Facebook noscript imageDEBATT: Jan Emanuel och jakten på jägarna
Debatt
DEBATT: Jan Emanuel och jakten på jägarna
Göteborgs-Posten bidrar till en nidbild av jägarna, enligt dagens debattör Björn Törnvall. Foto: Privat / Fredrik Sandberg/TT
Göteborgs-Posten bidrar till en nidbild av jägarna, enligt dagens debattör Björn Törnvall. Foto: Privat / Fredrik Sandberg/TT

Som jägare har man lärt sig leva med nidbilden av berusade och synsvaga äldre män som raglar runt i naturen med bössan i högsta hugg och en dryg inställning till kvinnliga jaktdeltagare. Men att Göteborgs-Posten på ledarplats vill bidra till den bilden är märkligt, skriver Björn Törnvall.

”Halvfulla gubbar med dålig syn har ingenting i skogen att göra”, skriver tv-kändisen och politikern Jan Emanuel (S) i en gästkolumn på Göteborgs-Postens ledarsida 30/1. Det vore lätt att hålla med honom om detta verkligen vore en korrekt beskrivning av verkligheten, men så är det absolut inte. Gästkolumnen är en tyvärr lika osaklig som okunnig attack på jakten och jägarna.

Läs även: Ahmed: Är kött något att dö för?

Vi som jagar har tyvärr fått vänja oss vid sådana påhopp på senare år. Varför är det så, kan man undra? Antagligen är det följderna av den pågående urbaniseringen, där allt färre växer upp på landsbygden, nära djur och natur. De som saknar den förankringen blir lätta byten för diverse åsiktsmånglare med egna agendor och faller lätt för skruvade vulgärargument av typen ”De skjuter våra djur i allas vår skog”. Eller för den sortens likaledes osakliga påståenden som Jan Emanuel framförde på ledarplats i GP. Åsiktsmånglarna utnyttjar gärna kändisskapet för att sprida sina budskap.

Varför GP, vars ledarsida annars är bland de bästa i Sverige, upplåter plats åt en i ämnet så uppenbart okunnig person med ett så verklighetsfrämmande budskap, är svårt att förstå. På GP:s ledarsida, där man förväntar sig att inläggen följer ”tidningens linje”, sticker det verkligen ut. Står tidningen och dess ägare verkligen bakom Jan Emanuels attack på jakten och jägarna?

Läs även: Brinkemo: Svaren om hederskulturen fanns där redan

Jag har jagat älg i närmare sextio år, varav ett tjugotal år som jaktledare, och har deltagit i många älgjakter under skiftande former, på marker över hela landet. Jag har aldrig upplevt några halvfulla synsvaga gubbar med bristande jaktetik på någon av de älgjakter jag lett eller deltagit i.

Inte heller har skadeskjutningar av älgar varit vanliga. Har det ändå skett, något som tyvärr kan inträffa, har de påskjutna älgarna med mycket få undantag hittats och tagits om hand av duktiga hundförare med dito eftersökshundar.

Alkohol förekommer inte i samband med jakt idag, det hörde i så fall till en svunnen tid. Artiklar som den i GP göder dock nidbilden av jägare, där bruket av sprit tillsammans med nedsättande påståenden om bristande jaktlig etik eller grabbig mobbning av kvinnor, hör till smutskastningens slitna rekvisita. Något som drabbar alla jägare, där huvuddelen är högst vanliga människor med stort intresse för djur och natur.

Att älgjakt i januari i djupsnö är diskutabel ur etisk synvinkel kan jag hålla med om. Att de flesta älgkor efter parningen i september är dräktiga är dock helt normalt. Även dessa skjuts för att förvalta älgstammen. Men att måla upp biologiskt felaktiga skräckbilder av ofödda älgfoster ”stora som rådjur”, visar bara att ansatsen i Jan Emanuels gästkolumn inte är seriös.

Dessa på debatt- eller insändarsidor ofta förekommande okunniga och sakligt felaktiga påhopp på jakten och jägarna från propagandister med egna agendor får vi leva med. Däremot är de svåra att nonchalera när de framförs på en seriös dagstidnings ledarsida.

Läs även: Gästkrönika: Jaktbrottens absurda hantering i rättsväsendet

Björn Törnvall
Författare till boken ”Jakten på Karl Hedin – ett totalhaveri för rättvisan”.

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu