Facebook noscript imageDEBATT: EU som politikeradelns köttgryta har ingen framtid
Debatt
DEBATT: EU som politikeradelns köttgryta har ingen framtid
Pia Rundkvist, Henrik Alexandersson och Daniel Sonesson från Medborgerlig Samling. Foto: Henrik Montgomery/TT / Privat
Pia Rundkvist, Henrik Alexandersson och Daniel Sonesson från Medborgerlig Samling. Foto: Henrik Montgomery/TT / Privat

Freds- och frihandelsprojektet EU har såväl framtid som folkligt stöd. Men det EU som byråkratisk blåval och överstatligt övervakningssamhälle som nu växer fram har varken det ena eller andra, skriver Pia Rundkvist, Henrik Alexandersson och Daniel Sonesson från Medborgerlig Samling.

Den illustre Göteborgspampen Göran Johansson (S) talade på sin tid ofta om vikten av att ha en plats vid förhandlingsbordet där beslut tas. Detsamma gäller Sverige och EU.

Denna plats vid förhandlingsbordet förutsätter dock två saker: Dels att politiker verkligen lyssnar till folkets vilja i sina respektive länder, dels att EU utvecklas för medlemsländernas bästa och inte som självändamål.

Läs även: EU-basen: Redo för nya länder 2030

Fredsprojektet EU är en vacker tanke: Samarbete, frihandel och mänskligt utbyte skapar distans till gamla konflikter. Därmed blir risken för krig mindre. EU som ett byråkratiskt projekt har dock ingen röstat för.

Idag har EU utvecklats till att bli en allt mer kostsam, svårmanövrerad, överstatlig organisation som tar sig stora friheter på EU-medborgares bekostnad och inskränker deras rättigheter.

Sverige tvingades skuldsätta kommande generationer genom att gå i borgen för 150 miljarder kronor till EU:s Coronafond. Fonden syftar till att hjälpa medlemsstater som drabbats ekonomiskt av pandemin. Senare har det visat sig att dessa pengar finansierar annat, exempelvis strandpromenader i Aten.

Detta är bara ett exempel på hur EU breder ut sig och tar för sig ur medborgarnas plånböcker. Dessvärre även utan kritik eller oro från vare sig Moderaterna eller Socialdemokraterna.

Det är emellertid inte bara våra pengar EU vill åt. EU-kommissionen vill även in i våra mobiltelefoner och datorer. Med sitt förslag om “Chatcontrol 2” vill EU skanna våra elektroniska meddelanden och konversationer. Detta är ett betydande steg mot ett allomfattande övervakningssamhälle.

Förslaget har lagts fram av EU-kommissionär Ylva Johansson (S). Den svenska, moderatledda regeringen har dessutom gjort allt för att förslaget skall bli verklighet – utan att själva se ut som om de stöder det. Det hade aldrig hänt på Gösta Bohmans tid.

Detta är bara ett par exempel som visar hur EU utvecklas åt fel håll och med såväl aktivt som passivt stöd från regeringsledande partier.

Det ligger inte i medborgarnas intresse att en organisation som redan har på tok för stor makt får mer svängrum och större budget. Sådant för EU längre bort från folket och dess vilja.

Dagens politiker har tappat kontakten med verkligheten. De lever i en bubbla med lyxiga snittar, gratis bubbel och fina middagar i Bryssel. Samtidigt röstar de igenom till exempel könskvotering i europeiska bolagsstyrelser och en aldrig tidigare skådad övervakningsapparat.

Detta väcker oro vad gäller EU:s framtid.

Politiker som vill ha mer makt och pengar snarare än ökade möjligheter för Europas folk och företag är inte trovärdiga förvaltare av det EU vi en gång röstade för. Dagens EU är inte vad vi behöver. Istället vill vi se ett smalare EU som fokuserar på fred och frihandel.

Läs även: Gustavsson: Ny syn på EU kräver omvärdering av Brexit

Den 28:e augusti meddelade Europeiska rådets ordförande Charles Michel att man bör göra sig redo för att släppa in nya medlemmar från 2030. Denna utvidgning och expansion har tydligt fokus: Mer makt. Mer pengar.

I samma andetag nämner Michel att “den största utmaningen är att övertyga européerna om utvidgningen”. Detta borde i sig få varje frihetligt sinnad persons varningsklockor att ringa.

Varför har ledande politiker inom EU så stort fokus på utvidgning när de faktiskt själva inser att européerna inte vill ha det?

Visst kan det finnas säkerhetspolitiska fördelar med en fortsatt expansion. Men EU ska inte vara en tungrodd byråkrati med ständigt fler medlemsländer utan en tanke på hur denna expansion ska finansieras. Vad sker när allt fler medlemsländer kommer behöva utjämningsbidrag i miljardklassen – som i slutändan kommer leda till ökad beskattning och än mer skuldsättning av svenska medborgare?

EU ska i sin bästa form försvara och garantera fred och skapa möjligheter för samarbete och fri handel.

EU ska däremot inte klåfingrigt bestämma hur företagens styrelser är sammansatta.

EU ska inte bygga upp för ett allomfattande övervakningssamhälle.EU ska inte heller ta svenska skattemiljarder för att sedan bekosta strandpromenader i Aten.

Ett sådant EU ska inte utvidgas. Istället måste unionen bantas vad gäller byråkrati, storlek, inverkan på nationell lagstiftning och budget.

Allt annat är bara ägnat att göda makthungriga politiker.

Läs även: von Seth: Efter det lyckade EU-ordförandeskapet – glöm Swexit

Pia Rundkvist
EU-politisk talesperson Medborgerlig Samling

Henrik Alexandersson
Medlem Medborgerlig Samling

Daniel Sonesson
Partiledarkandidat Medborgerlig Samling

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu