Krig och energipolitik riskerar att ge oss en vinter med elbrist. MSB producerade redan 2019 två utmärkta broschyrer om hur man förbereder sig inför elavbrott. Märkligt nog försvann de sedan, för att slutligen åter dyka upp hos Energimyndigheten. Läs dem, uppmanar dagens debattör Leif Stern.
Svenskar förbrukar dubbelt så mycket el som andra européer. Det beror på att Sveriges bostäder byggdes för att värmas med billig el från tolv kärnkraftverk som var knutpunkterna för distributionsnäten på 70-talet.
Läs även: Elbrist – Karlshamns oljeverk är i drift
Hälften av dessa kärnkraftverk är nu nedlagda av politiska skäl, samtidigt som befolkningen har ökat med två miljoner människor, och detta samtidigt som amerikanska storföretags elslukande serverhallar lockats att etablera sig i Sverige med nästan skattefri el.
En serverhall drar lika mycket el som Karlshamnsverket kan producera. Utbyggnad av elförbrukningen subventioneras alltså utan att elproduktionen samtidigt byggs ut.
Rekordhögt elpris råder nu mitt i sommaren. Till vintern kommer det, som det ser ut nu, att råda svår elbrist i Europa. Tyska hem värms till exempel normalt med gas, gas som på grund av politiska sanktioner mot Ryssland inte längre finns tillgänglig. El kommer att användas för ersättningsvärme i Tyskland, i den mån el kommer att finnas tillgänglig.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, insåg redan 2019 att längre strömavbrott sannolikt skulle komma att inträffa i Sverige under vintertid. Man författade två informationsskrifter för att människor skulle vara förberedda på dessa långa strömavbrott. Dessa skrifter är författade av tekniker, och erbjuder rak och ärlig information om följderna av långa strömavbrott under vinterkyla i Sverige.
Skrifterna fanns bland MBS:s publikationer och kunde köpas av MSB i tryckt form. De fanns också på nätet för nedladdning.
Vid förfrågan, sensommaren 2021, om dessa skrifter hos MSB, förklarades det att de blivit överförda till Energimyndigheten. Där hade de placerats bland hundratals andra publikationer och var mycket svåra att hitta.
Det är högst märkligt att MSB inte anser sig ha ansvar för att sprida den livsviktiga information man sammanställt för att den enskilde skall kunna ta sitt ansvar.
Läs även: Regeringen bjuder in till nya energisamtal – efter valet
Nu har dock Energimyndigheten placerat skrifterna så de är enkla att finna för den som är van att söka på nätet. Texterna återfinns nu i form av vanliga PDF-filer. Jag rekommenderar alla att läsa dem i dess helhet:
Energimyndigheten skriver som svar i ett Quiz med frågor om förberedelser inför elavbrott:
Du måste själv vara förberedd på att kunna hantera konsekvenser av ett elavbrott. Det gäller Sveriges alla hushåll, oavsett hur och var du bor.
Det beror på att kommunens egna resurser inte räcker till för att hjälpa alla invånare utan måste koncentreras till de människor som är i störst behov av hjälp, t.ex gamla och sjuka. Då krävs att var och en tar ett stort eget ansvar för att hjälpa sig själv och andra i sin omgivning.
Om du tänker igenom din egen sårbarhet och vilka konsekvenser du kan leva med vid ett elavbrott behöver du inte överrumplas när det händer.
Det är alltså inte lite du som bostadsinnehavare förväntas ta ansvar för. Ett exempel ur högen:
Töms inte vattensystem, vattenfyllda värmesystem och varmvattenberedare innan temperaturen sjunkit under noll inomhus kommer huset att få mycket svåra vattenskador då innetemperaturen fått isen att smälta.
Att vi behöver denna information över huvud taget är resultatet av en missriktad energipolitik, och man kan onekligen bli fundersam kring varför man inte slagit på stora trumman för dessa i sig utmärkta broschyrer med matnyttig information, eller varför de inte återfinns hos MSB längre.
Läs även: Svenska kraftnät: Elektrifiering ger risk för elbrist under kalla dagar
Men de politiska implikationerna och frågetecknen förutan, kan jag inte nog rekommendera alla i Sverige boende att läsa dem – och förbereda sig inför en vinter med stor risk för elbrist.
Leif Stern
Innovatör och entreprenör