag är förtvivlad över att barn blir vittnen till att människor mördas på öppen gata” sa han i Järva. Och när en journalist frågade honom hur man talar till barnen apropå skjutningar svarade han att de kunde vara lugna.

Han har fel. Vi bör alla vara vaksamma. Mot både skott och tomt snack.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Läs gärna också:

Mest snicke-snack från regeringen om att knäcka gängen

Lugn, lugn, du blir inte mördad snart, sa statsministern

De rödgröna har gjort Sverige till ett brottsoffer

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.