Facebook noscript imageDEBATT: Det borgerliga sveket med coronafonden
Debatt
DEBATT: Det borgerliga sveket med coronafonden
Dagens debattörer Daniel Sonesson och Pia Rundkvist från Medborgerlig Samling. Foto: Pressbild / Johan Nilsson/TT / Markus Schreiber/AP/TT
Dagens debattörer Daniel Sonesson och Pia Rundkvist från Medborgerlig Samling. Foto: Pressbild / Johan Nilsson/TT / Markus Schreiber/AP/TT

För tre år sedan beslutade riksdagen om EU:s så kallade återhämtningsfond, NextGenerationEU, i folkmun kallad Coronafonden. Det är hög tid att reflektera över vilka partier som släppte fram beslutet att inteckna våra ungdomars framtid och till vilken nytta, skriver Daniel Sonesson och Pia Rundkvist från Medborgerlig Samling.

Istället för att stå emot och värna svenska skattebetalares pengar och fundera över hur vi kan ge svenska medborgare mer för sina hårt förtjänade pengar så godtog de förment borgerliga riksdagspartierna att ge EU allt mer pengar. Genom att skuldsätta våra barn och barnbarn skänkte de hela 150 svenska skattemiljarder till EU för att hjälpa länder med sämre ordning i sina statsfinanser.

Läs även: von Seth: Efter det lyckade EU-ordförandeskapet – glöm Swexit

Den kritik som Medborgerlig Samling framförde mot fonden från början står sig starkare än någonsin. Fondens massiva skuldsättning med löften om att hjälpa EU-länder med sämre ordning på sina ekonomier blev istället till strandpromenader i Aten och våtmarker på Irland. Restaurering av våtmarker må vara av nytta, men ska Sveriges skattebetalare tvingas betala andra länders restaurering av sådana och ska verkligen partier som kallar sig borgerliga heja på sådan utveckling?

Skuldsättningen behöver ifrågasättas inte bara ur ett nyttoperspektiv, utan även ur ett skuld- och inflationsperspektiv. Den är sannolikt inflationsdrivande och därmed en delorsak till de höga bolåneräntor som drabbat bolåntagare. Det understryker den brist på ansvar som kännetecknar politikernas hantering av denna i monetära termer massiva fond. Riksdagsledamöterna tvingade svenska skattebetalare att gå i borgen för lån på upp till 3 600 miljarder kronor, närmast ofattbara belopp.

Det är särskilt oroande att förment borgerliga partier som Moderaterna och Kristdemokraterna valde att släppa igenom detta skuldpaket. Deras stöd till en fond, som mer liknar ett uttryck för överstatlig nysocialism än sund ekonomisk politik, är ett svek mot de borgerliga idealen om ekonomiskt ansvarstagande och begränsning av statlig makt över individen.

Läs även: DEBATT: Hög tid för Swexit ur ett odemokratiskt EU

I den svenska borgerligheten stod Medborgerlig Samling ensamma i sin konsekventa opposition mot coronafonden. Vår kamp för en folkomröstning och våra protester på gator och torg understryker vårt engagemang för svenskt självbestämmande, minskad överstatlighet och omsorg om skattebetalarnas pengar. I korthet ett engagemang för att värna den makt som utgår från folket, inte från Bryssel. Vi tror på ett EU-samarbete för frihandel, fred och frihet – inte på ogenomtänkt skuldsättning och överstatlighet.

Det är därför dags för väljare som delar vår frustration över de etablerade borgerliga partiernas svek att se till Medborgerlig Samling som det genuint borgerliga alternativet. I EU-valet och bortom det, står vi fast vid principen om ett ansvarsfullt och begränsat EU – för Sveriges och Europas framtida välstånd.

Den här debatten handlar inte bara om en enskild fond. Den handlar om synen på EU:s roll och framtid. Vi står inför ett vägval: ska EU vara en union som respekterar medlemsstaternas suveränitet och fokuserar på kärnuppgifter, eller ska det vara en centraliserad superstat som agerar utan hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna för medlemsländerna och deras invånare?

Medborgerlig Samling tar tydligt ställning för det första alternativet. Det är dags för Sverige att göra detsamma.

Läs även: DEBATT: Din digitala frihet ska försvaras i EU

Daniel Sonesson

Partiledare Medborgerlig Samling

Pia Rundkvist

Toppnamn för Medborgerlig Samling i EU-valet

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu