Facebook noscript imageDanmark vill skicka dömda till Kosovo – kan strida mot konventioner
Nyheter
Danmark vill skicka dömda till Kosovo – kan strida mot konventioner
Ett fängelse i Lipljan, 17 kilometer söder om Kosovos huvudstad Pristina, samt Danmarks justitieminister Nick Hækkerup. Foto: Visar Kryeziu/AP/TT, Folketinget.
Ett fängelse i Lipljan, 17 kilometer söder om Kosovos huvudstad Pristina, samt Danmarks justitieminister Nick Hækkerup. Foto: Visar Kryeziu/AP/TT, Folketinget.

Danmark vill hyra 300 fängelseplatser i Kosovo. Kritiker menar att avtalet strider mot internationella konventioner, men den socialdemokratiska regeringen är beredd att få saken prövad.

– Det får vi hantera så gott vi kan, säger justitieminister Nick Hækkerup.

Nyheten är del av en politisk överenskommelse om att få fram runt 1 000 nya fängelseplatser. Bakom det nya avtalet står den socialdemokratiska regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti och De Konservative.

– Vi var på väg att sakna upp mot 1 000 platser i kriminalvården 2025. Jag är stolt över att kunna säga att vi med avtalet gemensamt hanterar uppdraget, säger justitieminister Nick Hækkerup (S) sedan avtalet förhandlats fram.

Danska regler ska gälla

Han vill inte ta ställning till huruvida avtalet skulle kunna strida mot internationella konventioner.

– När vi först kommer i gång kommer det säkert att dyka upp saker som vi inte har sett, och det får vi hantera så gott vi kan, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Partierna bakom avtalet är överens om att det bara är utvisningsdömda som ska skickas till Kosovo. Fängelseplatserna kommer i första hand att gå till personer utan barn.

– Vi har gjort vad vi kan för att säkra att det är inom reglerna. I praktiken försöker vi säga att precis samma regler som i Danmark kommer att gälla i det fängelse vi hyr.

Läs även: Johan Pehrson (L): Fler dömda måste avtjäna sina straff utomlands

Avtalet för åren 2022–2025 tillför fyra miljarder kronor extra för de nya åtgärderna.

Danmark har i flera år försökt få till stånd ett avtal med ett tredje land där utvisningsdömda skulle kunna avtjäna sina straff, bland annat med Rumänien. Det har aldrig lyckats, och inte heller avtalet med Kosovo har helt fallit på plats. Det menar dock Nick Hækkerup att det kommer att göra.

Språk och avstånd hinder

Norges erfarenhet av att hyra fängelseplatser utomlands visar på flera utmaningar. Bland annat handlar det om att fängelsepersonalen inte talar de intagnas språk, och att rehabilitering och utbildning därför kan bli väldigt svårt.

Dessutom påverkas anhörigas och advokaters möjligheter till besök när avstånden blir långa.

– Det kan krocka med artikel 8 i Europakonventionen som ger rätt till familjeliv, och särskilt i förhållande till barnens perspektiv, säger Linda Kjær Minke, professor i kriminologi vid Syddansk Universitet.

Det är inget som Dansk Folkepartis rättspolitiske talesperson Peter Skaarup oroar sig för.

– Jag är säker på att några av de utländska kriminella tycker synd om sig själva och får några ivriga advokater att inleda rättsprocesser. Men enligt mig kan de ta och lägga ner, säger han.

Läs även: Mats Skogkär: Kriminalvården är en svensk framtidsbransch

I Sverige vill Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hyra fängelseplatser utomlands. Kristdemokraterna har gått så långt som att föreslå att en del av biståndsbudgeten ska gå till att bygga fängelser i andra länder.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har dock varit skeptisk till förslaget, med hänvisning till att Norges erfarenhet har visat att systemet är både dyrt och omständigt.