Facebook noscript imageDEBATT: Försvarsviljan måste återupprättas!
Debatt
DEBATT: Försvarsviljan måste återupprättas!
Dagens debattör Bengt Holmgren är vice ordförande för Medborgarrättsrörelsen. Foto: Privat / Fredrik Sandberg/TT
Dagens debattör Bengt Holmgren är vice ordförande för Medborgarrättsrörelsen. Foto: Privat / Fredrik Sandberg/TT

Som nyblivna Natomedlemmar gäller snart värnplikten inte bara Sverige, utan potentiellt Natos territorium. Samtidigt tas endast fem procent av varje årskull ut till värnplikten, trots att fler behövs. Med det finns konkreta sätt att höja försvarsviljan, skriver dagens debattör Bengt Holmgren.

Fler behöver göra lumpen – men nästan två av tre unga går inte att kalla till mönstring på grund av att de uppger olika sjukdomar och diagnoser. Pliktverket är oroat och överväger att kräva intyg i framtiden. – Det är väldigt höga siffror.

Så uttrycker sig generaldirektör Christina Malm i en TT-artikel som bland annat publicerats här i Bulletin. Hur är det med försvarsviljan? Är den något som värnats av Sveriges politiker? Eller har försvarsviljan, som annat för nationen grundläggande, grovt försummats?

Läs även: DEBATT: Kontantlös kris om kriget kommer

”Som svensk medborgare är det en plikt att ställa upp och försvara Sverige” påpekade Ulf Kristersson vid Folk och Försvars konferens i Sälen. ”Ytterst handlar det om att med vapen i hand, och med livet som insats, försvara våra värderingar och vårt sätt att leva. Medborgarskap är inte en resehandling”, fortsatte Ulf Kristersson. ”När man blir svensk medborgare är det alltså ingen liten formell sak, det är en mycket stor sak. Man knyter lojalitetsband med ett land som ytterst betyder att du också ska göra värnplikt och vara beredd att försvara Sverige, vår frihet och vårt styrelseskick. Vill man inte det ska man inte vara svensk medborgare”, sade Kristersson vidare.

”För väldigt många människor har det svenska passet blivit ett sätt att kunna röra sig enkelt, att kunna få ett konsulärt skydd från Sverige. Men jag är inte säker på att alla har tänkt igenom vad det innebär att också vara beredd att offra sitt liv för det land man är medborgare i” fortsatte statsministern.

En mycket liten andel gör lumpen

På fråga om försvarsviljan i Sverige svarar han: ”Jag har inga siffra, men jag uppfattar att inte minst efter Ukrainainvasionen så är försvarsviljan mycket, mycket god. Och att vi inspireras tyvärr väldigt mycket av det ukrainarna gör både i det civila försvaret och rent militärt. Men jag uppfattar att vi inte är vana att tänka på att det här är på riktigt, blodigt, allvar”.

Klart och entydigt. Eller inte? Värnplikt gäller men det är bara en liten del av varje årskull som tas ut, ”åläggs plikten”, cirka 5 000 av 100 000 personer, alltså endast procent. Har man gjort sin värnplikt och blivit utbildad som soldat så står man till krigsmaktens förfogande vid behov. Fram till nu har det gällt försvaret av Sverige, det vill säga svenskt territorium. Men snart är vi med i NATO och då handlar det om NATO:s territorium. Ingen liten skillnad.

De fem procent som varje år uttages och åläggs att göra värnplikt har sannolikt varit villiga att göra det. De som inte ville har nog sluppit. Det vore dumt att ta ut sådana som har fel attityd anser nog Försvarsmakten. Men hur kommer unga män och kvinnor att se på saken nu när det råder krig i Europa och det inte längre handlar om att enbart försvara svenskt territorium och Sveriges frihet och styrelseskick?

Läs även: Skogkär: Utan samhörighet ingen försvarsvilja

Risker för försämrad försvarsvilja

Och med vetskapen att en betydande del av befolkningen inte kommer att göra det. Etniska svenskar som inte vill, till vilket kommer de som inte duger. Och i stort sett alla invandrare som av olika skäl inte står till Försvarsmaktens förfogande.

Det kommer sannolikt att vara färre som både kan och vill ”att med vapen i hand vara beredda att offra livet” med vetskap om alla fripassagerare som inte bidrager. Samtidigt som det kommer att behövas fler, många, många fler.

Det är således dags att höja försvarsviljan genom att vi – svenska folket inklusive ”nysvenskarna” – visar uppskattning till de som tar på sig uppgiften att stå till förfogande för att försvara demokrati, frihet och styrelseskick vare sig det behöver ske på svenskt territorium eller på våra allierades territorium.

Sätt att öka försvarsviljan

Medalj räcker inte. Det behövs mer. Det skulle kunna ske på lite olika sätt, här några förslag:

  • Så länge man står till förfogande ”för att med vapen i hand och med livet som insats kallas in till försvaret” betalar man lägre skatt.
  • Om man blir dödad eller skadad så att man inte längre kan försörja sin familj så uppbär de efterlevande en pension som svarar mot det beräknade inkomstbortfallet.
  • Fullgjord militärtjänst krävs för fullt medborgarskap.

Vi har en helt ny situation och nya förutsättningar som kräver ett om- och nytänk. Nu! Det är bråttom. Försvarsviljan måste höjas.

Läs även: Korn: Försvarsvilja uppstår inte av sig själv

Bengt Holmgren

Samhällsdebattör och vice ordförande Medborgarrättsrörelsen

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu