Facebook noscript imageDEBATT: Hizb ut-Tahrir måste terrorstämplas
Debatt
DEBATT: Hizb ut-Tahrir måste terrorstämplas
Toleransen för organisationer med våldsbejakande budskap har gått för långt. Foto: Privat / Dying Regime (CC BY 2.0)
Toleransen för organisationer med våldsbejakande budskap har gått för långt. Foto: Privat / Dying Regime (CC BY 2.0)

Storbritannien klassade Hizb ut-Tahrir som terrororganisation den 15:e januari 2024. Sju dagar tidigare höll Sveriges statsminister tal om att kämpa för svenska värderingar, samtidigt som den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir inte är terrorstämplad i Sverige. Varför fortsätter vår regering att vara naiv?, frågar dagens debattör Adam Ivehag.

Trots att statsministern nyligen uttalat sig om att vilja stå upp för våra svenska värderingar så har organisationen Hizb ut-Tahrir fria tyglar i Sverige.

Läs även: Ahmed: Sameh Egyptson och islamismen i Sverige

Den internationella och panislamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir är känd för sina ambitioner att vilja upprätta ett kalifat, och införa sharialagar globalt. Som stöd till Storbritanniens beslut att terrorklassa organisationen nämndes övriga länder som bannlyst dem, så som Tyskland, Egypten, Bangladesh, Pakistan, och flertalet centralasiatiska- och arabiska länder.

Borde inte det stora antalet länder som förbjuder Hizb ut-Tahrir vara en larmsignal för Sveriges folkvalda?

Dessa länder har inte förbjudit Hizb ut-Tahrir enbart på grundval av att de vill införa ett kalifat med global sharialagstiftning, utan även för att de uppmanar till terrorism internationellt. Utöver de globala ambitionerna så har organisationen ett starkt intresse av att motarbeta integrationen i Sverige, vilket stiftelsen Doku rapporterade om den 30:e november 2018.

I Dokus granskning framgår även hur gruppen motsätter sig demokrati och sekularism, lovordar jihad och uttalar att “nu är det islam som ska ta över makten.” Varför har Sveriges regering inte förbjudit en organisation som internationellt uppmanar till jihad – en uppmaning som korellerar med terrorism?

Läs även: DEBATT: Skatteflödet till Ibn Rushd måste strypas

När terrorhotnivån höjdes förra året sade vår statsminister, i en intervju med Aftonbladet den 17:e augusti, att “det här är allvar”. Under intervjun sade han att regeringen gjorde allt för att undvika att terrordåd skulle utföras genom att stärka säkerheten och skyddet i syfte att skydda svenska rättigheter – inte att inskränka dem.

Skyddet av svenska friheter stärktes när Tidöpartierna den 1:a juni 2023 införde en lag i Sverige omatt deltagande i terrororganisationer ska vara straffbart. Men för att lagen ska kunna ha en effekt mot terrorhotet i samhället måste organisationer som Hizb ut-Tahrir också terrorklassas, vilket enbart en samlad majoritet i riksdagen kan åtgärda.

Och det är av yttersta vikt att det ska vara brottsligt att verka för en rörelse som tillhör ett internationellt nätverk som förespråkar terrorism.

Europa har redan sett konsekvenserna av jihad som förkastar demokratiska fri- och rättigheter. Journalister på Charlie Hebdo och Jyllands-Posten, och läraren Samuel Paty, är några exempel på människor som hotats eller mördats som följd av västvärldens värnande av yttrandefrihet för våldsförespråkande ochantidemokratiska grupper.

Det är en skymf mot alla som fallit offer för islamistisk extremism att Hizb ut-Tahrir inte redan är terrorklassade i Sverige.

Svenska folket förtjänar mer som skydd mot en ökad risk för terrorism. Svenska medborgare förtjänar mer än fler ursäkter av typen “vi såg det inte komma” och “vi har varit naiva”.

Regeringen måste ta hårdare tag i bekämpningen mot terror. Ett första steg är att Hizb ut-Tahrir blir terrorklassade.

Läs även: DEBATT: Egyptson: ”Folkbildningsrådet stödjer odemokratiska krafter”

Adam Ivehag

Mjukvaruutvecklare

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu