Sverige dras med en mängd problem som ropar efter borgerliga lösningar, samtidigt som Moderaterna lidit en förtroendekris bland högerväljare, vilket gör att många av dem går till ett SD de egentligen inte är nöjda med. MED är enligt vår valbarometer lösningen, skriver Daniel Sonesson.
I tider av stigande räntor, ökande livsmedelspriser, höga priser på drivmedel, svag jobbtillväxt, hög arbetslöshet, högt utanförskap hos utrikesfödda och när vissa människor tvingas flytta ifrån sina hus på grund av en havererad elmarknad, borde vänsterkoalitionen lämna walk over och snarast be oppositionen att ta över.
Läs även: DEBATT: Klassiskt liberala partiet vill aggressivt lämna medborgaren i fred
De senaste åtta årens regeringspolitik är ett kapitalt misslyckande och har försatt Sverige i en mycket prekär situation. Jag har sammanställt flera källor som visar på allvaret i mitt Valkompendium.
Men trots att de borgerliga valfrågorna toppar den politiska agendan och trots att häpnadsväckande fakta framkommer på löpande band om hur rådande regeringsunderlag misskött Sverige, så lyckas inte oppositionen ta ledartröjan med övertygande tydlighet.
När vi genomförde våra undersökningar via Valbarometern.com kring social- och liberalkonservativas partisympatier, sakpolitiska uppfattningar och partilojalitet, så framkom många rikliga och viktiga insikter.
Bland annat kunde vi tydligt urskilja att Medborgerlig Samling vuxit från att vara ett borgerligt initiativ vid sidan av, till ett parti många med liberalkonservativ värdegrund rent av skulle föredra. Var fjärde moderat, var femte kristdemokrat och var sjätte liberal skulle helst rösta på Medborgerlig Samling (MED) om de kände sig trygga om att de skulle klara riksdagsspärren. Även var femte Sverigedemokrat skulle helst rösta på MED. Du kan läsa mer om våra slutsatser i vår rapport.
Det finns tydliga tecken på att Moderaterna har svårt att attrahera missnöjda moderater som en gång lämnade partietför att rösta på SD, trots att partiet inte motsvarar deras egentliga ideologi. Många har tappat förtroendet för M efter uppgörelser med MP kring migrationen, decemberöverenskommelsen, skattefinansierad public service och annat. Det är tydligt att M lider av ett stort och långsiktigt brustet förtroende som en borgerlig urkraft och ledare.
Läs även: Valet 2022: Många av Bulletins läsare lutar åt Medborgerlig samling
Att MED däremot skulle vara ett mer naturligt val för var femte Sverigedemokrat och var sjätte Liberal vittnar om att det finns stor potential för en tung framtida liberalkonservativ riksdag. MED har, enligt valbarometern, den sakpolitik som många av dessa väljare sympatiserar med och de anger själva att MED är ett parti de skulle rösta för om de kände sig trygga i att de klarar riksdagsspärren.
Därför borde samtliga med önskan om ett starkt liberalkonservativt Sverige hoppas på att MED når riksdagen snarast. Det skulle gynna hela borgerligheten och skapa helt andra förutsättningar för tydligare en liberalkonservativ politik som också skulle ge socialkonservatismen mindre inflytande över borgerligheten medan liberalkonservatismen skulle stå sig starkare mot socialliberalismens gisslansituation över de två blockens politiska mod och idérikedom.
Läs även: DEBATT: En särskild plats i helvetet
Därmed är MED:s inträde i riksdagen en nyckel för att åter kunna bedriva stark liberalkonservativ politik. Mycket talar för att denna inte kommer kunna stå sig stark förrän MED ansluter till riksdagsmandaten.
Daniel Sonesson
Entreprenör och ledare inom Jobb- och kompetensförsörjning.
Grundare av valbarometern.com