Danmark skickar ett taggtrådsstängsel till Litauen och är redo att låta danska poliser hjälpa till med gränsövervakning.
– Det är i Danmarks intresse att vi hjälper Litauen med skydd av deras gräns mot Belarus, som också är vår gemensamma EU-gräns, säger den danska invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye.
Förra året tog Litauen bara emot 81 migranter. Hittills i år ligger siffran på över 4 100 personer. Många av dem kommer från Irak, och att de hamnar i Litauen är ingen slump: i maj meddelade Belarus president Aleksandr Lukasjenko att landet inte kommer att hindra migranter som vill ta sig in i EU.
Litauiska politiker har anklagat Lukasjenko för att använda migranter som vapen i ett ”hybridkrig” mot EU, som har infört sanktioner mot Belarus.
Läs även: Lukasjenkos nya vapen mot EU: Migranter
Enligt Danmarks socialdemokratiske invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye vill många av dem som kommer till Litauen inte stanna i landet utan ta sig vidare västerut. Därför skickar Danmark nu ett 15 kilometer långt taggtrådsstängsel som ska förhindra att människor tar sig in i Litauen – och EU – olagligt. Litauen betalar cirka 5,5 miljoner danska kronor (7,5 miljoner kronor) för taggtråden.
Sparar taggtråd till danska gränsen
– Vi har mer som kan användas vid en extrem situation på den dansk-tyska gränsen om det kommer en våldsam masstillströmning, säger Mattias Tesfaye till nyhetsbyrån Ritzau.
– Men detta är sådant som vi inte behöver ens i en sådan situation.
I juli påbörjade Litauen bygget av ett 550 kilometer långt staket på gränsen mot Belarus.
Danmark skickar även bostadscontainrar och sanitetsutrustning till Litauens knappt 680 kilometer långa gräns mot Belarus.
Dessutom erbjuder man hjälp från den danska polisen och den danska motsvarigheten till Migrationsverket, som föreslås hjälpa till med gränsövervakning respektive behandling av asylansökningar. Några siffror nämns inte i erbjudandet, som Litauens regering än så länge inte har svarat på.
Danska asyltal låga
– Vi har massor av expertis och rekordlåga asyltal, så det är också en möjlighet att flytta människor till de yttre gränserna i stället för att vi står och väntar på att det ska drabba Danmark längre fram, säger Mattias Tesfaye.
Läs även: Elisabeth Braw: Nödvändigt att markera mot Lukasjenkos aggression
Även i Polen är det fler människor som korsar gränsen från Belarus. Därför infördes i torsdags nödtillstånd i delar av två regioner, vilket bland annat innebär att alla utländska medborgare måste bära id-dokument.
I förra veckan meddelade den polska regeringen att ett 2,5 meter högt stängsel ska byggas för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig in i landet.