Facebook noscript imageDEBATT: Energi ingen handelsvara utan en strategisk tillgång
Debatt
DEBATT: Energi ingen handelsvara utan en strategisk tillgång
Var finns kärnkraften i vänstermedias förklaringar av elpriserna? Foto: Pressbild / Björn Larsson Rosvall/TT
Var finns kärnkraften i vänstermedias förklaringar av elpriserna? Foto: Pressbild / Björn Larsson Rosvall/TT

Sent omsider tycks våra stora medier ha kommit fram till att det råder energibrist i landet, men kopplingen till den förra regeringens nedläggning av kärnreaktorer undviker man nogsamt. Samtidigt torde det vara uppenbart även för inbitna mraknadsfundamentalister att energi är en säkerhetsstrategisk tillgång snarare än vilken vara som helst, skriver Johnny Hornbrink (SD).

I vänsterorienterade nyhetsfora har vi kunnat läsa att ”Sverige inte har någon elbrist”. Det vill säga fram till nu!

Den 20 december publicerade SVT och andra en TT-artikel som noterade:

Från att ha ett stort exportöverskott är Sverige på väg att bli importberoende av el de närmaste åren. Orsaken är kraftigt ökad elförbrukning, men bara en mindre del ny elproduktion. Det innebär också högre elpriser, enligt Svenska kraftnäts analys av elsystemet fram till 2027. […] Huvudorsaken är enkel. Efterfrågan på el i Sverige ökar kraftigt under perioden 2023–2027. Elektrifiering av transportsektorn och mer elintensiv industri, i första hand i norra Norrland är anledningen. Samtidigt så ökar inte den nya elproduktionen.

Läs även: Skogkär: Klart att Ebba Busch ska bestämma om ny kärnkraft

Detta är enligt SVT vad Svenska kraftnät har kommit fram till i sin analys.
Det är så här statlig desinformation ser ut.
Eller kan ni hitta förklaringsmodellen ”nedlagd kärnkraft” som orsaken till elbristen?

Det är för övrigt samma nedlagda kärnkraft som har rört till elmarknaden inom EU (speciellt i Tyskland) dit vi fram till nu har varit en stor exportör.

Annat rörande statlig desinformation är det faktum att medias hatobjekt nummer ett Donald Trump tidigare varnade EU och speciellt Tyskland för att göra sig alltför beroende av rysk gas

Detta möttes då av leenden och skratt från de tyska EU-ledamöterna, idag skrattar de inte.

Finns det någon som tycker att media påminner oss om Trumps förutseende?

På tal om ”förutseende” så slog redan på 90-talet Percy Barnevik, ABB:s dåvarande koncernchef, fast att ”vi har i Sverige billig el, vi har säker el, vi har kort sagt den energiförsörjning som andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation!”

Detta efter att våra dåvarande politiker började tala om en ”klimat- och miljöanpassad” elproduktion.

Dagens elpriser gick med andra ord att förutse långt före Putins krig mot Ukraina.

Man ska heller inte glömma att den rödgröna regeringens huvudsakliga argument för att stänga ner fyra av tio kärnreaktorer var att elpriset var ”för lågt”, varför kärnkraften inte påstods vara lönsam.

Vad som inte nämns i debatten är att regeringen till förmån för vindkraften då såg till att ”straffbeskatta och avgiftsbelägga” kärnkraften till olönsamhet.

Nu är det ju även bara som så att energi inte är en handelsvara vilken som helst, utan i grunden något strategiskt.

Det senaste årets utveckling borde fått till och med de mest dogmatiska marknadsfundamentalisterna att inse detta.

Ett statligt bolag som Vattenfall existerar för att verkställa regeringens energipolitik och skydda dess strategiska intressen.

Läs även: Julkalender: Vattenfall bytte inriktning efter valet – satsar på kärnkraft

Tror man att det för Vattenfalls del bara handlar om att tjäna pengar så har man precis som vår föregående regering inte förstått någonting.

Vidare: Om elpriset inte påverkas av att Löfvens regering permanent stängde ner fyra kärnreaktorer, varför stiger då elpriset så fort någon reaktor nu bara tillfälligt tas ur drift för underhåll?

I övrigt så är det ju inte utan att man förundras över att såväl media som väljarmajoriteten nu stör sig på att den ”blågula” regeringens ekonomiska el-stöd drar ut på tiden.

Jag menar, är det inte aningen märkligt att rubrikerna nu mer handlar om att den nya regeringens ekonomiska kompensation för den tidigare regeringens energipolitik tar tid, än orsakerna till behovet av densamma?

Borde man istället inte förundras över det faktum att det ses som självklart att dagens regering ska ta ekonomiskt ansvar för väljarnas ekonomi, det vill säga samma väljare som vid förra valet gav den rödgröna regeringen förtroendet att styra vårt land!?

Vid valförluster så påstår ofta våra tidigare vänsterregeringar och dess regimtrogna vänstermedia att borgerligheten fick ta över ”ett dukat bord”.

Med tanke på hur dagens Sverige ser ut så är det väl i så fall mer korrekt att säga att Kristerssons M-ledda regeringen nu fick ta över ett nedsölat obduktionsbord!

Johnny Hornbrink
Ersättare för SD i Värnamo kommunfullmäktige

Läs även: Hjort: En ledartröja för kärnkraft

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu