Facebook noscript imageDEBATT: En politik för socialistiska skattesänkningar
Debatt
DEBATT: En politik för socialistiska skattesänkningar
Dagens debattörer Emilia Lönegren, Jenny Svensson och Andrée Kjellström från Socialisterna – Välfärdspartiet vill se skattesänkningar för arbetare. Foto: Privata/ ”Skatteverket” av Pieter Brueghel d.y. (1564–1638)
Dagens debattörer Emilia Lönegren, Jenny Svensson och Andrée Kjellström från Socialisterna – Välfärdspartiet vill se skattesänkningar för arbetare. Foto: Privata/ ”Skatteverket” av Pieter Brueghel d.y. (1564–1638)

Socialdemokraterna och Vänsterpartiets politik har lett till ett arbetarfientligt skattesystem. Vanliga arbetare dignar under ett ökande skattetryck från oansvarig migrationspolitik, bristande stöd till kommunerna och skyhöga bränsleskatter, samtidigt som de rikaste fått skattelättnader, skriver företrädare för Socialisterna – Välfärdspartiet.

De partier som påstår sig företräda Sveriges arbetare sysslar med något helt annat. Trist att behöva säga, men så är det.

Socialdemokraterna har med stöd av Vänsterpartiet styrt vårt land de senaste åtta åren. Vad har det inneburit för Sveriges arbetare? Jo uppluckrat anställningsskydd, inskränkt strejkrätt, fortsatta vinst- uttag ur välfärden, fortsatt okontrollerad arbetskraftsinvandring, fortsatt flyktinginvandring i en om- fattning som vida har överstigit vår förmåga till mottagande, fortsatt massarbetslöshet.

Listan är inte vacker och kan göras lång. Vi ska inte trötta ut er med någon fullständig redogörelse. Istället vänder vi blicken mot ett område som sätter Socialdemokraternas och Vänsterpartiets fiasko i blixtbelysning: skatterna.

Läs även: DEBATT: Med vilken rätt försvaras abort?

Efter snart åtta år vid makten har S och dess stödparti V inget annat att visa upp än ett skevt och arbetarfientligt skattesystem. Man har sänkt skatten för dem med toppinkomster. Den s.k. värn- skatten, som togs ut på inkomster över ca 55 000 kr per månad, slopades vid utgången av 2019. RUT- avdraget har utvidgats till fler tjänster och har också höjts till 75 000 kr per år.

Vad säger ni sossar och vänsterpartister, är det arbetarpolitik? Vi kallar det vid dess rätta namn, klassisk borgerlig politik för de burgna, som lika gärna kunnat komma från Reinfeldt eller Bildt.

Nej, Sveriges arbetare får inga skattesänkningar av dessa s.k. arbetarpartier. De får skattehöjningar. När staten sviker sitt ekonomiska ansvar för flyktingmottagande, arbetsmarknadspolitik och välfärd tvingas kommunerna sakta men säkert höja skatten. I genomsnitt betalar man nu 32 kr 24 öre per intjänad hundralapp i kommunalskatt. Det har stigit med fem öre sedan 2019. Det kan låta lite, men vi vet att marginalerna är små i många arbetarhem.

Än mer brutala skattehöjningar möter förstås arbetaren vid bensinpumpen och i eluttaget. Över hälften av vad man betalar vid pumpen är skatt. S och V har under perioden 2014–2021 höjt bränsle- skatten från 5 kr 36 öre per liter till 6 kr 74 öre. Energiskatten, som syns tydligt på elräkningen, har under de s.k. arbetarpartiernas tid vid makten höjts från drygt 35 öre per kilowattimme till 45 öre.

Vilket fiasko.

Läs även: DEBATT: Almedalsveckan har inget med verkligheten att göra

Nu är det dags för socialistisk skattepolitik. Och socialistisk skattepolitik, det stavas mer pengar i plånboken för vanligt folk, och mindre i plånboken för toppskikten att lägga på privatflygplan, parad- våningar och annan lyxkonsumtion utan samhällsnytta.

Den politiken har vi i Socialisterna – Välfärdspartiet i vårt valmanifest.

Vi tänker skapa ekonomiska förutsättningar för kommunerna att sänka kommunalskatten. Ingen ska behöva betala mer än 25 kr per intjänad hundralapp i kommunalskatt. Vi tänker chocksänka bränsle- skatten. Ingen ska behöva betala mer än 15 kr litern vid pumpen. Vi tänker återreglera elmarknaden. Ingen ska behöva betala mer än 40 öre per kilowattimme för el, dvs. mindre totalt än enbart skatten kostar idag.

För eliten blir det inte lika trivsamt. Vi tänker ta ut 100 procent i skatt på inkomster som överstiger 400 000 kr per månad. En högre ersättning än så är helt enkelt inte någon rimlig ersättning för något arbete. Vi tänker ta ut en förmögenhetsskatt om tio procent årligen på de största förmögenheterna. Vi tänker höja skatten på näringslivets vinster från dagens 20,6 procent till 50 procent.

Läs även: DEBATT: Förbered dig inför en vinter med elbrist

Ni ser rätt så tydligt på vilken sida vi står. Vi står på den vanliga arbetande människans sida. Vi tänker fylla det tomrum som S och V har lämnat efter sig.

Emilia Lönegren, industriarbetare från Västervik, kandidat för Socialisterna – Välfärdspartiet till riksdagen och till kommunfullmäktige i Västerviks kommun

Jenny Svenssson, socialpedagog från Överum, kandidat för Socialisterna – Välfärdspartiet till kommunfullmäktige i Västerviks kommun

Andrée Kjellström, målare från Uppsala, kandidat för Socialisterna – Välfärdspartiet till kommunfullmäktige i Uppsala kommun

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu