Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson lägger ansvaret för platsbristen i Kriminalvården hos den första Löfvenregeringen. För att minska pressen på systemet måste fler utländska medborgare avtjäna sina straff i hemlandet, menar han.
– Man har öppnat gamla kursgårdar, man har öppnat gamla cellfängelser igen på olika håll, men när nu Encrochat-domarna börjar rasa in så blir det ju väldigt, väldigt trångt, säger han.
Onsdagens gisslandrama på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna har aktualiserat debatten om platsbristen på anläggningar och häkten – även om det än så länge är oklart hur två morddömda fångar lyckades barrikaderade sig med två kriminalvårdare i ett av högsäkerhetsfängelsets personalutrymmen.
Läs även: Kravet att släppa gisslan: Kebabpizza och helikopter
Både Kriminalvården och fackförbund har länge påtalat problemet. I september 2020 gick myndighetens generaldirektör Martin Holmgren ut i en debattartikel i DN där han kallade situationen för akut och varnade för att förmågan att upprätthålla säkerheten var hotad.
Han får medhåll av Johan Pehrson (L), som på senare år debatterat frågan flitigt.
– Kriminalvården är hårt pressad. Åratal av för låg utbyggnad av nya anstalter tar nu ut sitt pris. 108 procents beläggning i juni, trånga utrymmen, inställda aktiviteter och behandlingar samt allt fler grova kriminella bakom murarna blir en ond spiral, säger han.
Själv lägger han skulden hos Löfvenregeringen som tillträdde 2014. Dessförinnan hade två Alliansregeringar – där hans eget parti satt med – planerat för en upprustning och utbyggnad av systemet.
– Vi byggde en del nytt men så drog man ner på tempot, vill jag påstå, och det har jag också fått bekräftat att planeringsansvariga på Kriminalvården.
Narkotikastraff kortades
Orsaken ska ha varit de tomma platser som uppstod efter att en dom 2011 i Högsta domstolen, som blev prejudicerande, innebar kraftigt kortade straff för narkotikabrott.
– Plötsligt blev det väldigt mycket luft i systemet eftersom Högsta domstolen i praktiken halverade narkotikastraffen. Det är ju som att kissa i byxorna, för det innebär så klart att det blir mer knark, men det blir färre fängelseår under en tid.
Nedgången blev tillfällig, och sedan flera år pressas både intagna och personal på häkten och anstalter av trängseln. För tre år sedan kom uppgifter om att våld mot personal hade ökat med 65 procent på bara två år.
Sedan 2018 tycker Johan Pehrson att regeringen tar frågan på större allvar. Det tillskriver han – kanske föga förvånande – regeringens tidigare samarbete med Liberalerna, men också att Socialdemokraterna har tagit intryck av brottsutvecklingen.
– Nu har man en plan som ligger och verkar vettig, men man har tappat fyra-fem år tyvärr. Den stora ombyggnaden av Tidaholmsanstalten skulle ha påbörjats 2014 till exempel. Även den anstalt som ska byggas i Trelleborg segdrogs väldigt länge.
Trycket väntas öka
Straffskärpningar och domar kopplade till Encrochat och Operation Trojan Shield väntas öka tycket på Kriminalvården ytterligare.
– Det finns dessutom en växande soningskö utanför anstalterna som riskerar att bli grogrund för nya brott.
Samtidigt tar det mellan fyra och sju år att få igång en ny anstalt. För att fria upp mer kapacitet menar han att det är helt nödvändigt att fler utländska medborgare avtjänar sina straff i hemlandet, så länge det inte handlar om länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna.
Idag krävs att det återstår sex månader av ett fängelsestraff för att det ska gå att göra. Liberalerna vill att fängelsestraff på så lite som två månader ska omfattas av möjligheten. Dagens system innebär dessutom att det krävs ett straff på upp till ett år eftersom handläggningen tar tid.
– Jag har påtalat detta flera gånger för regeringen. Morgan Johansson har sagt i debatter att de ska titta på det här men jag vet inte hur långt de har kommit.
Bulletin har sökt justitieministern för en kommentar.
Läs även: Gisslandramat över i Hällbyfängelset - de två morddömda gisslantagarna gripna
Liberalerna kan också tänka sig att hyra fängelseplatser i andra länder om de går att hitta till rätt pris. Norge avslutade ett samarbete med Nederländerna efter att kostnaden blivit för hög. Som mest tror han det kan bli aktuellt med något hundratal platser.
– Men det är välkommet för nu ligger folk i dubbelcell, man ställer in aktiviteter och grovt kriminella flyttas till anläggningar med mindre säkerhet. Det blir en krutdurk, säger han.