Facebook noscript imageDEBATT: Distributionen av valsedlar ett demokratiproblem
Debatt
DEBATT: Distributionen av valsedlar ett demokratiproblem
Dagens debattör Ingvar Ericson (MED) anser att distributionen av valsedlar missgynnar mindre partier. Foto: Privat / Jessica Gow/TT
Dagens debattör Ingvar Ericson (MED) anser att distributionen av valsedlar missgynnar mindre partier. Foto: Privat / Jessica Gow/TT

Många kommuner vägrar att underlätta distributionen av partiernas namnvalsedlar, eller hjälper endast riksdagspartierna. Detta missgynnar kraftigt de mindre partierna, som saknar resurser att själva distribuera dem på valdagsmorgonen, skriver dagens debattör Ingvar Ericson (MED).

Fria och rättvisa val förrättas inte i alla världens länder. I Sverige anser vi dock sedan länge att vårt valsystem fyller högt ställda krav i bägge avseendena. Men även solen har som bekant sina fläckar. Här rör det sig om något så viktigt som valsedlarna.

Läs även: DEBATT: The final countdown till höstens val

Vid valet till riksdagen förkommer tre olika valsedlar. En helt blank, en som bara innehåller ett partinamn och så, den som de flesta väljer, namnvalsedeln som har både partinamn och namnen på partiets kandidater. Valnämnden i respektive kommun ansvarar, enligt lag, för att det när vallokalerna öppnar finns blanka valsedlar. Man ansvarar också för utläggning av partivalsedlar, men bara för de partier som redan är representerade i riksdagen! Ansvaret för att det finns namnvalsedlar när vallokalerna öppnar och att de vid behov fylls på vilar helt på partierna själva.

I vissa kommuner, men inte alla, accepterar valnämnderna att partierna lämnar in sina namnvalsedlar i god tid innan förtidsröstningen börjar och man ansvarar sedan för att de läggs ut i vallokalerna. En del kommuner som erbjuder denna service gör det emellertid bara för riksdagspartierna. I de kommuner där valnämnderna inte tar emot namnvalsedlar måste därför partierna själva leverera dem till vallokalerna på morgonen, innan röstningen börjar.

Att det finns namnvalsedlar är en förutsättning för att väljarna ska kunna utnyttja möjligheten till personval. De flesta väljarna har respekt för valsedlarna och vill inte genom att ”klottra” på dem riskera att få sin röst ogiltigförklarad. Hur ska förresten väljaren veta vilka kandidater partierna ställer upp med om namnvalsedlar saknas?

Läs även: DEBATT: Sverige är en skendemokrati – ändra på det!

Det finns drygt 6 000 vallokaler i landet. Att distribuera namnvalsedlar till alla dessa på valdagens morgon är en logistisk utmaning även för stora partier, men innebär, speciellt för små och nya partier, en djupt odemokratisk särbehandling. Valmyndigheten har uppmärksammat det här problemet och framförde därför i april 2020 förslag till regeringen om förbättringar i systemet med valsedlar.

Frågan behandlades i regeringens proposition 2021/22:52, ”Förstärkt skydd för väljare vid röstmottagning”. Tydligen fann Valmyndighetens förslag inte gehör hos remissinstanserna och någon ändring blev det inte inför höstens val.

Valmyndigheten valde därför inför årets val att öppet redovisa sin uppfattning och skrev:

”Om en kommun har för avsikt att erbjuda distribution av valsedlar utöver vad som är reglerat i lag är Valmyndighetens rekommendation att alla partier i så fall behandlas lika och att distribution inte bara erbjuds till vissa partier. … Det är viktigt att hanteringen av valsedlar så långt som möjligt ska vara likvärdig över hela landet…”.

För att underlätta för valnämnderna har Medborgerlig Samling, bland annat i Kalmar län, erbjudit samtliga länets kommuner att, på tid och plats som valnämnden anvisar, lämna över partiets namnvalsedlar buntade och klara för utläggning i respektive röstningslokal. Detta har liksom vid valet 2018 accepterats av några valnämnder. Men ett antal kommuner, med tillsammans 106 av länets 161 röstningslokaler, har ändå beslutat att inte hjälpa till.

Läs även: DEBATT: Nytt parti för levande folkrörelsetanke och partidemokrati

Till röstningslokalerna i dessa kommuner måste alltså representanter för partierna köra runt på valdagens morgon för att lämna partivalsedlar. Det är varken vettigt eller rättvist!

Ingvar Ericson
Civilingenjör och samordnare för distributionen av Medborgerlig Samlings (MED) valsedlar i Kalmar län.

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu