Vi går mot lågkonjunktur och skenande energikriser och det behövs konkret politik som kan stödja såväl privatpersoner som industri. Vi har inte råd med ännu en oklar valutgång, skriver Peder Blohm Bokenhielm, talesman för Bränsleupproret, och lyfter fram tre partier som visat initiativ på området: Moderaterna, Liberalerna och Vänsterpartiet.
Hur många kommer att förlora sina jobb de närmaste fyra åren? Det är det valet handlar om.
Alla partier pratar om att den gröna omställningen ska skapa många arbetstillfällen, men hur många kommer att förlora sitt arbete som en direkt konsekvens av den gröna omställningen? Vi är i begynnelsen av en lågkonjunktur, som har uppstått mycket tack vare den energipolitik som förts.
Läs även: Skogkär: Den som vill vinna valet måste lindra elprischocken
Vi har drivmedel och energipriser som slår rekord, och vi har inte bara känt av detta privat, det har även drabbat industrin hårt.
Coronapandemin gjorde att världsekonomin drabbades av en simultan efterfråge- och utbudschock. Efterfrågan föll brant både på grund av de restriktioner som olika länder införde och på grund av att människor ändrade sitt beteende, exempelvis genom att skjuta upp större inköp och generellt minska sin konsumtion. Dessutom valde företag att senarelägga investeringar, vilket även det bidrog till minskad efterfrågan.
Prognosmakarna räknar med att BNP kommer att växa med cirka 2,0 procent för helåret 2022. Därefter ser de framför sig en mycket svagare tillväxttakt på cirka 1,0 procent. Utvecklingen på arbetsmarknaden följer konjunkturen. Prognosmakarna räknar med att arbetslösheten blir omkring 7,5 procent i år för att sedan fortsätta falla tillbaka något de kommande åren.
Företag har redan tvingats vidta åtgärder för att spara på elkostnaderna. Fabriker som planerats har lagts i malpåse eftersom el inte kan garanteras. Signaler från företag i elområde SE3 och SE4 skvallrar om att konkurserna riskerar öka mångfalt till följd av el- och drivmedelspriserna.
Vi ser nu att människor kommer att få jobba nattskift istället för dagskift i vissa delar av Sverige under vintern för att elen kommer att vara för dyr dagtid, vi hör dystra prognoser om att räntorna kommer att stiga, torka över hela EU, kriget i Ukraina som driver upp alla priser.
Vi ser nu en ofrivillig nedrustning av industrin här i landet. Den gröna omställningen har ställt allt på sin spets för oss som land. Även om miljö och klimat är viktigt, så kommer vi inte att kunna göra något för omvärlden när vi själva kastas in i en egenskapad vortex av förvirring och misär.
Läs även: Moderaterna: “Höga energipriser beror på S och MP:s energipolitik”
Vi måste se till att ansvar avkrävs våra ledare, vi måste se pragmatiska lösningar som passar Sverige i sin helhet, inte bara i storstäderna. Därför är det viktigt att de partier som visar handlingskraft och pekar på konkreta lösningar får din röst i höstens val. Det är inte ideologiskt bundet utan förmågan att vara handlingskraftig kan finnas i alla partier, men tyvärr har vi sett väldigt lite av det.
De partier som suttit vid makten de senaste åtta åren (MP+S och även stödhjulet C) har bevisligen misslyckats med att se till folkets bästa. Framförhållning har inte varit ett starkt kort för denna regering. Vad talar för att det blir något annat än vackra ord från deras sida?
En välfungerande demokrati bygger på samarbete och inte krav. Vi kan nu se fram mot ännu en runda med talman, statsministeromröstning och mycket pajkastning, om vi skulle få ett liknande valresultat som vi fick förra valet. Det kommer att allvarligt hota vår välfärd. Jag vill därför lyfta fram de partier som visat att de förstått allvaret i situationen:
Liberalerna lämnade samarbetet med regeringspartierna när de såg vart det var på väg. Moderaterna lade fram, både under corona-krisen och när energipriserna steg, konstruktiva förslag för att undsätta företag och privatpersoner. De sökte och fick stöd av Vänsterpartiet, som visade pondus när de vände S ryggen för att se till folkets bästa. Vänsterpartiet har också kommit med egna förslag för att säkerställa att situationen går att hantera framöver.
Läs även: DEBATT: Ansvar måste utkrävas för det svenska energifiaskot
Man behöver inte vara vare sig moderat, liberal eller vänsterpartist för att se att det är den typen av initiativ som behövs istället för att harva på i samma hjulspår på vägen mot haveri.
Med facit i hand krävs en annan valutgång nu. Annars riskerar vi att vara tillbaka i samma spår igen.