Facebook noscript imageDEBATT: Nytt parti för levande folkrörelsetanke och partidemokrati
Debatt
DEBATT: Nytt parti för levande folkrörelsetanke och partidemokrati
Dagens debattörer Hans Jensevik och Lars Bernhoff har skapat partiet Nix to the Six. Foto: Privat/ Janerik Henriksson/TT
Dagens debattörer Hans Jensevik och Lars Bernhoff har skapat partiet Nix to the Six. Foto: Privat/ Janerik Henriksson/TT

Nystartade och nätbaserade partiet Nix to the Six vill skapa ett direktdemokratiskt alternativ till de traditionella partierna. Partiet fungerar som ett paraply för ”fokuspartier”, och erbjuder genom valsamverkan lösningar på fyraprocentsspärren och ”bortkastade röster”, skriver initiativtagarna Hans Jensevik och Lars Bernhoff.

Våra politiker har misslyckats i allmänhetens ögon, vilket framgår i en Novusmätning kommenterad i en debattartikel i DN med rubriken ”Alarmerande misstro mot politiker och medier”. Detta bekräftar många år av partipolitikens avlägsnande från folkviljan. De gamla partierna försöker fånga upp trender inför val, men när valresultatet väl är fastställt så kan partiledningarna besluta som de vill, eftersom de få aktiva medlemmar de har redan är lojala. Det är många som tröttnat för att de vet att deras åsikter inte kommer att få genomslag när en partiledning väl valt sin väg.

Läs även: Sandström: Socialdemokratisk hegemoni och dess tentakler

Var finns politikerna som har kompetensen och kraften att vända den destruktiva trenden? Dessa potentiella politiker är högst troligt kvinnor och män som varit verksamma i samhället och förstått vad som fungerar bra och mindre bra. Våra partier har i stället satsat på att få in unga lovande ”broilers” som lär sig att vara lojala med partiledningen för att belönas med uppdrag som ger en framtida försörjning. De gamla partiernas misslyckande med exempelvis invandring och energi, eller försöket att slippa ifrån demokratins spelregler med decemberöverenskommelsen 2014, gjorde att gränsen var nådd för några handlingskraftiga och politiskt engagerade.

Det behövdes ett nytt parti med större respekt för demokrati, ett parti som måste fungera helt annorlunda mot vad de sex gamla och förstelnade regeringspartierna fungerar. Ett antal missnöjda men handlingskraftiga personer startade således det blivande riksdagspartiet Nix to the Six. De ville även finansiera en ny folkrörelse som tog fram ett koncept som kan kunde återställa regeringspolitikens förankring hos medborgarna.

Partiet Nix to the Six bildades således med målet att bli det första partiet som tar sina väljare på allvar genom att ge dem inflytande både före och efter valet. Utmaningen att passera gränsen på fyra procent till riksdagen är i princip omöjlig i dag om man inte från start använder sig av teknisk valsamverkan. En sådan skedde på nittiotalet när Centerpartiet hjälpte Alf Svensson att bli den förste representanten i riksdagen för det parti som i dag är Kristdemokraterna.

Nedan går vi igenom de åtgärder vi som parti vidtagit för att Nix to the Six ska kunna fungera som realistiskt riksdagsalternativ redan under sitt första år som aktivt.

Läs även: Dan Korn: Vilken liberal demokrati?

Paraplyparti med flera fokuspartier vars väljare sammanräknas

Ett internt parti under riksdagspartiet Nix to the Six paraply kallas fokusparti. De fem fokuspartierna har olika ledning och prioriteringar. Sammantaget samlar de väljare för att Nix tillsammans ska passera spärren till riksdagen. Internkonkurrensen är uppenbar men det finns ett beroende av att man gemensamt lyckas. De fem fokuspartierna är Rättspartiet, Invandringsassimilation, Drivmedelsupproret, Ja till kärnkraft och Nej till vindkraft.

Politisk administrativ verktygslåda på webben

Ett nytt parti behöver digitala hjälpmedel för att klara administrationen utan att de nya ledarna drunknar i svårhanterliga mejldialoger. Dessutom ska den utlovade interndemokratin kunna fungera. Det gör den genom att alla viktiga röstningar som riksdagsmännen ska genomföra visas för alla medlemmar med möjlighet och uppmuntran att medlemmarna röstar, vilket styr hur riksdagsmännen ska rösta. Det är raffinerat i sina detaljer men skapar engagemang för politisk medverkan hos medborgare som är politiskt intresserade.

Ingen röst blir bortslängd när väljarna proteströstar före valet

Alla nya partier förväntas misslyckas. Även här har Nix en lösning för att undvika att förlora sin trovärdighet. Detta sker genom att intresserade kan ”proteströsta” på webben, det vill säga klicka bort det parti man röstade på sist, och istället ”rösta” på ett fokusparti. Passeras gränsen för cirka 300 000 röstare till den 24 juli så kommer röstsedlar att tryckas upp. Blir det uppenbart färre så trycks de inte och alla kan välja ett annat parti av de som ställer upp. Proteströstningen kommer att bli spännande och är värd att följa fram till 24 juli.

Fokuspartierna får enligt matematiken som fördelar platserna i riksdagen dela på de cirka 15 mandaten eller fler som blir resultatet vid framgång. Mer information om hur det fungerar och hur du kan engagera dig hittar du på Nix to the Six hemsida.

De gamla partierna har på 35 år sedan 1986 minskat medlemsantalet till en tredjedel av Sveriges vuxna, vilket i dag innebär fem procent. Detta trots att det politiska intresset har ökat under samma period. Detta är bland annat resultatet av verkligt dålig marknadsanpassning av metoder och mötesformer i den nya verkligheten med internet som hjälpmedel.

Läs även: Sandström: Högerpopulism och demokratiförakt är våra eliters fel

Genom att göra Nix to the Six till ett realistiskt riksdagsparti så hoppas vi ha skapat förutsättningar för den politiska förnyelse som är nödvändig för Sverige. De toppstyrda partierna skrämmer bort nya kvalificerade medlemmar. Med bättre kompetens och engagemang från fler medborgare är vi övertygade om att vi hade kunnat undvika många av de helt felaktiga och ödesdigra politiska misstag som kommer att förfölja oss i många år.

Hans Jensevik
Tidigare ekonomichef i Uppsala kommun och lärare i nationalekonomi, Göteborgs universitet. Ordförande i Nix to the Six som ställer upp i riksdagsvalet i år.

Lars Bernhoff
Pensionerad MBA och Civilekononom, medgrundare till Nix to the Six.

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu